Το Γεφύρι της Άρτας, Θέατρο Τέχνης: Ένα θέαμα που συνδυάζει την αφήγηση με τη ζωντανή μουσική, το τραγούδι, το χορό και την ακροβασία, με τη σκηνοθετική υπογραφή της Μαριάννας Κάλμπαρη.

Μετά την επιτυχημένη πρεμιέρας της στον φυσικό της χώρο, η παράσταση του Θεάτρου Τέχνης “Το Γεφύρι της Άρτας”, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, έρχεται και στην Αθήνα. Θα παρουσιαστεί για μια μόνο βραδιά, την Πέμπτη 29 Ιουλίου και στις 21.00, στο Ανοιχτό Θέατρο του Κολωνού, στο πλαίσιο του προγράμματος “Ο Δήμος Αθηναίων στηρίζει τον πολιτισμό”.

“Το Γεφύρι της Άρτας”: Μια παράσταση αφιερωμένη σε όλες τις “λυγερές του Κάτω Κόσμου”, τις νέες γυναίκες του χτες αλλά και του σήμερα που έχασαν μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά τη ζωή τους εξαιτίας του φύλου τους.

Η πιο άγρια “αδικοθανατισμένη” από τις “αδικοθανατισμένες” νέες γυναίκες, όλες εκείνες τις “λυγερές του Άδη” που συναντάμε στα δημοτικά τραγούδια, είναι χωρίς άλλο η λυγερή της παραλογής του Γεφυριού της Άρτας ή αλλιώς “του Πρωτομάστορα η όμορφη γυναίκα”. Εκείνη που ποτέ δε ρωτήθηκε αν θα δεχόταν να χτιστεί ζωντανή για να στεριώσει το περίφημο γεφύρι που θα έφερνε την πολυπόθητη πρόοδο στην κοινωνία. Εκείνη που με δόλο παρασύρθηκε και θυσιάστηκε, όπως συνέβη και συνεχίζει να συμβαίνει μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά, σε εκατομμύρια γυναίκες στον πλανήτη.

Tango vs Flamenco Pasiones: Το πάθος και ο έρωτας χορεύουν στο Ηρώδειο

Η διάσημη παραλογή του “Γιοφυριού της Άρτας” μας δίνει την αφορμή να μιλήσουμε για τα ήθη που υποχρεώνουν τη γυναίκα να καταπνίγει και να θυσιάζει τις επιθυμίες της αλλά και την ίδια τη ζωή της στο βωμό του πατριαρχικού συστήματος. Ενός κοινωνικού συστήματος με στερεοτυπικούς ρόλους από τους οποίους κανένα φύλο δεν μπορεί να ξεφύγει. Ενός κόσμου όπου η κοινωνία θέτει αυστηρούς κανόνες συμπεριφοράς με συγκεκριμένο κώδικα “τιμής”. Ενός κόσμου σκοτεινού και βίαιου όπου η “αρετή” ισοδυναμεί με αδικία και θυσίες, η “ντροπή” ξεπλένεται με αίμα, ο άντρας πρέπει να διαφεντεύει και η γυναίκα να υπηρετεί. Ενός κόσμου μακρινού ή μήπως ακόμα κοντινού…;

Τον κόσμο αυτό, όπως αποτυπώνεται στην παραλογή του Γεφυριού της Άρτας αλλά και σε πολλά ακόμα δημοτικά τραγούδια, ζωντανεύει μέσα από ένα θέαμα που συνδυάζει την αφήγηση με τη ζωντανή μουσική, το τραγούδι, το χορό και την ακροβασία. Έμπνευση για τη φόρμα που ακολουθείται στην παράσταση είναι ο “παντόμιμος”, η μεικτή δραματική φόρμα που γεννήθηκε μετά την παρακμή του αρχαίου ελληνικού δράματος, μακρινοί απόγονοι του οποίου θεωρούνται και οι παραλογές.

“γάλα, αίμα” της Αλεξάνδρας Κ*: Μια σύγχρονη Μήδεια στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου

Η βία κατά των γυναικών, με αποκορύφωμα τις γυναικοκτονίες που συνεχίζουν να μαστίζουν την κοινωνία μας ακόμα και σήμερα, προέρχονται από βαθιά ριζωμένες στην παράδοση και στη συνείδηση όλων προκαταλήψεις και στερεότυπα. Οι πρόσφατες αντιδράσεις της κοινωνίας στα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας, δείχνουν ότι ο διάλογος για τον σεξισμό, το μισογυνισμό και τις διακρίσεις κάθε είδους, έχει επιτέλους ανοίξει.

Στην παράσταση παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί Κατερίνα Λυπηρίδου, Βασίλης Μαυρογεωργίου, Θοδωρής Σκυφτούλης και Αμαλία Τσεκούρα ενώ συμμετέχει η Μαριλένα Μόσχου. Στο χορό και τα ακροβατικά είναι η Χριστίνα Σουγιουλτζή ενώ ζωντανά παίζουν επί σκηνής οι μουσικοί Στέλλα Αραμπατζόγλου (σαξόφωνο) και Ιωάννα Ρήγα (σαντούρι).

Οι Βάκχες του Ευριπίδη σε μια περιοδεία που δεν πρέπει να χάσεις

Πληροφορίες Παράστασης:

Πέμπτη 29/7 στις 21:00 στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού – Κολωνός

Οι τιμές εισιτηρίων ξεκινούν από 8€.

Εισιτήρια: Viva.gr:

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News.