Αλλαγές στον νόμο για τα κατοικίδια. Οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων αποκτούν νέες υποχρεώσεις και, εάν δεν συμμορφωθούν με βάση τα όσα ορίζει ο νόμος, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα!

Μεταξύ άλλων, ο νέος νόμος για τα κατοικίδια ορίζει την υποχρεωτική στείρωση αλλά και την υποχρέωση ο ιδιοκτήτης να έχει μαζί του διαβατήριο στις βόλτες.

Σε κινήσεις που κάνει ο ιδιοκτήτης με το κατοικίδιό του (βόλτες κλπ), θα πρέπει να έχει μαζί του το διαβατήριο, το οποίο θα αντικαταστήσει το βιβλιάριο υγείας του ζώου, χωρίς ουσιαστική επιβάρυνση.

Παράλληλα, η στείρωση των κατοικιδίων γίνεται υποχρεωτική, εντός έξι μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου, το οποίο παρουσιάστηκε την Πέμπτη απ’ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Την υποχρέωση για τη στείρωση αναλαμβάνει ρητά ο ιδιοκτήτης του ζώου.

Σημειώνεται πως εάν κάποιος δεν επιθυμεί να στειρώσει το κατοικίδιό του, θα πληρώσει ετήσιο τέλος- πρόστιμο, το οποίο θα ανέρχεται στα 100 ευρώ κάθε χρόνο.

Οι εξαιρέσεις

Αστείρωτα ζώα μπορεί να έχει ο ιδιοκτήτης αρκεί αυτά να είναι ζευγάρι (αρσενικό και θηλυκό), με την καταβολή του ειδικού τέλους αστείρωτου ζώου. Μ’ αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα εξέλιξης των φυλών (σκύλων και γατών) και η αντικατάσταση των ζώων με απόκτηση απογόνων.

Το κατοικίδιο θα πρέπει να είναι τσιπαρισμένο και εγγεγραμμένο στη βάση δεδομένων του Υπουργείου, κόστος του οποίου είναι 6 ευρώ.

Η μεταβίβαση κατοικιδίου

Το πλαίσιο για μεταβίβαση κατοικιδίου γίνεται πιο αυστηρό. Η διαδικασία θα πρέπει να γίνει πλήρως καταγεγραμμένη για να γνωρίζουν οι αρχές νποιος είναι ο ιδιοκτήτης και το πλήρες «ιστορικό» του ζώου συντροφιάς.

Θα απαγορευτούν τα ζώα βιτρίνας και στα pet shops θα υπάρχουν μόνο σε ειδικό, διαμορφωμένο χώρο καθώς και σε εκτροφεία που καλύπτουν τις προδιαγραφές ευζωίας.

Ταμείο ζωοφιλίας

Προβλέπεται επίσης η σύσταση ταμείου ζωοφιλίας σε κάθε δήμο. Τα ταμεία θα ενισχύονται με πόρους που θα προέρχονται από τα τέλη μη στείρωσης, τα πρόστιμα καθώς και το τέλος από τα 6 ευρώ για το τσιπ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, τέλος, τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ειδικού τέλους ζωοφιλίας στα είδη που πωλούνται στα καταστήματα ζώων συντροφιάς (pet-shops), με σκοπό την ενίσχυση της χρηματοδότησης των δήμων για τον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία υποδομών διαχείρισης των ζώων συντροφιάς.

Στόχος η συνεργασία φιλοζωικών οργανώσεων – τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μέσα στους επόμενους δύο μήνες, το νομοσχέδιο για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για τους επόμενους 2 μήνες.