Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη Γενοκτονία των Ποντίων, την ίδια στιγμή που η μνήμη και ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της τραγωδίας εξακολουθούν να παραμένουν πιο ζωντανοί από ποτέ.

Με εκδήλωση στο Ηρώδειο, η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών τιμά τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, την Κυριακή 19 Μαΐου, στις 20:00 το βράδυ. Μια εκδήλωση μνήμης με σπουδαίους μουσικούς και καλλιτέχνες που δεν πρέπει να χάσει κανείς!

Πιο συγκεκριμένα, η εκδήλωση μνήμης και τιμής στο Ηρώδειο προς τιμήν των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, φέρει τον τίτλο «Πόντος: Σταύρωση και Μνήμη» και πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Πρόκειται για μία σπουδαία εκδήλωση, στην οποία θα παρευρεθούν μεγάλοι μουσικοί και καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων και οι Γιώργος Νταλάρας, Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδη, Έλενα Κελεσίδου, Μελίνα Ασλανίδου, Ελένη Ουζουνίδου, Χάικ Γιαζιτζιάν, Σαρίνα Κρος, Πέλα Νικολαΐδη και Χρήστος Καλιοντζίδης.

Τους καλλιτέχνες θα συνοδεύει χορωδία και ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων, καθώς επίσης και το χορευτικό συγκρότημα «Έκνευσις». Παρουσιάστρια της εκδήλωσης είναι η δική μας Πόπη Τσαπανίδου και αφηγητής θα είναι ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Σοφία Σπυράτου και τη σκηνοθεσία του video art ο Νίκος Σούλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δωρεάν δελτία εισόδου έχουν εξαντληθεί, παρόλα αυτά έξω από το Ηρώδειο θα υπάρχουν γιγαντοοθόνες, προκειμένου μη χάσει κάνεις αυτή την τόσο σπουδαία εκδήλωση!

Σημειώνεται ακόμη ότι η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, από το 1994 αναγνωρίζεται επίσημα από την ελληνική πολιτεία με την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου, ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Photo: Ι. Κανελλόπουλος/Pontos News