492.00 κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί παγκοσμίως και 22.000 θάνατοι έχουν σημειωθεί. Παράλληλα, 19.000 άνθρωποι ενώ μολύνθηκαν έχουν αναρρώσει. Ακόμη 4 νεκροί στην Ελλάδα απ’ τον κορονοϊό. 

71 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό στα 892 κρούσματα. Από αυτούς, Από αυτούς, 57 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και 54 είναι διασωληνωμένοι, κυρίως άνδρες με υποκείμενα νοσήματα και άνθρωποι μεγάλης ηλικίας.

Ακόμη 4 νεκροί στην Ελλάδα απ’ τον κορονοϊό, αυξάνουν τον αριθμό στους 26, με μέση ηλικία τα 73 έτη. Σε αυτή τη λίστα 21 είναι άνδρες και 5 γυναίκες και είχαν υποκείμενο νόσημα. 42 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο.

Η επιδημία θα είναι ανάλογη με τα μέτρα και την τήρησή τους. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο, «είμαστε στην αρχή της μάχης και όλοι πρέπει να βοηθήσουμε», τόνισε ο κ. Τσιόδρας κατά την ενημέρωση σημειώνοντας πως ο ιός μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές και σε νέους ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στην περίπτωση του 42χρονου καθηγητή από τη Γερμανία, ο οποίος κατέληξε στην Κρήτη. Όπως είπε πρόκειται για ένα είδος μαζικής θρόμβωσης των πνευμονικών αγγείων, παρότι στον ασθενή χορηγούνταν ειδική αντιπηκτική αγωγή για αυτό τον σκοπό. Δεν φαίνεται η επιπλοκή αυτή να αφορά μεγάλο αριθμό ασθενών.

Ευελπιστούμε στη μείωση με την τήρηση των μέτρων. Αν αρθούν τα μέτρα θα έχουμε παρόμοια εικόνα με Ιταλία και Ισπανία. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος σε ηλικιωμένους και με χρόνια νοσήματα. Και αποτελεί τον πληθυσμό που πρέπει να προστατευτεί, να ελεγχθεί και να πάρει θεραπεία όταν εμφανίσει την νόσο

Ο Καθηγητής τόνισε πως παραμένουμε σε κατάσταση επαγρύπνησης και «παρακαλώ όλους να τηρούμε τα μέτρα αποστασιοποίησης».

Από τη μεριά του, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως τα sms στο 13033 είναι χωρίς χρέωση και τα προσωπικά δεδομένα δεν διατηρούνται. Παράλληλα, διευκρίνισε για ακόμη μια φορά πόσο σημαντικό είναι να τηρούμε τα μέτρα και να μένουμε σπίτι για όσο χρειαστεί τονίζοντας πως οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί.

Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, διευκρίνισε ότι τα σώματα ασφαλείας έχουν δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας, όταν βρίσκονται σε υπηρεσία. Για τις υπόλοιπες μετακινήσεις τους ισχύει ό,τι και για τους υπόλοιπους πολίτες.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως από το πρωί του Σαββάτου, μια σειρά από διαδικασίες και έγγραφα από ΚΕΠ ή Α.Τ. οι πολίτες θα μπορούν να τα έχουν στα χέρια τους μέσα από τον υπολογιστή τους ή το κινητό.

Παράλληλα, μίλησε για την αλληλεγγύη που ενισχύεται και τις εθελοντικές δράσεις πολλών.

Διαβάστε επίσης:

Νέο τεστ- εξπρές για τον κορονοϊό απ’ τη Βρετανία