Όλοι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Ο αποκλεισμός και οι διακρίσεις δεν θα έπρεπε να έχουν θέση στην κοινωνία μας. Ας γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Τρανσφοβίας (IDAHOΒΙT) και ας κάνουμε ένα βήμα μπροστά, ένα βήμα για την αλλαγή.

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Τρανσφοβίας (IDAHOΒΙT)…Και γιατί θα έπρεπε να υπάρχει μια τέτοια ημέρα; Γιατί είναι πολλοί οι ομοφοβικοί, αυτοί που θα σε δείξουν με το δάχτυλο αν δείξεις αυτό που πραγματικά είσαι, εκείνοι που θα σε χλευάσουν και θα σε περιθωριοποιήσουν με την πρώτη ευκαιρία.

Και η μέρα αυτή γιορτάζεται και καθιερώθηκε διεθνώς στις 17 Μαΐου 1990, όταν η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας!

Στις 19 Ιανουαρίου 2006 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία αναγνώρισε το συμβολισμό της ημέρας αυτής και με ψήφισμά του κάλεσε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν δράσεις για την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω ομοερωτικού προσανατολισμού.

Ομοφοβία

Η ομοφοβία, ομοφυλοφοβία ή ομοερωτοφοβία, είναι η αποστροφή ή οι διακρίσεις με αφετηρία τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή γενικότερα σε βάρος των LGBTQI+ ατόμων. Η λέξη είναι αντιδάνειο από την αγγλική Ηomophobia που ετυμολογείται από τις ελληνικές λέξεις ομός (όμοιος) και φοβία. Πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1969 από τον Αμερικανό κλινικό ψυχολόγο George Weinberg και έγινε γνωστή με το βιβλίο του Society and the Healthy Homosexual (1971).

Η ομοφοβία μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη μίσος, εχθρότητα ή αποδοκιμασία των ομοφυλόφιλων ανθρώπων, της ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς, που οδηγεί στην εκδήλωση μισαλλοδοξίας. Συχνά φτάνει ως το σημείο να εκδηλώνεται πολύ επικίνδυνα, όπως μέσω λεκτικής βίας και με ομοφοβικά εγκλήματα μίσους όπως επιθέσεις, ξυλοδαρμούς, ακόμη και φόνους.

Πηγή: Wikipedia

Κι ενώ θα έπρεπε να είναι αυτονόητη η ελευθερία του ανθρώπου στον σεξουαλικό προσανατολισμό, δεν είναι. Εν έτει 2018 και ακόμα δεν έχει καταφέρει να είναι.

Και τι ισχύει σήμερα;

Σήμερα στην Ελλάδα έχουν γίνει μερικά βήματα αλλά σίγουρα μένουν πολλά ακόμα να γίνουν. Δεν είμαστε ούτε στα μισά της διαδρομής όταν υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που όχι μόνο δεν σε αφήνουν να είσαι ο εαυτό σου, αλλά θα σου επιτεθούν με την πρώτη ευκαιρία. Θα σε “κρεμάσουν”. Γιατί; Γιατί είσαι “διαφορετικός” από αυτούς.

Μένουν πολλά να γίνουν ακόμα όταν οι λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι, οι αμφιφυλόφιλοι, οι τρανσέξουαλ και οι διαφυλικοί αντιμετωπίζονται ακόμα με βία και η ισότητα είναι άγνωστη σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ποια βήματα έχουν γίνει για να εδραιωθεί επιτέλους η ισότητα; 

Σύμφωνα με τον νόμο πλέον, τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να γίνουν ανάδοχοι γονείς. Νομοσχέδιο που όπως ήταν αναμενόμενο έφερε πολλές συγκρούσεις και συζητήθηκε περισσότερο από άλλα. Ένα ακόμα μικρό λιθαράκι ήταν και το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της ταυτότητας του φύλου.

Την ίδια στιγμή τα Prides στην Αθήνα πραγματοποιούνται με μεγάλη επιτυχία. Φέτος, το Athens Pride θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουνίου στην Πλατεία Συντάγματος και έχει σύνθημα «Παρούσα» καθώς εστιάζει στην έννοια της θηλυκότητας.

Πώς και γιατί το σύνθημα είναι «Παρούσα»; Οι διοργανωτές εξηγούν:

«Στο φετινό Athens Pride γιορτάζουμε όλες τις θηλυκότητες, αυτές που επιλέξαμε και αυτές που αρνηθήκαμε.

Κάθε θηλυκότητα που αγκαλιάσαμε και κάθε θηλυκότητα που προσπαθήσαμε να ξεφορτωθούμε:Παρούσα.

Κάθε θηλυκότητα που πρώτα μας φορτώθηκε ως κοινωνική σύμβαση πριν τη φέρουμε στα μέτρα μας με τους όρους μας: Παρούσα.

Κάθε θηλυκότητα που καταπιέστηκε και κάθε θηλυκότητα που καταπιέσαμε: Παρούσα.

Κάθε θηλυκότητα που κρύβουμε και κάθε θηλυκότητα που εκφράζουμε: Παρούσα.»

Ας κάνουμε κι εμείς ένα βήμα προς την αλλαγή. Κανείς δεν αξίζει να ζει στο περιθώριο, κανείς δεν μπορεί να ζει στο περιθώριο. Στην αγάπη δεν υπάρχει χώρος για μίσος, για φοβία, για διχόνοια. Έφτασε η ώρα.

Διαβάστε επίσης:

Έτσι μοιάζει η ομοφοβία το 2018 | Video