Αισιόδοξος ο Πιερ Μοσκοβισί για τις συντάξεις ανέφερε πως το «κλειδί» βρίσκεται πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας καθώς και στο δημοσιονομικό πλεόνασμα. «Η Ελλάδα είναι ελεύθερη να καθορίσει την πολιτική της», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο κ. Μοσκοβισί για τις συντάξεις, αφήνοντας ένα παράθυρο για τη μη περικοπή της. Όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο «Bloomberg TV», μετά από 8 χρόνια αυστηρής λιτότητας η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα και δήλωσε ευτυχής που το άφησε πίσω της.

«Η κατάσταση λοιπόν καλυτερεύει», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος ενώ αναφέρθηκε στο θέμα της περικοπής ή μη των συντάξεων.

Αναφορικά με τις συντάξεις, θα εξετάσουμε προσεκτικά τα νούμερα του προϋπολογισμού και, αν το πλεόνασμα βρίσκεται σε υψηλό ποσοστό, τότε θα δούμε με ποιο τρόπο αυτό θα χρησιμοποιηθεί. Όμως, πρώτα πρέπει να δούμε το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς και το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας

Όπως επισήμανε ο Πιερ Μοσκοβισί, «περιμένουμε τον ελληνικό προϋπολογισμό, ώστε να συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και με τα μέλη του Eurogroup πώς και πού θα αξιοποιηθεί», ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα βρίσκεται εκτός προγράμματος, μπορεί να καθορίσει ελεύθερα την πολιτική της και ίσως θέλει να προχωρήσει σε μερικά κοινωνικά μέτρα.

Δεν είναι στη δική μου δικαιοδοσία να μιλήσω για τις συντάξεις. Υποθέτω ότι οι συντάξεις θα πρέπει να μεταρρυθμιστούν σύμφωνα με το προηγούμενο πρόγραμμα. Οι δανειστές δεν μπορούν να έχουν υπερβολικές απαιτήσεις από τον ελληνικό λαό που δοκιμάστηκε τόσα χρόνια, που έκανε τόσες πολλές προσπάθειες με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας, με τους νέους επιστήμονες να φεύγουν στο εξωτερικό, με τις συντάξεις και τους μισθούς να περικόπτονται. Τώρα είναι η στιγμή οι θυσίες αυτές να αποφέρουν καρπούς

Όπως διευκρίνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος οι δανειστές είναι άνθρωποι και δεν είναι όλοι υπέρ της λιτότητας κι αν η Ελλάδα παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο που σέβεται τις δεσμεύσεις, αυτό θα ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Προϋπόθεση για αυτό, όμως, είναι ένας αξιόπιστος προϋπολογισμός. «Πρώτα απ’ όλα όμως, περιμένω από την Αθήνα να παρουσιάσει τη Δευτέρα έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό, κάτι που έχω συζητήσει πολλές φορές με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι οποίοι γνωρίζουν καλά ότι πρώτα σεβόμαστε τις δεσμεύσεις και μετά προχωράμε σε συζητήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφορικά με τις τράπεζες και αν αυτό πρέπει να προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές, σημείωσε πως «εργαζόμαστε για ένα στιβαρό τραπεζικό σύστημα για όλη την Ευρώπη αλλά και για την τραπεζική ένωση. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα γι’ αυτό».

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι συνταξιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν περικοπές δώρων- συντάξεων

Credits: EPA/LAURENT GILLIERON