Πότε οι υγιεινές συνήθειες γίνονται ανθυγιεινές μες το Καλοκαίρι; Ήρθε η στιγμή να ασχοληθούμε με το wellness των διακοπών και τις συνήθειες αυτές. 

Το καλοκαίρι έρχεται και συνήθως… έρχεται γεμάτο προσδοκίες. Προσδοκίες για όλα όσα ο καθένας περιμένει, για όσα δεν έγιναν τον χειμώνα, για όσα διακαώς επιθυμεί να συμβούν. Τις περιόδους λοιπόν της ανάπαυσης, οι άμυνες πέφτουν, οι αντιστάσεις μειώνονται και παράλληλα, οι προσδοκίες για να συμβεί κάτι συνταρακτικά ευχάριστο, είναι πιο έντονες, απ’ ό,τι είναι στις περιόδους ρουτίνας.

Και κάπως έτσι, το καλοκαίρι γεμίζει απαιτήσεις. Και με τη σειρά τους οι απαιτήσεις, φέρνουν μια αίσθηση αναμονής και αγωνίας. Σχεδιάζουμε τόσο καιρό αυτές τις λίγες μέρες, που απαιτούμε να είναι οι καλύτερες του έτους. Δεν είναι λίγοι αυτοί, που λόγω της δυσαρέσκειας από την εικόνα του σώματός τους, νοηματοδοτούν την παραλία ως έκθεση, η οποία τους ενισχύει το άγχος και την ανασφάλεια.

Ουτοπικό, θα έλεγε κανείς, διότι, γνωρίζουμε ήδη πολύ καλά ότι, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις συνθήκες και συχνά, η ζωή είναι πολύ διαφορετική απ’ ό,τι εμείς φανταζόμαστε, ή επιθυμούμε.

Ελπίζοντας όμως σε ένα θαύμα, λίγες μέρες πριν την παραλία, το ρίχνουμε στην… υγιεινή διατροφή, ελπίζοντας να αποκτήσουμε ένα καλλίγραμμο σώμα και να βελτιώσουμε την διάθεση ή την ψυχολογία μας.

wellness των διακοπών

Τι γίνεται όμως όταν η υγιεινή διατροφή γίνεται εμμονή; Τι συμβαίνει όταν βλέπουμε σαν «εχθρούς» συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων και τις αποκλείουμε για χρόνια από τη διατροφή μας; Πόσο λεπτή είναι τελικά η γραμμή ανάμεσα στη σωστή διατροφή και την εμμονή;

Η καλύτερη ιδέα, είναι να μάθουμε να δεχόμαστε τα πράγματα όπως ακριβώς έρχονται και να διαλέγουμε βάσει της πραγματικότητας πλέον, πώς θα υπάρξουμε σε κάθε συνθήκη. Στα πλαίσια αυτά και ο υγιεινός και ισορροπημένος τρόπος διατροφής έχει ευεργετικά αποτελέσματα για όλους. Όταν όμως, γίνει εμμονή το υγιεινό φαγητό και χαθεί το μέτρο και η ισορροπία, μπορεί να οδηγήσουν καμιά φορά σε δύσκολες καταστάσεις.

Να μερικές συμβουλές για να κρατήσεις τις υγιεινές σου συνήθειες ή να αποκτήσεις καινούριες:

 • προσέχω τη διατροφή μου, προσπαθώ να τρώω ό,τι χρειάζεται το σώμα μου ακόμα κι αν δεν πεινάω
 • προκειμένου να διαχειριστώ την αϋπνία, ρυθμίζω το πρόγραμμα μου ώστε να ξυπνάω και να κοιμάμαι περίπου την ίδια ώρα
 • εντάσσω στο καθημερινό μου πρόγραμμα τουλάχιστον μια δραστηριότητα που με ευχαριστεί ή δοκιμάζω ένα νέο χόμπι
 • προσπαθώ να μην απομονώνομαι, μιλάω με ανθρώπους που εμπιστεύομαι
 • ενημερώνω κάποιον/ κάποιους από αυτούς για αυτά που σκέφτομαι και νιώθω και ζητάω τη βοήθεια του/τους
 • επισκέπτομαι κάποιον ειδικό

Με αυτά τα θέματα θα ασχοληθούμε στο Webinar την Τετάρτη 01/07/2020 στις 16.00 με θέμα «Wellness Διακοπών: Υγιεινές συνήθειες που γίνονται ανθυγιεινές». 

Στόχοι webinar

 • Θα μπορέσεις να εισάγεις την ευχαρίστηση στη διαδικασία του φαγητού.
 • Θα διαλευκανθούν διατροφικοί μύθοι σχετικά με την επίδραση των θρεπτικών συστατικών στο σώμα σου.
 • Θα αναγνωρίσεις ποιοι παράγοντες πυροδοτούν την ορθορεξία και πώς να τους διαχειριστείς.
 • Θα γίνει γνωστός ο ρόλος του ψυχολόγου και διαιτολόγου σε αυτή την προσπάθεια.
 • Τι μπορεί να σημαίνουν οι εμμονές για τον καθένα προσωπικά και τι εξυπηρετούν;
 • Ποια η ανάγκη μου να θέλω να τρώω εμμονικά «σωστά»;

Στόχος αυτού του εξ’ αποστάσεως σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να εκπαιδευτούν και να κατανοήσουν τη λειτουργία του φαγητού και της σύνδεσής του με τη λειτουργία του εγκεφάλου, να μάθουν να αναγνωρίζουν τα ερεθίσματα που πυροδοτούν τη συμπεριφορά της εμμονής και να δουλέψουν πάνω στην αναγνώριση προβληματικών τομέων της ζωής τους που ενισχύουν την ορθορεκτική συμπεριφορά. Τέλος, θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες διαχείρισης των κρίσεων και σχέδια δράσης για την αντιμετώπισή τους.

wellness των διακοπών

Σε ποιους απευθύνεται το webinar με θέμα το wellness των διακοπών;

Το εξ’ αποστάσεως σεμινάριο απευθύνεται σε όποιον επιθυμεί να διερευνήσει τη σχέση του με τη διατροφή και τη διάθεση του, είτε για προσωπικούς, είτε για επαγγελματικούς λόγους.

Ημερομηνία & Ώρα: Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020, 16:00 – 18:30

Διάρκεια: 2,5 ώρες

Τόπος: H συνάντηση θα γίνει μέσω της Διαδικτυακής Πλατφόρμας Zoom, η οποία εγκαθίσταται εύκολα και δωρεάν σε κινητό, ταμπλέτα και υπολογιστή.

Κόστος: 40 ευρώ & 30 ευρώ για φοιτητές και ανέργους και Αμεα (κατόπιν αποστολής απαραίτητου δικαιολογητικού).

Δήλωση Ενδιαφέροντος & Πληροφορίες: Η δήλωση ή η αναζήτηση διευκρινίσεων γίνεται με αποστολή στο e-mail: [email protected], με θέμα “ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ WEBINAR”.

Μετά την ολοκλήρωση του Βιωματικού Webinar θα αποσταλεί μέσω e-mail στους συμμετέχοντες βεβαίωση παρακολούθησης και το υλικό της παρουσίασης.

Συντονίστριες:

Μαρία Γιαννοπούλου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, B.Sc., M.Sc Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, B.Sc., M.Sc
Μαρία Αποστολοπούλου, Ψυχολόγος – Σχεσιακή Ψυχοθεραπεύτρια, B.Sc., P.g.D.