Ένα μικρό κομμάτι της Μελβούρνης πρόκειται να γίνει μια μίνι-Ακρόπολη, με ένα αντίγραφο του Παρθενώνα που θα εγκατασταθεί στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας αυτή την άνοιξη και θα καλυφθεί με τοιχογραφίες μεγάλης κλίμακας από ντόπιους καλλιτέχνες.

Η έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης

Το συγκεκριμένο έργο, ανατέθηκε από την Εθνική Πινακοθήκη για το 2022, όπου είναι μια ετήσια έκθεση που προσκαλεί Αυστραλούς αρχιτέκτονες να δημιουργήσουν προσωρινές κατασκευές για τον κήπο της γκαλερί.

Πέρυσι, δημιουργήθηκε μια ροζ λίμνη όπου οι επισκέπτες της γκαλερί μπορούσαν να περπατήσουν μέσα σε αυτήν. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ένας πύργος, ένα αμφιθέατρο, ένας υπαίθριος λαβύρινθος και μια ροζ παιδική χαρά εμπνευσμένη από το πλύσιμο αυτοκινήτων.

Όπως και τα έργα που είχαν πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια, το Temple of Boom θα φιλοξενήσει ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα παραστάσεων, ζωντανής μουσικής και άλλες εκδηλώσεις στην Εθνική Πινακοθήκη. Το όνομα Temple of Boom προήλθε από τις δονήσεις της μουσικής.

αντίγραφο του Παρθενώνα
Adam Newman/ Kelvin Tsang

Το μέγεθος και δημιουργία του σπουδαίου έργου

Το αντίγραφο του Παρθενώνα, έχει δημιουργηθεί από τους καλλιτέχνες Adam Newman και Kelvin Tsang και έχει περίπου το ένα τρίτο του μεγέθους του.

Παράλληλα, οι καλλιτέχνες της Μελβούρνης θα προσκληθούν να ζωγραφίσουν τοιχογραφίες στη δομή, παίρνοντας έμπνευση από τα ζωηρά χρώματα και τα καλλιτεχνικά διακοσμητικά στοιχεία που ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του Παρθενώνα πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια.

Ιστορική απόφαση: Ξαναχτίζεται ο Παρθενώνας

Τα λόγια του υπουργού Δημιουργικών Βιομηχανιών της Βικτώριας

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Δημιουργικών Βιομηχανιών της Βικτώριας, Στιβ Δημόπουλος, θεωρεί ότι η εγκατάσταση θα δώσει μια νέα πνοή στον Παρθενώνα. Παράλληλα, πιστεύει ότι είναι ένα μουσειακό κομμάτι και θα είναι κάτι πολύ διαφορετικό δεδομένου ότι θα υπάρχει μια αλληλεπίδραση με αυτό, θα μπορεί ο κόσμος να περπατήσει μέσα του, είτε να πιει ένα ποτό μια όμορφη νύχτα του καλοκαιριού.

αντίγραφο του Παρθενώνα
Adam Newman/ Kelvin Tsang.

Ο διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης, θεωρεί ότι ο Παρθενώνας είναι ένα από τα πιο διάσημα δείγματα κλασικής αρχιτεκτονικής. Πιο αναλυτικά, πιστεύει ότι είναι ένα ισχυρό σύμβολο της δυτικής τέχνης και του πολιτισμού.

Τέλος, αυτή η κατασκευή από τους Adam Newman και Kelvin Tsang, προκαλεί σκέψη και μας καλεί να εξετάσουμε το ενδεχόμενο πώς μπορεί να δημιουργηθεί και να εμπλουτιστεί η αρχιτεκτονική με νόημα, καθώς και πώς αυτό το νόημα μπορεί να μετατοπιστεί σε άλλες χρονικές περιόδους και πολιτισμούς.

Η έκθεση NGV Architecture Commission 2022: Temple of Boom θα εκτίθεται από τις 16 Νοεμβρίου στο NGV International, στη Μελβούρνη.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News