Είμαστε έτοιμοι να γιορτάσουμε την αυγουστιάτικη πανσέληνο με πλήθος εκδηλώσεων! Συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές, προβολές, αστροπαρατήρηση μέχρι και ξεναγήσεις έχει το αποψινό πρόγραμμα και το μόνο που έχει να κάνεις είναι να βρεις τι σου κεντρίζει το ενδιαφέρον και να το απολαύσεις κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι!

Απόψε αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και μνημεία θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως της πανσελήνου.

Πρόκειται για τις εκδηλώσεις που διοργανώνει για μια ακόμα χρονιά το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο της αυγουστιάτικης πανσελήνου (12 Αυγούστου), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς τόπους και μνημεία.

Συγκεκριμένα, το Μουσείο Ακρόπολης θα γιορτάσει την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022, με ελληνικά τραγούδια για το φεγγάρι, μουσική κινηματογράφου και γνωστές ξένες μελωδίες από το ιστορικό μουσικό σχήμα της Μπάντας της Πολεμικής Αεροπορίας, στον προαύλιο χώρο του στις 9 μ.μ.

Επιπλέον, το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό έως τα μεσάνυχτα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 9 το βράδυ, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν τους εκθεσιακούς χώρους και να απολαύσουν τη θέα του Ιερού Βράχου υπό το σεληνόφως του νυχτερινού αττικού ουρανού.

Tην Παρασκευή 12 Αυγούστου και το Σάββατο 13 Αυγούστου 2022, το εστιατόριο του Μουσείου θα προσφέρει ένα ξεχωριστό μενού για τους επισκέπτες του, με αφορμή την Πανσέληνο του Αυγούστου!

Πανσέληνος Αυγούστου – Εκδηλώσεις: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Ακόμα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, την Παρασκευή (12/08), εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 50 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ 55 θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο. Η φετινή διοργάνωση θα πλαισιωθεί από εκδηλώσεις στις 11 Αυγούστου, καθώς επίσης και στις 13, 19, 20 και 27 Αυγούστου.

Μάλιστα, το πρόγραμμα, περιλαμβάνει κυρίως συναυλίες, αλλά και θεατρικές και χοροθεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές, προβολές, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις, πολλές εκ των οποίων πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικούς συλλόγους. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Πολιτισμού, φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, επομένως η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στο γεγονός της Εξόδου του ελληνισμού από τη Μικρά Ασία και του ίχνους που άφησε στη συλλογική μνήμη.

Έτσι, ως θέμα της αφίσας των εκδηλώσεων, επιλέχθηκε μία φωτογραφία του Boissonnas με τίτλο «Η Αχειροποίητος ως καταυλισμός Ελλήνων προσφύγων από τη Θράκη και τη Μικρά Ασία» και πρόκειται για λήψη του 1919 και τα προσφυγόπουλα που απαθανατίζονται, βρέθηκαν εκεί από άλλες καταστροφές που έφερε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Πανσέληνος Αυγούστου εκδηλώσεις

Ωστόσο, η φωτογραφία αυτή αποτελεί, μία διαχρονική καταγραφή του ξεριζωμού, της αναπάντεχης απώλειας, της φυγής και της απορίας μπροστά σε μια επιβεβλημένη μοίρα.

Πανσέληνος Αυγούστου – Εκδηλώσεις: Μπορείς να δεις αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News