Το Marabou Project στην Κύθνο: Ένα ταξίδι που ξεκινά να αποκαλύψει τις ανείπωτες ιστορίες των ανθρώπων στα νησιά του Αιγαίου με στόχο την διαφύλαξη επαγγελμάτων, τοπικών εθίμων και παραδόσεων, που τείνουν στους καιρούς μας να χαθούν. Μία οπτική αφήγηση που δημιουργείται από εικόνες, λέξεις, μουσική, ταινίες και εκδηλώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Κύθνο φωτογραφικό υλικό από το ταξίδι του Marabou. Η έκθεση ξεκινάει το Σάββατο 19 Ιουνίου και θα διαρκέσει εώς τις 18 Σεπτεμβρίου 2021.

Marabou Project στην Κύθνο
Konstantinos Sofikitis

Το Marabou συνθέτει την ιστοριογραφία εμβληματικών μορφών, γνωρίζοντας και τιμώντας νησιωτικές κοινότητες και μοναδικά πολιτιστικά στοιχεία, ασχολούμενο ενεργά με την τοπική κουλτούρα και δημιουργώντας έτσι ένα ισχυρό και μοναδικό κοινωνικό αντίκτυπο με στόχο την δημιουργία ενός φωτογραφικού λευκώματος και μίας σειράς ντοκιμαντέρ, με στόχο την τεκμηρίωση της ζωής και στα 78 κατοικημένα νησιά του Αιγαίου μέσα από φωτογραφίες και βίντεο από τους Κωνσταντίνο και τον Πέτρο Σοφικίτη. 

Petros Sofikitis

Ταξιδεύοντας στις Κυκλάδες, το Βορειοανατολικό Αιγαίο, τις Σποράδες και τα Δωδεκάνησα, το εικονογραφημένο λεύκωμα, οι εκθέσεις, αλλά και τα επιμέρους ντοκιμαντέρ που θα προκύψουν από αυτό το πολυδιάστατο ταξίδι, σκοπό έχουν να λειτουργήσουν ως φορείς μιας λαογραφικής ταυτότητας και να διαφυλάξουν κομμάτια της ζωής των κατοίκων και του ξεχωριστού χαρακτήρα του κάθε νησιού.

Το ταξίδι του Marabou έλυσε τους κάβους του το 2019 και έχει σκοπό να επιστρέψει στο λιμάνι του το 2022. 

Konstantinos Sofikitis

Η Μαργιώρα, στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας της, ξεφεύγει από τα στενά γαστριμαργικά της όρια και στρέφοντας το ενδιαφέρον της σε όλες τις όψεις του Κυκλαδίτικου πολιτισμού, εγκαινιάζει μια σειρά πολύπλευρων πολιτιστικών εκδηλώσεων στην αγαπημένη μας “πίσω αυλή”. Με μεγάλη χαρά γινόμαστε ένα ακόμα λιμάνι στο όμορφο ταξίδι του Marabou Project που με τόσο μοναδικό τρόπο μιλάει τη γλώσσα του νησιού, της θάλασσας και των ανθρώπων της.

Ο Κωνσταντίνος Σοφικίτης είναι επαγγελματίας φωτογράφος και μέλος του LensCulture Society (magnum). Η δουλειά του έχει δημοσιευτεί σε έντυπα και ψηφιακά μέσα αλλά και έχει εκτεθεί, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και έχει διακριθεί το 2017 με την πρώτη θέση στον διεθνή διαγωνισμό Sony World Photography Awards, ενώ την ίδια χρονιά συμμετείχε και στην Biennale της Βενετίας. Το ενδιαφέρον του εστιάζεται κυρίως στην ταξιδιωτική φωτογραφία, αναδεικνύοντας σε αυτήν τον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα. Πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, ο Κωνσταντίνος ταξιδεύει συνεχώς τον κόσμο για λόγους επαγγελματικούς και όχι μόνο, αποτυπώνοντας τη ζωή των ανθρώπων στους τόπους που επισκέπτεται. 

Konstantinos Sofikitis

Ο Πέτρος Σοφικίτης ξεκινάει την επαγγελματική του σταδιοδρομία στην φωτογραφία το 2008 πλάι στον πατέρα του και καταξιωμένο φωτογράφο, Δημήτρη Σοφικίτη. Αφαιρετικός και άριστος “δαμαστής” των φυσικών πηγών του φωτός, ο Πέτρος καταφέρνει να πυροδοτήσει έντονα συναισθήματα και να κάνει τον θεατή συνοδοιπόρο στις ιστορίες των φωτογραφιών του. Έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς, έχει λάβει το 2011 τον τίτλο του “Contemporary Portait Photographer of the Year”, ενώ το έργο του έχει δημοσιευτεί στα μεγαλύτερα ελληνικά ενημερωτικά portals καθώς και έχει εκτεθεί σε σημαντικές γκαλερί και χώρους τέχνης στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. 

Petros Sofikitis

Περισσότερες πληροφορίες στο www.marabouproject.com

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News