Το Χελιδόνι του Βορρά δεν είναι ένα απλό ιστορικό μυθιστόρημα… Όπως εξηγεί και η συγγραφέας του βιβλίου, Ισμήνη Μπάρακλη, είναι μια προσπάθεια να μαλακώσει τον μεγαλύτερο φόβο του ανθρώπου!

Το Χελιδόνι του Βορρά… αν είχε μιλιά θα έλεγε: Θάνατος δεν υπάρχει! Και τελικά θα αναρωτηθείς αν ο άνθρωπος προσδιορίζεται απ’ την τυχαία καταγωγή του ή απ’ την ευγένεια της ψυχής του, το προσωπικό του στίγμα.

Ένα βιβλίο που δεν θα θέλεις να αφήσεις απ’ τα χέρια σου!

Η πλοκή του βιβλίου

Αθήνα, 1982.

Η Δάφνη, μια δυναμική αρχιτέκτονας, με αφορμή τη συνάντηση με τον μεγάλο έρωτα των φοιτητικών της χρόνων, θα αναμοχλεύσει αναμνήσεις της ζωής της, για να γυρίσει πολλά χρόνια πίσω και να συναντήσει ανθρώπους που τη σημάδεψαν, πριν κιόλας πάρει την πρώτη της ανάσα.

Κεντρική Μακεδονία, αρχές του προηγούμενου αιώνα. Ένα μωρό, μοναδικό απομεινάρι μιας φλεγόμενης καλύβας του βάλτου, αγωνίζεται να παραμείνει στη ζωή. Δυο αδέρφια, με τα χέρια φυτεμένα στο μνήμα του πατέρα τους, ορκίζονται να πάρουν εκδίκηση. Λίγα χρόνια μετά, ένα κορίτσι με μαρμαρωμένα πόδια αποχωρίζεται τον πατέρα του, που τον στέλνουν στην εξορία.

Παιδιά της ελληνικής Ιστορίας, ξετυλίγουν το κουβάρι του μύθου μέσα στη δίνη της, όταν εκείνη τρυπώνει ύπουλα στις ζωές τους για να τις συγκλονίσει, σε μια παραμυθένια πολιτεία, τα Γιαννιτσά, έναν ζωντανό μπερντέ με τα παλάτια του και τις καλύβες του, κι ανθρώπους λογιών που θα περάσουν εμπρός του, δειλούς και ήρωες, εχθρούς και φίλους.

Το Χελιδόνι του Βορρά

Η Ισμήνη Μπάρακλη μίλησε στο iPop.gr για το νέο της συγγραφικό δημιούργημα και σας κάνει και δώρο δύο αντίτυπα του βιβλίου «Το Χελιδόνι του Βορρά» απ’ τις εκδόσεις «Ψυχογιός». Διαβάστε τη συνέντευξη και ανατρέξτε στο τέλος του κειμένου για να δείτε πώς θα πάρετε μέρος στον διαγωνισμό μας!

 1. Τι πραγματεύεται το βιβλίο “Το χελιδόνι του Βορρά”;
 2. «Το χελιδόνι του βορρά» είναι μια ιστορία που ξεκινά από τα σκοτεινά νερά του βάλτου των Γιαννιτσών τα ταραγμένα εκείνα χρόνια που στη Μακεδονική γη δέσποζαν Οθωμανοί και Βούλγαροι, με την ιδιαιτερότητα πως την ιστορία αυτή την βάζει σε κίνηση μια πιο πρόσφατη, ένα κορίτσι που κυλά την κόκκινη κλωστή του μύθου από το χθες στο σήμερα. Μεταξύ άλλων, είναι η ιστορία ενός Καραγκιοζοπαίχτη, του Μίμαρου, που μαθαίνει τις αξίες της ζωής στο παιδί του μέσα από τις ιστορίες του Καραγκιόζη, ωστόσο διαμορφώνεται και ο ίδιος μέσα από την τέχνη αυτή, ανακαλύπτοντας τη σημαντικότερη τέχνη της ζωής : την ανθρωπιά.«Το χελιδόνι του βορρά»  είναι μια βεντάλια του προηγούμενου αιώνα από τον Μακεδονικό Αγώνα μέχρι τα Ιουλιανά του 1965 και την Χούντα των συνταγματαρχών. Θα μπορούσε να είναι ένα απαλό ιστορικό μυθιστόρημα, για εμένα, όμως, είναι μια προσπάθεια να μαλακώσει τον μεγαλύτερο φόβο του ανθρώπου· τον θάνατο. Μια ιστορία, που αν είχε μιλιά θα έλεγε : θάνατος δεν υπάρχει!
 3. Ποια τα κοινωνικά μηνύματα στο βιβλίο;
 4. Το μυθιστόρημα ξεκινάει από Κομιτατζήδες και Μακεδονομάχους που διαμορφώνουν την πλοκή του βιβλίου, μπλέκονται αναμεταξύ τους και στο τέλος αφήνουν ένα ερώτημα να πλανάται στον ομιχλώδη αέρα του βάλτου και του μυθιστορήματος. Αν προσδιορίζεται, τελικά, ο άνθρωπος από την τυχαία καταγωγή του ή από την ευγένεια της ψυχής του, το αυτεξούσιο, το προσωπικό του, δηλαδή, στίγμα.
 5. Και ποια ζητήματα θίγονται με φόντο την εποχή εκείνη, τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο;
 6. Να μην χαθεί η ανθρωπιά όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες του βίου, να μην πάψει η αγάπη να κινεί γη και ουρανό, να μην διέπει ο φόβος τις ζωές των ανθρώπων… «Οι μεγαλύτεροι φόβοι των ανθρώπων είναι κάλπικοι. Ψεύτης ο φόβος, παιδί μου, μην τον πιστεύεις».
 7. Με ποια “γεύση” μένει ο αναγνώστης στο τέλος αφού κλείσει το βιβλίο;
 8. Τη γεύση της νοσταλγίας μιας αλλοτινής εποχής, πεπερασμένης, που ωστόσο το μέλι που έσταξαν οι άνθρωποί της, να μας γλυκαίνει ακόμη σαν δροσερή αύρα, σαν μια ελπίδα για το μέλλον, σαν μια ελάχιστη υπόσχεση ότι η αγάπη δεν θα πάψει ποτέ να φωτίζει τα σκοτάδια μας.
 9. Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;
 10. Δεν ξέρω τι ακριβώς με ώθησε στο να καταπιαστώ με τη γραφή, ξέρω όμως πως ήρθε αυθόρμητα, σε μια θλιμμένη περίοδο της ζωής μου και της ζωής της οικογένειάς μου, σαν εσωτερική ανάγκη που ζητούσε διέξοδο, σαν ένα δώρο το οποίο τιμώ και σέβομαι.
 11. Τι προσφέρει σε εσάς η συγγραφή βιβλίων;
 12. Μέσα από την τέχνη προσεγγίζεις περιοχές που δεν μπορείς να φτάσεις με το συνειδητό νου, είναι μια περίοδος που αντιλαμβάνεσαι με έναν διαφορετικό τρόπο, ίσως γιατί είσαι σε μεγαλύτερη επαφή με το έσω εαυτό. Είναι μια εποχή που ο δημιουργός είναι πολύ ευαίσθητος σε ερεθίσματα.  Νομίζω πως αυτό που προσφέρει σε εμένα η περίοδος γραφής ενός βιβλίου, είναι ό,τι ακριβώς και σε έναν δεκτικό αναγνώστη. Τσιγκλάει την εσωτερική μνήμη, όσα ξεχάσαμε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και οφείλουμε να θυμηθούμε. Ίσως και αυτή ακριβώς να είναι η σημασία της λογοτεχνίας, να θυμηθούμε ποιοι είμαστε, γιατί έχουμε έρθει, και που θέλουμε να φτάσουμε.
 13. Ξεχωρίζετε κάποιο απ’ τα βιβλία σας; (Ποιο και γιατί;)
 14. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις κάποιο βιβλίο καθώς όλα αντιπροσωπεύουν τη δεδομένη στιγμή του δημιουργού. Ωστόσο, τα τρία τελευταία βιβλία, υπηρέτησαν βαθύτερες έννοιες, μέσα από τη ζεστασιά της ίδιας της ιστορίας. «Το Μυστικό της Πεταλούδας» πραγματεύεται την ιερή έννοια της μεταμέλειας, η «Σμύρνη. Κυνήγι Μαγισσών» πίσω από την ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής μιλά για το κυνήγι του ανθρώπου με τον ανώτερο εαυτό του, το ισόβιο κυνήγι μαγισσών μέσα από την περιπλάνησή μας στη ζωή, και το «Χελιδόνι του Βορρά» είναι μια προσπάθεια να ξορκίσει τον φόβο του θανάτου, τον μεγαλύτερο φόβο του ανθρώπου.
 15. Στην εποχή των social media, πώς καταφέρνει το βιβλίο και επιβιώνει;
 16. Υπάρχει σίγουρα μια πολυφωνία, δεν ξέρω όμως αν ουσιαστικά βοηθάει ή αν τελικά επιφέρει σύγχυση. Από τότε που ξεκίνησα να ασχολούμαι συνειδητά με την λογοτεχνία ανακάλυψα σπουδαία βιβλία, κάποια από αυτά δημιουργών που απέχουν από το διαδίκτυο. Η σιωπή, είναι μέρος της τέχνης και στάση ζωής. Για να απαντήσω στην ερώτησή σας, θεωρώ, πως αν τελικά καταφέρει να επιβιώσει το βιβλίο, αυτό μπορεί να συμβεί με συνειδητούς αναγνώστες, εκείνους δηλαδή που ψάχνουν, ψάχνονται, δοκιμάζουν γεύσεις και ερεθίσματα, με την πεποίθηση πως τα βιβλία είναι μέρος της καθημερινής τους ανάτασης και ευδαιμονίας.
Alert! Διαγωνισμός!

Μπορείτε να διεκδικήσετε δύο αντίτυπα του βιβλίου «Το χελιδόνι του Βορρά» μέσα απ’ τη σελίδα του iPop.gr στο Facebook και μέσα από το account του iPop στο Instagram.

Οι νικητές θα ανακοινωθούν μέσα απ’ τα social media του iPop.gr.