«Θα ξεκινήσουμε κι εμείς έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ» ήταν ένα από τα σχόλια που έκανε ο Μουσταφά Ακιντζί σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ακιντζί απείλησε ότι «είτε θα καταλήξουμε σε ενδιάμεσες φόρμουλες στο θέμα της ΑΟΖ, είτε η τουρκοκυπριακή πλευρά σε συνεργασία με την Τουρκία θα ξεκινήσει δικές της έρευνες».

Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNNTurk, o Tουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι «αυτός ο πλούτος είναι κοινός. Δεν ανήκει αποκλειστικά στους Ελληνοκύπριους», ενώ συμπλήρωσε ότι για την εξάλειψη της έντασης στην Κυπριακή ΑΟΖ θα πρέπει:

Να παραιτηθεί, η ελληνοκυπριακή πλευρά από την αδιάλλακτη στάση της.

Ο κ. Ακιντζί πρόσθεσε μάλιστα ότι: «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η μετατροπή αυτού του πεδίου από πεδίο αντιπαράθεσης σε πεδίο συνεργασίας».

Τέλος, ο ίδιος απείλησε ότι θα ξεκινήσουν τις δικές τους έρευνες, σε συνεργασία φυσικά με την Τουρκία:

Και φυσικά, σε συνεργασία με την Τουρκία, με το καράβι γεωτρήσεων που απέκτησε η Τουρκία πριν από λίγο χρονικό διάστημα, και εμείς θα ξεκινήσουμε εργασίες.

Νωρίτερα, σύμφωνα με τα κυπριακά Μέσα, σε εξέλιξη είναι ο αποκλεισμός του πλωτού γεωτρύπανου «Saipem 12000», στην κυπριακή ΑΟΖ από τα τουρκικά πολεμικά πλοία. Μάλιστα, έχουν «εγκλωβίσει» το γεωτρύπανο Saipem για δέκατη ημέρα, στην κυπριακή ΑΟΖ.

Photo: ahaber.com.tr