Ο Ορέστης Χαλκιάς, ο οποίος αγαπήθηκε και συγκίνησε με τον ρόλο του στο Maestro, πάει στην Επίδαυρο, με το έργο Ιππόλυτος του Ευριπίδη.

Στο έργο σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου θα δούμε τον 30χρονο Ορέστη Χαλκιά να κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος είναι και ο νεότερος που θα κρατήσει τον ρόλο, ενώ στη διανομή φιγουράρουν, ανάμεσα σε άλλα, τα ονόματα της Κόρας Καρβούνη, του Γιάννη Τσορτέκη και της Μαρίας Σκουλά.

Είναι η τρίτη φορά που το Εθνικό Θέατρο κατεβαίνει στην Επίδαυρο με τον Ιππόλυτο. Από το Εθνικό Θέατρο πρωτοανέβηκε στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ροντήρη και μουσική του Δημήτρη Μητρόπουλου το 1954, με τον ρόλο του Ιππόλυτου να κρατούν οι Νίκος Χατζίσκος και Αλέκος Αλεξανδράκης, αποτελώντας μια «ανεπίσημη πρώτη» για τα Επιδαύρια, που εγκαινιάστηκαν ως θεσμός την αμέσως επόμενη χρονιά.

Το 2014, με Ιππόλυτο τον Νίκο Κουρή, η Λυδία Κονιόρδου σκηνοθετούσε την παράσταση και κρατούσε τον ρόλο της Φαίδρας.

Ο Ιππόλυτος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 428 π.Χ, κατά τα Μεγάλα Διονύσια, αποσπώντας το πρώτο βραβείο.

Πιστός οπαδός της Άρτεμης, ο Ιππόλυτος απαξιώνει τις χαρές του έρωτα και αρνείται να αποδώσει τιμές στην Αφροδίτη. Για να τον τιμωρήσει, η θεά του έρωτα πλέκει το δίκτυ της καταστροφής του εμπνέοντας στη μητριά του, Φαίδρα, σφοδρό έρωτα για τον πρόγονό της. Η Φαίδρα εξομολογείται, μέσω της παραμάνας της, το πάθος της στον Ιππόλυτο, αλλά εκείνος την αποκρούει με αγανάκτηση. Η Φαίδρα αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή της, αλλά, προκειμένου να σώσει την τιμή της, αφήνει ένα γράμμα για το Θησέα, με το οποίο κατηγορεί τον Ιππόλυτο πως την πρόσβαλε. Ο Θησέας βρίσκει τη γυναίκα του νεκρή και διαβάζοντας το γράμμα μαθαίνει πως αιτία του θανάτου της είναι ο Ιππόλυτος, που τάχα τόλμησε να την πειράξει. Ο Ιππόλυτος, δεσμευμένος με όρκο, αποσιωπά τα κίνητρα της Φαίδρας και αφήνεται στην οργή του Θησέα, ο οποίος ζητά από τον Ποσειδώνα την τιμωρία του γιου του. Όταν η αλήθεια βγαίνει στο φως, είναι πια αργά. Η Άρτεμη αποκαθιστά την τιμή του αδικοχαμένου πιστού της, αλλά ο Ιππόλυτος, θανάσιμα τραυματισμένος, πεθαίνει στα χέρια του απαρηγόρητου Θησέα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News