Για τον στόχο για νέο αυξημένο κατώτατο μισθό μίλησε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία τόνισε πως ο νέος μισθός θα δίνεται χωρίς να γίνεται διάκριση στις ηλικίες των εργαζομένων.

Ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύει χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, υπογράμμισε συγκεκριμένα η Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην «ΑΥΓΗ της Κυριακής».

Η ίδια συμπλήρωσε πως ο ηλικιακός ρατσισμός στην αμοιβή των νέων εργαζομένων θα σταματήσει. «Ο υποκατώτατος μισθός των 511 ευρώ μεικτά συνιστά μία δυσμενή ηλικιακή διάκριση σε βάρος των νέων έως 25 ετών, η οποία θεσπίστηκε το 2012, με πρόσχημα τη δήθεν ευκολότερη πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας».

Η υπουργός Εργασίας σημείωσε πως η θέσπιση του υποκατώτατου μισθού στην ουσία δημιούργησε ένα πλήθος εργατικού δυναμικού, το οποίο έγινε αντικείμενο σκληρής εκμετάλλευσης και ταυτόχρονα μοχλός πίεσης για συνολική καθίζηση των μισθών. «Αποτελεί μία συνειδητή επιλογή συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που είχαν ως δόγμα τους τη συμπίεση της εργασίας στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».

Αναφορικά με τη διαδικασία της αύξησης του κατώτατου μισθού, η κα Αχτσιόγλου γνωστοποίησε πως θα ξεκινήσει άμεσα και θα διαρκέσει περίπου τέσσερις μήνες.

Για το ύψος της αύξησης, είπε πως αυτό θα προκύψει μέσω της διαδικασίας, που προβλέπει τη σύνταξη εκθέσεων από συγκεκριμένους επιστημονικούς φορείς και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Τόνισε επίσης πως θα επηρεαστούν θετικά και εργαζόμενοι που αμείβονται με ποσά πάνω από τον σημερινό κατώτατο μισθό και τα οποία θα ξεπεράσει το νέο επίπεδο του κατώτατου μισθού.

Για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι οι δύο βασικές αρχές, η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, έχουν τεθεί ήδη σε ισχύ με την έξοδο από το πρόγραμμα. «Ήδη αύριο αναμένεται να επεκταθούν συλλογικές συμβάσεις που καλύπτουν περισσότερους από 75.000 εργαζόμενους».

Διαβάστε ακόμα:

Αυξήσεις σε εργαζομένους με την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων