Αύριο, Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας (ΠΗΦ), η οποία καθιερώθηκε από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φυσικοθεραπευτών. Σ’ αυτό το πλαίσιο, στο Ζάππειο Μέγαρο θα λάβουν χώρα μια σειρά από εκδηλώσεις.

Φέτος συμπληρώνονται 66 χρόνια απ’ το 1951, όποτε και γιορτάστηκε για πρώτη φορά.

Η εν λόγω ημέρα σημαίνει την ενότητα και την αλληλεγγύη της Φυσικοθεραπευτικής κοινότητας σ’ όλο τον κόσμο και έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συνανθρώπων μας, αλλά και των φορέων, σχετικά με την καθοριστική συμβολή της επιστήμης της Φυσικοθεραπείας στην πρόληψη ή και τη βελτίωση της υγείας, της κινητικότητας, της αυτονομίας και της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των ανθρώπων όλων των ηλικιών.

Η φετινή εκστρατεία έχει μήνυμα «Μείνε Δραστήριος σε Κάθε Ηλικία – Δώσε Ζωή στα Χρόνια Σου» κι απευθύνεται σε άτομα από την 3η ηλικία και μετά, τα οποία δικαιούνται να έχουν όχι μόνο χρόνια πολλά, αλλά γεμάτα ζωή και ζωντάνια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενημερώνει ότι:

  • Περισσότεροι από το 1/3 των ανθρώπων άνω των 70 χρόνων αδυνατούν να ακολουθήσουν τις βασικές κατευθυντήριες οδηγίες για σωματική άσκηση
  • Η φυσικοθεραπεία μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο περιορισμού της κινητικότητας προλαμβάνοντας τραυματισμούς και βελτιώνοντας τη φυσική δραστηριότητα

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών συμμετέχει και προτείνει δράσεις και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα υλοποιηθούν από τα Περιφερειακά Τμήματα.

To Περιφερειακό Τμήμα Αττικής διοργανώνει στο Ζάππειο Μέγαρο την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου από 11:00 έως 20:00 διάφορες δράσεις που περιλαμβάνουν δοκιμασίες για το κοινό, με σκοπό να αναδειχθεί δυναμικά η επιστημονική ταυτότητα και ο πολυδιάστατος ρόλος της Φυσικοθεραπείας και, κατ’ επέκταση, του Φυσικοθεραπευτή.

Θα αναδειχθούν οι επι μέρους ενότητες της Καρδιοαγγειακής και Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας και Αποκατάστασης, της Γηριατρικής Φυσικοθεραπείας, της Αθλητικής Φυσικοθεραπείας, της Παιδιατρικής Φυσικοθεραπείας, της Νευρολογικής Φυσικοθεραπείας, της Φυσικοθεραπείας στην Ψυχική υγεία και της Φυσικοθεραπείας στην Υγεία Γυναικών και Δυσλειτουργείας Πυελικού Εδάφους και θα διανεμηθεί σχετικό ενημερωτικό υλικό.

Την ίδια στιγμή θ’ αναδειχθεί και η θετική συμβολή της φυσικοθεραπείας στην αντιμετώπιση του διαβήτη, της υπέρτασης και του καρκίνου.