Απ’ την πρώτη ψηφοφορία, εκλέχθηκε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας.

Η ίδια είχε προταθεί για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα απ’ τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και εκλέχθηκε με 261 ψήφους. Η ορκωμοσία της θα γίνει στις 13 Μαρτίου.

Συνολικά ψήφισαν 294, οι απόντες ήταν έξι. Η κα Σακελλαροπούλου εκλέχθηκε με 261 συνολικά ψήφους από βουλευτές από τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, πλην του Αντώνη Σαμαρά, που απουσιάζει σε ταξίδι στις ΗΠΑ και των κ.κ. Αλεξιάδη και Συρμαλένιου (ΣΥΡΙΖΑ), που απουσίαζαν για λόγους υγείας.

Ελληνική Λύση, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 δήλωσαν “παρών”.

Ποια είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας;

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 και είναι γόνος δικαστικής οικογένειας. Ο πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου – Γιώργου Κοσκωτά.

Η ίδια ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ. Έως σήμερα, η κυρία Σακελλαροπούλου υπηρετούσε στο Γ’ Τμήμα του ΣτΕ, ενώ επί σειρά ετών ήταν στο Ε’ Τμήμα, το λεγόμενο και «οικολογικό».

Έχει εξειδικευτεί στο περιβαλλοντικό δίκαιο και έχει μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο στο πανεπιστήμιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος, κλπ.

Με τον βαθμό του συμβούλου Επικρατείας, ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις, όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, τα οποία διασώθηκαν ως διατηρητέα κλπ.

Από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, Δίκαιο του Περιβάλλοντος.

Επιπλέον, διετέλεσε γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος (1993-1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος (2006- 2008).

Εισήλθε στο ΣτΕ ως εισηγητής τον Νοέμβριο του 1982 και αναδείχθηκε σε αντιπρόεδρο τον Οκτώβριο του 2015.

Εκτός απ’ το ότι έγινε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είχε γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣτΕ το 2018.

Διαβάστε ακόμα:

Πολιτειακά αξιώματα με άρωμα γυναίκας