Η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Iντερφοβίας (IDAHOBIT), τιμώντας την ημέρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο των ψυχιατρικών διαταραχών, εγκαινιάζοντας έτσι μια νέα εποχή για τα LGBTQI+ δικαιώματα.

Το περιοδικό ΑΝΤΙVIRUS τιμά τη φετινή IDAHOBIT με ένα τριήμερο προβολής* LGBTQI+ ταινιών. Πιο συγκεκριμένα από τις 16 μέχρι και τις 18 Μαΐου, αγαπημένες LGBTQI+ ταινίες θα προβάλλονται στον Κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21, Αθήνα), γιορτάζοντας το ξενόγλωσσο και ελληνικό queer σινεμά.

Τι σημαίνουν τα αρχικά του LGBTQI+;

Queer Movie Nights: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Το πρόγραμμα του τριημέρου «Queer Movie Nights» περιλαμβάνει πέντε ξενόγλωσσες ταινίες μεγάλου μήκους (Ισραήλ, Γερμανία, Νορβηγία, Κένυα) και μία επιλογή τεσσάρων ελληνικών ταινιών μικρού μήκους από το Positively Different Short Film Festival (PDSFF). Συνολικά έξι προβολές (δύο ανά ημέρα) με τις απογευματινές να ξεκινούν στις 20:50 και τις βραδινές στις 23:00.

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου οι προβολές θα ξεκινήσουν με το 15 Years του Yuval Hadadi, μια ταινία για έναν γκέι άντρα που βλέπει τη ζωή του να αλλάζει, όταν η δημιουργία οικογένειας του χτυπά την πόρτα. Θα ακολουθήσει η επιλογή ελληνικών κουήρ ταινιών μικρού μήκους από το Positively Different Film Festival που περιλαμβάνει τις ταινίες Rosa Kairo (Jacques Simha, 14′), Madonna f64.0 (Σταύρος Μαρκουλάκης, 18′), Sexual Distancing (Δημήτρης Ασπρόλουπος , 17′) και Aderfi (Sam Albatros, 20′).

Πώς είναι να είσαι σε μια LGBTQ+ σχέση στην Ελλάδα του σήμερα; Η Βαλέρια και η Άννα μας λένε την ιστορία τους

Queer Movie Nights
Queer Movie Nights

Την Τρίτη 17 Μαΐου θα προβληθεί το Futur Drei του Faraz Shariat, για τον έρωτα ανάμεσα σε έναν γιο Ιρανών μεταναστών και έναν πρόσφυγα. Η επόμενη ταινία είναι το Rett Vest του Henrik Martin Dahlsbakken, που πραγματεύεται την αποξένωση ενός άνεργου καθηγητή μουσικής με τον τρανς πατέρα του.

Διάσημοι που μεγάλωσαν από LGBTQ γονείς και δεν το γνωρίζαμε | Photos

Τέλος, την Τετάρτη 18 Μαΐου θα απολαύσουμε την ταινία της Leonie Krippendorff Kokon για τη ζωή μιας γυναίκας, της Νόρα, που προσπαθεί να βρει τη θέση της στον κόσμο. Το τριήμερο θα κλείσει με την ταινία Rafiki της Wanuri Kahiu, με θέμα την ιστορία της Κένα και της Ζίκι που όταν θα ερωτευτούν θα αναγκαστούν να επιλέξουν ανάμεσα στην ευτυχία και την ασφάλεια.

Queer Movie Nights: Αναλυτικά το πρόγραμμα

15 Χρόνια / 15 Years

Σκην. Yuval Hadadi, Ισραήλ, 2019, 90’

Δευτέρα 16 Μαΐου, 20:50

Οι προσωπικοί δαίμονες του Γιόαβ αρχίζουν και τον στοιχειώνουν, όταν η καλύτερή του φίλη μένει έγκυος και ο επί 15 χρόνια σύντροφός του ανοίγει την συζήτηση να ξεκινήσουν μια οικογένεια. Ο Γιόαβ θα νιώσει πως η ζωή του ξεφεύγει από τον έλεγχό του.

Επιλογή ελληνικών ταινιών μικρού μήκους από το Positively Different Film Festival

Δευτέρα 16 Μαΐου, 23:00

Rosa Kairo (Jacques Simha, 14′)

(προειδοποίηση περιεχομένου: φ*νος)

Ένα ακόμη αντίο που υπογραμμίζει την απόσταση μεταξύ εκείνων που απουσιάζουν, των επισκεπτών και των κατοίκων ενός κοινόβιου στην καρδιά της Αθήνας.

Madonna f64.0  (Σταύρος Μαρκουλάκης, 18′)

(προειδοποίηση περιεχομένου: απεικόνιση βίας, ρητορική μίσους)

Μετά από μια σημαντική χειρουργική επέμβαση, η Μαρία επιστρέφει στο σπίτι της οικογένειάς της, προκειμένου να αναρρώσει. Ζει με τη μητέρα της, την αδελφή της και ένα νεογέννητο μωρό. Ενώ το σώμα της Μαρίας αρχίζει να επουλώνεται, μια βαθιά κρυμμένη επιθυμία έρχεται στην επιφάνεια. Η Μαρία θέλει να έρθει κοντά στο μωρό, και αυτό δημιουργεί μια σοβαρή απειλή για την «ασφάλεια» του οικογενειακού σπιτιού.

Sexual Distancing (Δημήτρης Ασπρόλουπος, 17′)

Δύο αγόρια, ένας δολοφονικός ιός, μία πόλη σε καραντίνα και πολλή σεξουαλική απόγνωση.

Aderfi (Sam Albatros, 20′)

«πολλές φορές αισθάνθηκα ότι το παρελθόν θα διαρκέσει για πάντα» (Sam Albatros)

Video-art εκδοχή της online performance του cyber πλάσματος Sam Albatros, που έλαβε χώρα στο Facebook από το 2017 μέχρι το 2018. Οικογενειακές φωτογραφίες και βίντεο μπλέκονται, μεταξύ άλλων, με cyber-sex με τον Ντίνο Χριστιανόπουλο, τη Sailor Moon να θεραπεύει την ομοφυλοφιλία, τον Sam ως slave Πόκεμον. Εξομολογητικά ποιήματα μπλέκονται με cut-up ποιήματα που έχουν γραφτεί έπειτα από γκουγκλάρισμα προσωπικών τραυμάτων: cut-up ποιήματα φτιαγμένα πλέον από τα τραύματα άλλων, τα οποία ποσταρίστηκαν σε online forums, youtube σχόλια κ.λπ. Ποιήματα τα οποία μπορούν να ιδωθούν ως μια συλλογική queer εξομολόγηση του ελληνικού διαδικτύου. Μια απόπειρα του Sam, το παρελθόν του να γίνει τόσο καθολικό που να μην ανήκει πλέον σε κανέναν και να μην πληγώνει άλλο.

Μέλλον για Τρεις / Futur Drei

Τρίτη 17 Μαΐου, 20:50

Σκην. Faraz Shariat, Γερμανία, 2020, 92’

Ο Πάρβις, γιος Ιρανών μεταναστών, περνάει την ώρα του στη μικρή του πόλη βγαίνοντας ραντεβού στο Grindr και πηγαίνοντας σε ρέηβ πάρτι. Όταν τον πιάνουν να κλέβει από ένα κατάστημα, τον στέλνουν να κάνει κοινοτική εργασία σε ένα κέντρο προσφύγων όπου θα γνωρίσει την Μπανάφσε και τον Αμόν από το Ιράν. Όταν ο Πάρβις και ο Αμόν αναπτύξουν ερωτικά αισθήματα ο ένας για τον άλλον, η σχέση των τριών τους θα δοκιμαστεί.

Το Ταξίδι / Rett Vest

Τρίτη 17 Μαΐου, 23.00

Σκην. Henrik Martin Dahlsbakken, Νορβηγία, 2018, 80’

Ένας άνεργος καθηγητής μουσικής θα πάει ένα ταξίδι με τον τρανς πατέρα του, με τον οποίο έχουν αποξενωθεί, για να τιμήσουν την μνήμη της μητέρας του.

Η Αφύπνιση της Νόρα / Kokon

Τετάρτη 18 Μαΐου, 20:50

Σκην. Leonie Krippendorff, Γερμανία, 2020, 100’

Η Νόρα από το Βερολίνο προσπαθεί να βρει τη θέση της στον κόσμο. Η αδερφή της και η καλύτερη της φίλη ασχολούνται μόνο με τη μόδα και τα social media. Η Νόρα προσπαθεί να κάνει το ίδιο αλλά δεν την εκφράζουν και δεν την ικανοποιούν. Τότε θα γνωρίσει τη Ρόμι.

Rafiki

Τετάρτη 18 Μαΐου, 23.00

Σκην. Wanuri Kahiu, Κένυα, 2018, 83’

«Τα καλά κορίτσια από την Κένυα, γίνονται καλές γυναίκες», αλλά η Κένα και η Ζίκι θέλουν κάτι περισσότερο από το να παντρευτούν μόνο. Όταν θα ερωτευτούν θα αναγκαστούν να επιλέξουν ανάμεσα στην ευτυχία και την ασφάλεια.

Περισσότερες πληροφορίες:

Τίτλος: Queer Movie Nights – Τριήμερο LGBTQI+ ταινιών
Ημερομηνίες: 16-17-18 Μαΐου 2022
Κινηματογράφος ΤΡΙΑΝΟΝ: Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101 (Μετρό Βικτώρια)
Γενική είσοδος: 3 ευρώ /σετ, Ημερήσιο Εισιτήριο: 5€


Trailer:

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News