Μετά τη Βρετανία, ακόμα 23 χώρες έχουν απελάσει Ρώσους διπλωμάτες με τον αριθμό να ξεπερνά τους 110. Απ’ τις 23 χώρες οι 16 ανήκουν στην ΕΕ.

Περισσότεροι από 110 Ρώσοι διπλωμάτες έχουν απελαθεί μετά την  υπόθεσης απόπειρας δολοφονίας του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Σκριπάλ και της κόρης του, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη σημαντικότερη απέλαση Ρώσων «κατασκόπων» που έχει γίνει ποτέ στην Ιστορία.

Στη λίστα με τις χώρες που ανακοίνωσαν την απέλαση των Ρώσων διπλωματών προστέθηκε σήμερα  και η Αυστραλία.

Η Νέα Ζηλανδία απ’ την πλευρά της δήλωσε την πρόθεσή της να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες, ωστόσο έπειτα από ελέγχους διαπίστωσε πως δεν υπάρχουν στη χώρα.

Πραγματοποιήσαμε ελέγχους στη Νέα Ζηλανδία. Δεν υπάρχουν εδώ μη δηλωμένοι πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών Πληροφοριών. Αν υπήρχαν, θα τους απελαύναμε

Η Αυστρία ξεκαθάρισε τη θέση της, δηλώνοντας πως δεν θα προχωρήσει στην απέλαση Ρώσων διπλωματών καθώς είναι «μια χώρα ουδέτερη η οποία θεωρεί ότι χτίζει γέφυρες μεταξύ Ανατολής και Δύσης» δήλωσαν χαρακτηριστικά ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Κάριν Κνάισλ.

Όπως έγινε γνωστό χθες Δευτέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την απέλαση 60 Ρώσων από τις Η.Π.Α. αλλά και το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ΗΠΑ, η χώρα απελαύνει «60 Ρώσους “κατασκόπους” λόγω της φερόμενης ανάμιξης της Μόσχας στη δηλητηρίαση του Ρώσου Σεργκέι Σκριπάλ στην Αγγλία».

Σημειώνεται πως ο αριθμός των Ρώσων διπλωματών που θ’ απελαθούν απ’ τις ΗΠΑ με απόφαση Τραμπ είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό των διπλωματών που απελάθηκαν απ’ τη Βρετανία.

Τα ΥΠΕΞ της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας επιβεβαίωσαν την απέλαση 4 Ρώσων διπλωματών η καθεμία. Η Ολλανδία αποφάσισε την απέλαση 2 Ρώσων διπλωματών, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικό της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Δανία και η Ιταλία απελαύνουν 2 άτομα, η Λιθουανία και η Τσεχία από 3 Ρώσους και η Ουκρανία 13.

Η Λετονία απ’ την πλευρά της απελαύνει έναν διπλωμάτη και έναν εργαζόμενο της αεροπορικής εταιρείας της Ρωσίας, Aeroflot, ενώ η Εσθονία, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της, επιβεβαίωσε την απέλαση ενός εργαζομένου στη ρωσική Πρεσβεία.

Απ’ τη μεριά της η Μόσχα υποσχέθηκε την απάντηση στις απελάσεις Ρώσων διπλωματών ενώ η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, έγραψε στο Facebook της πως η Βρετανία επιβάλει στην Ευρώπη την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Photo: Credits: REUTERS/ILYA NAYMUSHIN