Δεκτή έγινε απ’ την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με την ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας και την ειδική άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιού.

Τι αλλάζει, λοιπόν, με την άδεια μητρότητας και την ειδική άδεια θηλασμού; Πλέον, θα ισχύει ότι η ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας διάρκειας 6 μηνών, δεν συμψηφίζεται με καμία άλλη άδεια προστασίας της μητρότητας.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι γονείς δικαιούνται τις εξής άδειες:

  • Ειδική άδεια μητρότητας (τοκετού και λοχείας) για τις μητέρες, διάρκειας 17 εβδομάδων (8 εβδομάδες πριν και 9 εβδομάδες μετά τον τοκετό).
  • Ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας, διάρκειας 6 μηνών, για τις μητέρες.
  • Ειδική άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιού, διάρκειας 30 μηνών, για τον έναν εκ των δύο γονέων. Για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα υπάρχει η δυνατότητα μειωμένου ωραρίου κατά μία ώρα την ημέρα. Έπειτα από συμφωνία με τον εργοδότη, υπάρχει η δυνατότητα μειωμένου ωραρίου κατά δύο ώρες την ημέρα για τους πρώτους 12 μήνες και κατά μία ώρα την ημέρα για τους επόμενους 6 μήνες (συνολική διάρκεια 18 μήνες).

Παράλληλα, μετά από συμφωνία με τον εργοδότη, η ειδική άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιού (μειωμένο ωράριο για 30 ή 18 μήνες) μπορεί να αντικατασταθεί από συνεχόμενη ισόχρονη άδεια μετ’ αποδοχών, διάρκειας 3,5 μηνών.

Σημειώνεται πως σ’ αυτή την περίπτωση, η άδεια προστασίας της μητρότητας διάρκειας 6 μηνών χορηγείται αμέσως μετά και δεν συμψηφίζεται.

Διαβάστε ακόμα:

Άδεια για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και στους άντρες του ιδιωτικού τομέα

Photo: Unsplash/Echo Grid