Το Μουσείο του Λούβρου τιμά με τον δικό του τρόπο τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική επανάσταση. Η μεγάλη έκθεση Paris–Athènes. Naissance de la Grèce moderne (Παρίσι–Αθήνα Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας) 1675-1919 άνοιξε τις πύλες της στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι και θα διαρκέσει από τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 έως τις 7 Φεβρουαρίου 2022.

Pexels

Η έκθεση

Η έκθεση διοργανώθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και επιχειρεί να αναδείξει τους δεσμούς που ενώνουν την Ελλάδα με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, ακολουθώντας κυρίως το νήμα των σχέσεων Παρισιού και Αθήνας. Ένα νήμα που ξεκινά με την επίσκεψη των ευρωπαίων περιηγητών του 17ου και 18ου αι. στα ελληνικά εδάφη, συνεχίζεται με τη στήριξη που προσέφεραν στον ελληνικό αγώνα οι λαοί της Ευρώπης, ακολουθεί τη δημιουργία του νέου κράτους και της πρωτεύουσάς του υπό την επίδραση του νεοκλασικισμού και σηματοδοτείται από τη δημιουργία αρχαιολογικών ιδρυμάτων, όπως η Γαλλική Σχολή το 1846.

Στο σκεπτικό της έκθεσης και την επιλογή των έργων, το Μουσείο Μπενάκη συνεργάστηκε στενά με τον επιμελητή της Jean-Luc Martinez, πρόεδρο-επίτιμο διευθυντή του Μουσείου του Λούβρου σε όλο το χρονικό διάστημα της προετοιμασίας της.

Η συνεισφορά του Μουσείου Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη συμμετέχει στην έκθεση με συνολικά 100 αντικείμενα από τις συλλογές Νεοελληνικού Πολιτισμού, Ζωγραφικής, Χαρακτικών και Σχεδίων και Μεταβυζαντινής Τέχνης, καθώς και τεκμήρια από τα Φωτογραφικά Αρχεία και τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής.

Παρίσι–Αθήνα Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας
Η αυλική ενδυμασία που καθιέρωσε η βασίλισσα Όλγα. Ανήκε στη Σοφία Αλεξάνδρου Σούτζου, κυρία επί των τιμών της βασίλισσας Σοφίας Αθήνα, 1880, Μουσείο Μπενάκη ΦΟΡ 271

Αν βρεθείς στην Πόλη του Φωτός μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου 2022, μη χάσεις την ευκαιρία να απολαύσεις την έκθεση: Παρίσι–Αθήνα Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας στον χώρου του Μουσείου του Λούβρου.

5+1 τρόποι να ταξιδέψεις στη Γαλλία χωρίς να φύγεις απ’ το σπίτι!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News