Συνοριακή περιοχή Ουκρανίας και Πολωνίας. Το όνομα της περιοχής είναι Medica. Πρόσφυγες που φτάνουν στην Πολωνία από την Ουκρανία περιμένουν στα σύνορα μέσα στο τσουχτερό κρύο. Μια τέτοια σκηνή έχει γραφτεί πολλές φορές στην ιστορία και για άλλη μία φορά επαναλαμβάνεται. Με αφορμή, λοιπόν, όλες αυτές τις τραγικές στιγμές που ζούμε, Πολωνοί εργαζόμενοι στον κινηματογράφο σχεδιάζουν να οργανώσουν ένα φεστιβάλ κινηματογράφου για όλους αυτούς τους ανθρώπους που αναζητούν ένα ασφαλές μέρος για να ζήσουν.

Πλήθος προσφύγων βρίσκεται τώρα στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας, γιατί η Ρωσία αποφάσισε πως θέλει να καταστρέψει την Ουκρανία. Οι Ουκρανοί ξυπνούν τη νύχτα. Αβοήθητοι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα τους σε μια προσπάθεια να σωθούν από τη ρωσική επίθεση. Τα σύνορα έχουν γίνει η προσωρινή τους κατοικία. Ο μόνος τους στόχος είναι να φύγουν από την πατρίδα του θανάτου και να ζήσουν. Πολλοί από αυτούς θέλουν να μετακομίσουν στην Πολωνία.

Το Χαμόγελο του Παιδιού στηρίζει τα παιδιά στην Ουκρανία: Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης

Φεστιβάλ κινηματογράφου στα σύνορα της Ουκρανίας: Μία πρωτοβουλία που έχει στόχο να μοιράσει χαμόγελα

Μέσα στο τσουχτερό κρύο περιμένουν ανήμποροι άνθρωποι. Κανείς τους δεν είναι συνηθισμένος σε πολεμικές καταστάσεις και μέσα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που ζουν, Πολωνοί σκηνοθέτες προσπαθούν να τους ανακουφίσουν από αυτή την ψυχική κατάρρευση. Θέλουν να δείξουν ταινίες στους πρόσφυγες και να προσπαθήσουν να τους κάνουν έστω για λίγα δευτερόλεπτα να ξεχαστούν. Δεν είναι τίποτα άλλο από μια προσπάθεια εξαπάτησης του νου σε μια εμπόλεμη κατάσταση.

Εκατοντάδες ουκρανικές οικογένειες περιμένουν 12-13 ώρες. Ακόμα πιο δύσκολη η κατάσταση γίνεται για τα μικρά παιδιά. Πού είναι τα παιδικά τους χρόνια; Θα κουβαλούν τα παιδιά αυτή την καταστροφική ανάμνηση για το υπόλοιπο της ζωής τους;

Πώς μπορώ να προσφέρω βοήθεια στην Ουκρανία;

πόλεμος στην Ουκρανία
AP Photo / Vadim Ghirda

Για να δημιουργήσουν μια καλή ανάμνηση, λοιπόν, εν μέσω αυτής της καταστροφής, η videographer Weronika Jurkiewicz και η σκηνοθέτης Bianca Lucas είχαν μια εκπληκτική ιδέα, η οποία έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στον κόσμο μέσω των social media. Αποφάσισαν να προβάλουν ταινίες με σκοπό να χαρίσουν ένα χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών αυτή τη δύσκολη περίοδο. Οι μικρές ψυχές τους μπορούν άραγε να ξεχάσουν τη φρίκη του πολέμου; 

Όταν ο πόνος γίνεται τέχνη – 10 illustrations που αφιερώνονται με αγάπη στην Ουκρανία και στους ανθρώπους της

Με αυτή την σπουδαία κίνηση οι δύο γυναίκες καλούν παραγωγούς ταινιών και animation να βοηθήσουν με τη συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων παιδικών ταινιών, είτε είναι μικρού, είτε μεγάλου μήκους και να τις στείλουν στο: bccffpoland@gmail.com.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News