«Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», αναφέρεται στο αυστηρό διάβημα του ΥΠΕΞ στην Τουρκία αναφορικά με το επεισόδιο στα Ίμια.

Το διάβημα του ΥΠΕΞ στην Τουρκία αναφέρεται στο επεισόδιο που πραγματοποιήθηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρα στα Ίμια.

Συγκεκριμένα, στο διάβημα του ΥΠΕΞ στην Τουρκία για τα Ίμια, το συμβάν χαρακτηρίστηκε ως «εξαιρετικά επικίνδυνο» ενώ θέτει σε κίνδυνο και ανθρώπινες ζωές.

Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία

Στο διάβημα του ΥΠΕΞ προς τη Τουρκία αναφέρεται ότι η γείτονος χώρα οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που «δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών» ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται πως πρόκειται για «πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται».

διάβημα του ΥΠΕΞ στην Τουρκία

Κομισιόν: Η Τουρκία οφείλει να δεσμευθεί αμετάκλητα στις σχέσεις καλής γειτονίας

Νωρίτερα, αυστηρή ανακοίνωση εξέδωσε και η Κομισιόν προς την Τουρκία για το επεισόδιο στα Ίμια.

«Η Τουρκία οφείλει να δεσμευθεί αμετάκλητα στις σχέσεις καλής γειτονίας και να αποφύγει κάθε είδος πηγής προστριβής, απειλών ή δράση εναντίον Κρατών Μελών της ΕΕ, που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε πως «η ΕΕ τονίζει την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των Κρατών Μελών στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους».

Ο ίδιος ενημέρωσε ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Federica Mogherini συνάντησε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στο Κουβέιτ.

Παράλληλα, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη  με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ.  Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε το θέμα της τουρκικής επιθετικής ενέργεια στην κυπριακή ΑΟΖ.

Διαβάστε επίσης:

Ανακοίνωση του Λιμενικού για τα Ίμια: «Πολύ επικίνδυνη η τουρκική πρόκληση»