Η έκθεση με όνομα “Reality Check” σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου και θα λάβει χώρα σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκαταλελειμμένα κτίρια της περιοχής του ψυχιατρικού νοσοκομείου Δαφνίου κι έρχεται για να επαναφέρει τη χαμένη γοητεία, η οποία έχει αρχίσει να περνά απαρατήρητη μετά από τόσα χρόνια. Σκοπός της συγκεκριμένης έκθεσης είναι να σε προβληματίσει και να σε ωθήσει να διερευνήσεις τα πολύ λεπτά όρια μεταξύ του “μέσα” και του “έξω”. Πίστεψέ με, θα χρειαστείς μόνο μια επίσκεψη για να βρεθείς σε μια “άλλη” πραγματικότητα.

O Κώστας Πράπογλου είχε όνειρο να δημιουργήσει μια έκθεση στο Δαφνί, καθώς του κέντριζε το ενδιαφέρον ο ψυχιατρικός χώρος. Οι οικονομικές δυσκολίες και η πανδημία καθυστέρησαν την πραγματοποίηση του ονείρου του, όμως δημιούργησαν το σωστό timing. Η συγκεκριμένη έκθεση τη στιγμή που πραγματοποιείται, μετά από όλα αυτά που περάσαμε με τα συνεχόμενα lockdowns, μπορεί πολύ εύκολα να μας βοηθήσει να καταλάβουμε την πολύ λεπτή γραμμή που διαχωρίζει το “μέσα” και το “έξω” και το πώς τόσο ξαφνικά μπορούμε να μεταφερθούμε σε μια “άλλη”, νέα πραγματικότητα.

Η φαντασία είναι το μοναδικό όπλο στον πόλεμο ενάντια στην πραγματικότητα

Lewis Carroll, δια στόματος γάτου Cheshire, Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, 1865
Έκθεση Reality Check
Ελένη Πανουκλιά, Απόπειρες ταξινόμησης ή το πρώτο πεπόνι που έκλεψα (2021), oργανική ύλη, τζίβα, θερμόκολλα, γραφίτης, διαστάσεις τζίβα, θερμόκολλα, γραφίτης

Η έκθεση reality check σε επιμέλεια Κώστα Πράπογλου και με οργανωτή τον αστικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό πολιτισμού Αrtefact Αthens, θα εστιάσει πέρα από την αντικειμενική υπόσταση ενός ψυχιατρείου. Από τις 9 Σεπτεμβρίου και για έναν ολόκληρο μήνα, το “Reality Check” θα βρίσκεται σε αυτό τον τόπο για να στρέψει το βλέμμα σου μακριά από νοήματα θεσμικού εγκλεισμού, να αναιρέσει και να παρακάμψει τη διανοητική διαταραχή ως ιατρική πάθηση και να ερευνήσει τους δομικούς περιορισμούς και τα χαρακτηριστικά του νου σε σχέση με τον χώρο και τον χρόνο.

Το νόημα της έκθεσης σύμφωνα με τον εμπνευστή της ιδέας:

Η ατοπικότητα, το να μην αντιλαμβάνεται κανείς σύνορα και όρια, είναι ένας όρος που θα ερευνηθεί περαιτέρω σε αυτή την έκθεση. Επίσης, θα εξεταστεί πώς η συνείδηση, η γλώσσα και ο λόγος αντιστέκονται στη βαρύτητα και πώς, αρκετά συχνά, πραγματικά οπτικά τοπία μετατρέπονται σε νοητικά πεδία και αντίστροφα. Νοήματα του μέσα και του έξω θα ληφθούν επίσης υπόψη, πού βρίσκεται η τρέλα στα αλήθεια; Πού συνήθως εντοπίζουμε το πραγματικό φρενοκομείο;

Έκθεση Reality Check
Εοζέν Αγκοπιάν, Broken into pieces/piece together (2009-2021), λεπτομέρεια


Αξίζει να σημειώσουμε πως δεν πρόκειται για μια έκθεση που αφορά το ψυχιατρείο per se. Οι θεατές θα εισέλθουν στον μικρόκοσμο ενός ασύλου αλλά θα φύγουν έχοντας γίνει μάρτυρες του τί θα μπορούσε να σημαίνει άτοπος χρόνος και άχρονος τόπος, υπό το φίλτρο της πανταχού παρούσας ανθρώπινης συνείδησης. Το νοσοκομείο αποτελεί, πλέον, ένα απλό σημείο εκκίνησης και η έκθεση θα φέρει στο προσκήνιο όχι μόνο τους ιδεολογικούς παραλογισμούς της ύπαρξής μας αλλά επίσης θα ξετυλίξει και θα αναλύσει τη σημασία της διαδοχικά, στρώμα-στρώμα.

Γνώρισε τους καλλιτέχνες που θα σε μεταφέρουν στην “άλλη” πραγματικότητα:

Τριάντα τέσσερις καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό καλούνται να συμμετέχουν με έργα που ανταποκρίνονται στον χώρο, site-specific, και στο εννοιολογικό πλαίσιο της έκθεσης, context-responsive, και να δημιουργήσουν με το ποικιλόμορφο οπτικό ή μη λεξιλόγιό τους εγκαταστάσεις, βίντεο, γλυπτά, ηχοτοπία, φωτογραφία και επιτελεστικές δράσεις. Η πρακτική του κάθε εικαστικού θα συγκροτήσει μια συλλογική προσπάθεια ταξινόμησης πιθανοτήτων με την ανθρώπινη ύπαρξη ως πρωταγωνιστή που βρίσκεται σε μια αδιάλειπτη μάχη με τον χρόνο και τον χώρο.

Έκθεση Reality Check
Μαριάννα Στραπατσάκη και Τάνια Τσιρίδου, Εύθραυστη Περιπλάνηση (2021), συγχρονισμένη, διαδραστική βίντεο εγκατάσταση με ήχο [4’ 50’’]

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Εοζέν Αγκοπιάν, Λυδία Ανδριώτη, Κατερίνα Αποστολίδου, Zeina Barakeh, Orit Ben-Shitrit, Μάριος Βουτσινάς, Brothers Quay, Αικατερίνη Γεγησιάν, Robert Cahen, Γιώργος Γιώτσας, Ειρήνη Γκόνου, Λυδία Δαμπασίνα, Διοχάντη, Άντζη Δρακόπουλος, Ελένη Ζούνη, Daniel Hill, Μάριον Ιγγλέση, Ελίνα Ιωάννου, Βασίλης Καρούκ, Renee Magnanti, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Βάνα Ντατσούλη, Bill Pangburn, Ελένη Πανουκλιά, Βιβή Περυσινάκη, Άντα Πετρανάκη, Belle Shafir, Δήμητρα Σκανδάλη, Μαριάννα Στραπατσάκη, Λάμπρος Τακλής, Νίκος Τρανός, Τάνια Τσιρίδου, Έφη Φουρίκη, Ζωή Χατζηγιαννάκη.

Πληροφορίες έκθεσης

Μπορείς να επισκεφτείς την έκθεση μέχρι τις 09. 10. 2021

Ημέρες – ώρες επισκεψιμότητας: Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή 15.00 – 20.00

Τοποθεσία: Δημόσιο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, Δαφνί, Λεωφόρος Αθηνών 374,
Χαϊδάρι, 124 62, Αθήνα

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News