Σε εκδήλωση στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης βρέθηκε η Έφη Αχτσιόγλου, υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στην ομιλία της αναφέρθηκε στον κατώτατο μισθό, την μη περικοπή των συντάξεων και τα ποσοστά ανεργίας της χώρας μας.

Η Αχτσιόγλου ανέφερε ότι η διαδικασία για τον κατώτατο μισθό θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο και ότι από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα υπάρξουν σημαντικές ελαφρύνσεις στους μη μισθωτούς. Πιο συγκεκριμένα, η υπουργός Εργασίας ανέφερε  «Περισσότεροι από διακόσιες πενήντα χιλιάδες μη μισθωτοί θα έχουν από 1.1.2019 πολύ σημαντικές ελαφρύνσεις».

Αυτό θα το διαπιστώσετε, ήδη, με τα ειδοποιητήρια του Ιανουαρίου είναι μέτρο άμεσης εφαρμογής

Οι αλλαγές των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων

«Από 1.1.2019 , διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά, μειώνουμε την ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη, το ασφάλιστρο δηλαδή, των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, από το 20% που είναι σήμερα, στο 13,33%» τόνισε η υπουργός, και συνέχισε διατυπώνοντας το εξής συμπέρασμα: «’Αρα, από 1.1.2019 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά, θα κληθούν να πληρώσουν εισφορές κατά 33% χαμηλότερες, από αυτές που θα πλήρωναν εάν δεν κάναμε την ελάφρυνση αυτή».

«Με αυτή την παρέμβαση, πλέον, το σύνολο των ασφαλισμένων της χώρας θα πληρώνει λιγότερα από ότι πλήρωνε με το προηγούμενο σύστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανάμεσα στα άλλα η Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η εισφορά των αγροτών από 18% θα μειωθεί σε 12%, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους θα προβλεθεί ως ελάχιστο υποχρετικό ασφάλιστρο για το επικουρικό τους, 62 ευρώ τον μήνα. Επίσης, οι ασφαλιστικές εισφορές των νέων επιστήμονων μειώνονται στο 13,33%.

Τα ποσοστά ανεργίας των τελευταίων χρόνων

«Η ανεργία έχει μειωθεί από τον Ιανουάριο του 2015, που αναλάβαμε, από το 26% περίπου, στο 18,3%. Η ανεργία έχει μια αποκλιμάκωση των 7,5 ποσοστιαίων μονάδων, έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από τριακόσιες χιλιάδες θέσεις εργασίας και παρότι παραμένει υψηλή -και αυτό προφανώς το αναγνωρίζουμε και συνεχίζουμε τη δουλειά – δε μπορεί κανείς να αγνοεί το μέγεθος της αποκλιμάκωσης» ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου και συνέχισε λέγοντας: «Δε μπορεί κανείς να μη δει, το ότι έχουμε αυτή την αρκετά θετική εξέλιξη σε ότι αφορά την αγορά εργασίας, στο ζήτημα της απασχόλησης».

Η ανεργία των νέων μειώθηκε κατά 15% των παραλάβαμε στο 51% και είναι 36,6% εξακολουθεί όμως να είναι πολύ υψηλή

Μετά από 10 χρόνια ο φετινός προϋπολογισμός της χώρας είναι «επετακτικός», είτε προβλέποντας κοινωνικές παροχές, είτε ελαφρύνσεις από φόρους και εισφορές, κατά 910 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι έτσι «επιβεβαιώνει ότι έχουμε τελειώσει οριστικά με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς» και αυτό επιβεβαιώνεται ακόμα περισσότερο, έπειτα από το πρόσφατο μέτρο μη περικοπής των συντάξεων.

Εξακόσιες είκοσι χιλιάδες συνταξιούχοι θα αρχίσουν από το 2019 να βλέπουν αυξήσεις στις συντάξεις τους, μετά από περισσότερο από μια δεκαετία

Και όπως, συνέχισε λέγοντας η Υπουργός, οι αυξήσεις αυτές «θα συνεχίζονται» για την επόμενη, τουλάχιστον, πενταετία.

«Έχουμε τελειώσει οριστικά με τον κύκλο των δημοσιονομικών περιορισμών, έχουμε τελειώσει με τον κύκλο των μνημονίων οριστικά» είπε η υπουργός και αναφερόμενη στα μεγέθη της οικονομίας συνέχισε: «Ανεξαρτήτως, από ποια πλευρά του πολιτικού φάσματος τοποθετείται κανείς σε αυτά, υπάρχουν κάποιες αντικειμενικότητες εδώ, οι οποίες μας επιτρέπουν να κάνουμε μια συζήτηση και ένα σχεδιασμό για το ποιες πολιτικές προτεραιότητες θέλουμε να υπηρετηθούν στη χώρα, από δω και στο εξής».

«Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι, όπου πρέπει να κάνουμε τις βασικές επιλογές για το πώς πρέπει να κινηθεί η χώρα το επόμενο διάστημα» προσθέτοντας ότι «Θα πρέπει να στοχεύσουμε σε πολιτικές, οι οποίες δε θα έχουν μόνο στόχο την ανάπτυξη, τη μεγέθυνση του ΑΕΠ δηλαδή, αλλά θα πρέπει να έχουν ως στόχο και την κοινωνική ευημερία, δηλαδή, να μπορεί να διανέμεται ο πλούτος που παράγεται κατά το δυνατόν ισότιμα, κατά το δυνατόν δικαιότερα σε αυτούς που τον παράγουν, άρα και στους εργαζόμενους της χώρας και να συνοδεύεται από πολιτικές κοινωνικής συνοχής υποστήριξης των πολιτών στη βάση του κοινωνικού κράτους».

«Σε αυτά, όλες οι παραγωγικές δυνάμεις αυτού του τόπου συμφωνούν, προκειμένου να προχωρήσουμε στο σχεδιασμό της επόμενης μέρας» πρόσθεσε η υπουργός και συνέχισε: «’Αρα, αναπτυξιακός παράγοντας η τόνωση του εισοδήματος των εργαζομένων αλλά και παράγοντας κοινωνικής δικαιοσύνης».

Διαβάστε επίσης:

Αχτσιόγλου: 620.000 συνταξιούχοι θα δουν αύξηση από 1/1/2019

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ