Το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή που το ηλεκτρικό ρεύμα έχει πάρει την ανιούσα, έχει κάνει αρκετό κόσμο να στραφεί στην εξοικονόμηση ενέργειας και αρκετές επιχειρήσεις έχουν στραφεί σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Έτσι, λοιπόν, το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, διοργανωτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον πρώτο κινητό ηλιακό κινηματογράφο που θα βασίζεται εξολοκλήρου στην ηλιακή ενέργεια.

Hi-Tech Solutions: Η eco-friendly εταιρεία που εκμεταλλεύεται τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ποιος είναι ο σκοπός του ηλιακού κινηματογράφου;

Το Solar Cinema Greece, έχει σαν στόχο να επεκτείνει την πρόσβαση στον κινηματογράφο και να μπορέσει να φέρει σε μια πρώτη επαφή τον κόσμο με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα, θα προβάλλει ντοκιμαντέρ και κινηματογραφικές ταινίες και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Πιο συγκεκριμένα, το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας θα φέρει τον κινητό ηλιακό κινηματογράφο που θα αποτελείται από ηλιακούς συλλέκτες, ένα αυτοκινούμενο βαν, βίντεο-προτζέκτορα και μια γιγαντοοθόνη.

Στο πλαίσιο των διαρκών εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, τα αποκαλυπτήρια του νέου κινηματογράφου θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, στον Κεντρικό Λιμένα Καλαμάτας, με την προβολή της ταινίας Digger του Τζώρτζη Γρηγοράκη. Αυτή θα είναι η πρώτη ταινία που θα προβληθεί και θα ακολουθήσουν μια σειρά από προβολές σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου.

κινητό ηλιακό κινηματογράφο

Τι είναι το Solar Cinema Greece;

Το Solar Cinema Greece είναι μια παράλληλη δραστηριότητα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου που διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας. Ήδη από το 2020, ο οργανισμός έχει γίνει επίσημα αποκλειστικό μέλος του Solar World Cinema, ενός διεθνούς δικτύου ηλιακών κινητών κινηματογράφων. 

Η πραγματοποίηση του προγράμματος για τον κινητό ηλιακό κινηματογράφο στην Ελλάδα, γίνεται σε συνεργασία με την Ερευνητική Ομάδα Smart RUE, και το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Σύμφωνα με το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, η ομάδα έχει ήδη ολοκληρώσει την μελέτη και αυτή την περίοδο εγκαθιστά το απαιτούμενο φωτοβολταϊκό σύστημα, ενώ θα αναλάβει και την τεχνική εκπαίδευση των συνεργατών του Φεστιβάλ, ώστε ο ηλιακός κινηματογράφος να εμφανιστεί στις πλατείες των πόλεων και των χωριών.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι πολύτιμος υποστηρικτής  στην προσπάθεια υλοποίησης του σημαντικού εγχειρήματος ήταν ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), αρμόδιος για την ανάπτυξη και συντήρηση του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Το γεγονός ότι θα έχουμε στα μέρη μας από εδώ και πέρα ένα τέτοιο πρωτοποριακό πρότζεκτ, για τα ελληνικά δεδομένα, αποτελεί πρώτον μια πολύ μεγάλη τεχνολογική εξέλιξη και δεύτερον μια τεράστια ευκαιρία για να έρθουμε σε επαφή με κάτι τόσο νέο και συνάμα εντυπωσιακό, δεδομένου ότι θα βασίζεται μόνο στην ηλιακή ενέργεια. Ας ελπίσουμε, ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα να ανοίξει τον χορό και για άλλες παρόμοιες επενδύσεις.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News