Γι’ άλλη μία χρονιά ανυπομονούμε για το ημερολόγιο της Pirelli! Φέτος, όμως, ομολογούμε πως μας εξέπληξε ευχάριστα, καθώς δεν έχει καμία σχέση με όλα όσα περιμέναμε…Τα αγαπημένα μας super models ποζάρουν έτσι όπως δεν την έχουμε ξαναδεί και μας αποκαλύπτουν ότι δεν είναι μονοδιάστατες, αλλά έχουν πολλές εκδοχές πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας. Ας πάρουμε μία μικρή γεύση απ’ αυτό που σου περιγράφω!

Από το 1964 η Pirelli κυκλοφορεί το ετήσιο ημερολόγιό! Αν δε γνωρίζεις ακριβώς την ιστορία πίσω από αυτό, νομίζω πως αξίζει να σε ενημερώσω πως την πρώτη φορά που εκδόθηκε είχε αρκετά περιορισμένο αριθμό ημερολογίων, που προοριζόταν μόνο για την οικογένεια, τους φίλους και αγαπημένους celebrities.

Οι εμβληματικές εικόνες, όμως, που τραβήχτηκαν από διάσημους φωτογράφους, όπως η Annie Leibovitz και ο Patrick Demarchelier, έγιναν πολύ γρήγορα ανάρπαστες κάνοντάς το ένα συλλεκτικό αντικείμενο, το οποίο παρουσιάζει τα πιο hot μοντέλα της εποχής. 

Επιπλέον, από το 2015 έχει απομακρυνθεί σημαντικά από τη σεξουαλική και συχνά γυμνή αισθητική για την οποία ήταν περισσότερο γνωστή στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, εστιάζοντας αντ’ αυτού σε μια πιο κοινωνικά συνειδητή προσέγγιση.

Το ημερολόγιο Pirelli 2023 όπως δεν το έχεις δει ποτέ ξανά

Το θέμα του ημερολογίου για φέτος, «Love Letters to the Muse», το δημιούργησε η φωτογράφος Emma Summerton και αποκάλυψε: «Δίνω μία μάχη με τη λέξη μούσα. Η λέξη αυτή είναι πολύ διαδεδομένη και στα παλαιότερα χρόνια φαινόταν ότι δεν είχε τον έλεγχο, ήταν πιο αντικειμενοποιημένη κι γι’ αυτό προσπάθησα να τα «εξαφανίσω» όλα αυτά».

Καθώς, όμως, η φωτογράφος περνούσε ποιοτικό χρόνο στην Ύδρα τα δύο τελευταία καλοκαίρια, η Summerton άλλαξε γνώμη. Με την εμβάθυνση στην ελληνική μυθολογία, συνάντησε έναν αρχαίο ορισμό της μούσας που απευθυνόταν σε εκείνη από καλλιτεχνική άποψη, ως μία γυναίκα που ενέπνευσε την τέχνη κι έτσι γεννήθηκε η ιδέα της.

Στην τελευταία έκδοση του ημερολογίου πρωταγωνιστούν ορισμένα από τα πιο αναγνωρισμένα ονόματα της βιομηχανίας της μόδας: Karlie Kloss, Precious Lee, Bella Hadid και Ashley Graham μεταξύ αυτών. Όμως, είναι η δουλειά και η ζωή κάθε γυναίκας όταν δεν ήταν μπροστά στην κάμερα που ώθησε την Summerton να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο concept.

«Δεν είναι το είδος του ημερολογίου που παίρνει κάποιος για να σημειώσει την καθημερινότητά του. Αντιπροσωπεύει τη δέσμευση της Pirelli να τιμήσει την τέχνη. Αυτό ακριβώς είναι. Είναι πολύ διαφορετικό με βάση το ποιος βρίσκεται πίσω από τον φακό. Όταν έμαθα ότι η Emma το επιμελείται, ενθουσιάστηκα που συμμετείχα», απάντησε η Karlie Kloss, όταν ρωτήθηκε αν τα ημερολόγια είναι ξεπερασμένο concept.

Η Summerton είναι η πέμπτη γυναίκα που αναλαμβάνει το ημερολόγιο στα 58 χρόνια ιστορίας του. Στις εικόνες της, τα μοντέλα δεν παρακάμπτουν τη σεξουαλικότητα, αλλά τους δίνεται η δύναμη να την ενσαρκώσουν με τους δικούς τους όρους. 

Όταν ρωτήθηκε για το αν την επηρέασε η βαριά ιστορία του ημερολογίου εκείνη απάντησε: «Δεν το σκέφτηκα πολύ», αντίθετα, το είδε ως μια ευκαιρία να φέρει το δικό της όραμα σε μια εποχή που όλα κυλάνε πολύ γρήγορα κι επιφανειακά.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News