Στο κόκκινο βρίσκονται αρκετές περιοχές λόγω αυξημένων κρουσμάτων. Οι εξελίξεις είναι πολλές και καθημερινές καθώς υπάρχει εκθετική αύξηση της διασποράς του κορονοϊού. 811 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη διάστημα μίας βδομάδας και όπως είναι φυσικά επακόλουθο υπάρχουν ενδεχόμενα για νέα μέτρα.

811 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

Εκεί που ελπίζαμε οι μήνες του καλοκαιριού να βοηθήσουν στην εξάλειψη του ιού και μέχρι και τον Ιούλιο τα πηγαίναμε αρκετά καλά, τα 811 κρούσματα σε μία εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη μάλλον ανατρέπουν τα δεδομένα. Ο Αύγουστος όπως δείχνουν τα νούμερα αναμένεται να είναι δύσκολος καθώς τέτοιες αυξήσεις είναι πιθανό να φέρουν πιο αυστηρά μέτρα.

Η κυβέρνηση φαίνεται να συζητά την επέκταση του μοντέλου Εχίνου και έπειτα Πόρου καθώς και σε άλλες περιοχές όπου τα επιδημιολογικά στοιχεία παραμένουν σε αυξητική τάση. Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη τα νέα μέτρα φαίνεται ότι θα κριθούν στις 10 Αυγούστου ύστερα από τηελεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες 7/8 με τον Υφυπουργό, κ. Χαρδαλιά, τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Συγκεκριμένα ο κύριος Χαρδαλιάς για τις 10/8 ανέφερε:

Περιμένουμε να δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί ώστε να αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα

 

Για αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων του κορονοϊού έδωσε εντολή ο δήμαρχος, με δεδομένο ότι μέσα σε μόλις μία βδομάδα διαπιστώθηκαν στην πόλη 184 κρούσματα, εντάσσοντας με γεωγραφικά κριτήρια την «νύφη του Θερμαϊκού» στις εστίες ανησυχίας για υπερμετάδοση της πανδημίας.

Με την πιθανότητα ενός τοπικού lockdown να είναι πιθανή μελετάται το ενδεχόμενο περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας σε μπαρ και νυχτερινά μαγαζιά, αν τα κρούσματα στη «νύφη του Θερμαϊκού» εξακολουθούν να πολλαπλασιάζονται με την ίδια συχνότητα. Καθώς στο μεταίχμιο βρίσκεται και η φετινή ΔΕΘ που είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί την πρώτη βδομάδα του Σεπτέμβρη.

Τα πρώτα μέτρα

  • Από την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 και ώρα 00:01, οι επισκέπτες από τη Μάλτα υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.
  • Σε αναστολή μπαίνουν όλες οι λιτανείες για επόμενο χρονικό διάστημα, όπως και οι εμποροπανηγύρεις, μετά και από σχετική σύσταση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας
  • Εως τις 31 Αυγούστου επεκτείνεται το μέτρο απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κλπ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.

Ύστερα από τα 811 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη τα επιδημιολογικά δεδομένα του Σαββατοκύριακου, είναι αυτά που θα κρίνουν την πιθανή επιβολή νέων περιορισμών την ερχόμενη Δευτέρα.

Διάβασε ακόμα:

Νέα μέτρα για τον κορονοϊό: Χωρίς όρθιους τα μπαρ μέχρι τέλη Αυγούστου