Ο Μαύρος Κύκνος έρχεται στο Ηρώδειο! Οι κορυφαίοι χορευτές των μεγαλύτερων θεάτρων μπαλέτου της Ρωσίας, του Bolshoi και Mariinsky, ανεβαίνουν στην σκηνή του Ηρωδείου και μας παρουσιάζουν ένα από τα πιο εντυπωσιακά γκαλά μπαλέτου στον κόσμο, βασισμένο στην Λίμνη των Κύκνων.

Διάσημα ονόματα όπως οι κορυφαίες μπαλαρίνες του Bolshoi Evgenia Obraztsova και Anya Nikoulina, αλλά και οι κορυφαίες μπαλαρίνες του Mariinsky Ekaterina Kondaurova και Yekaterina Osmolkina θα μας αποδείξουν γιατί τα δύο αυτά θέατρα εξακολουθούν να είναι ο ορισμός του κλασικού μπαλέτου στις καλύτερες στιγμές του!

Συνολικά 12 κορυφαίοι χορευτές θα μας μαγέψουν με τις σπουδαιότερες στιγμές της παράστασης “Η Λίμνη των Κύκνων” αλλά και άλλων μεγάλων παραστάσεων.

Ζήστε την μαγεία του κλασικού μπαλέτου στο Ηρώδειο. Ο Μαύρος κύκνος στην κορυφαία μορφή χορού!

Η Λίμνη των Κύκνων αποτελεί το κορυφαίο έργο στην ιστορία του κλασικού μπαλέτου. Ο διπλός ρόλος Odette – Odile πολλές φορές ερμηνεύεται από διαφορετικές μπαλαρίνες στην ίδια παράσταση και όχι απαραίτητα από μια. Πρόκειται για τους ρόλους που η ανάθεσή τους αποτελεί όνειρο ζωής για κάθε μπαλαρίνα.

Η Odette είναι ο Λευκός Κύκνος και η Odile είναι ο Μαύρος Κύκνος. Η επιλογή του χρώματος αντιπροσωπεύει την αντίθεση μεταξύ των γυναικών που διεκδικούν την καρδιά του πρίγκιπα Siegfried. Η Odette ως λευκός κύκνος αντιπροσωπεύει την αγνότητα, την πραγματική αγάπη, το καλό, ενώ η Odile ως μαύρος κύκνος αντιπροσωπεύει, φυσικά, το κακό και τον φθόνο, λόγω των κακών προθέσεων του  πατέρα της που προσπαθεί, με τα μάγια, να αναγκάσει τον Πρίγκιπα να απαρνηθεί την Odette για να αγαπήσει την κόρη του Odile.

Μαύρος Κύκνος στο Ηρώδειο

Ωστόσο ένα από τα θεμέλια του διάσημου μπαλέτου “Λίμνη των Κύκνων”, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μέρη του, είναι το λεγόμενο “Black pas de deux”. Είναι η στιγμή που η Odile χορεύει ως Μαύρος Κύκνος αλλά με την μορφή της Odette και προσπαθεί να εξαπατήσει τον πρίγκιπα Siegfried ώστε να την αγαπήσει.

Στην παράσταση “Μαύρος Κύκνος” θα απολαύσουμε κυρίως χορογραφίες από την παράσταση “Λίμνη των Κύκνων” του Pyotr Ilyich Tchaikovsky στην διασκευή χορογραφίας του Yuri Grigorovich, βασισμένη πάντα στην αυθεντική χορογραφία Petipa και Ivanov. Η χορογραφία του Grigorovich είναι αυτή που παρουσιάζεται ακόμα και σήμερα στο Μπαλέτο Bolshoiτης Μόσχας.

Μια σπουδαία στιγμή της βραδιάς είναι η παρουσίαση της μοναδικής χορογραφίας “Ο Θάνατος του Κύκνου” που είχε δημιουργηθεί ειδικά για την σπουδαιότερη πρίμα μπαλαρίνα όλων των εποχών Anna Pavlova από τον Michael Fokine το 1907. Είναι ένα εμπνευσμένο σόλο από το ομώνυμο ποίημα του Tennyson βασισμένο σε μουσική από τη 13η “κίνηση” του έργου του Camille Saint-Saëns “Το Kαρναβάλι των Zώων” για βιολί και πιάνο. Έκτοτε θεωρείται η κορυφαία δοκιμασία για μια μπαλαρίνα.

Τέλος, σε επιλεγμένα μέρη της παράστασης παρουσιάζονται μοναδικές στιγμές από τις παραστάσεις “Ωραία Κοιμωμένη” του Pyotr Tchaikovsky, “Κουρσάρος” του Adolphe Adam και “Σεχραζάτ” του Nikolai Rimsky-Korsakov βασισμένο στο παραμύθι “Χίλιες και μια Νύχτες”.

Ο Μαύρος Κύκνος είναι ένας ύμνος στο κλασικό μπαλέτο. Στην κορυφαία μορφή χορού που έχει την δύναμη να αγγίζει την αιωνιότητα.

Ο Rudolf Nureyev έχει πει για τον χορό: “Ήταν η μυρωδιά του δέρματός μου που άλλαζε, ήταν η προετοιμασία, πριν από κάθε μάθημα. Ήταν η απόδραση από το σχολείο και μετά από τη δουλειά στα χωράφια με το πατέρα μου, γιατί ήμασταν δέκα αδέλφια. Να κάνεις δύο χιλιόμετρα με τα πόδια, για να πας στη σχολή χορού. Και όταν ήμουν εκεί…Η μυρωδιά της καμφοράς, του ξύλου, η στολή χορού…Ήμουν αετός στη κορυφή του κόσμου. Ο ποιητής ανάμεσα στους ποιητές. Ήμουν παντού και τα πάντα!!!

Το μόνο πράγμα που με συνοδεύει είναι ο χορός μου. Η ελευθερία του να υπάρχω.. Είμαι εδώ αλλά εγώ χορεύω με το νου, πετώ πιο μακριά από τα λόγια μου, πιο μακριά από το πόνο μου. Αν λυπόμαστε τα πληγωμένα πόδια μας, αν τρέχουμε μόνο πίσω από το στόχο μας και δεν καταλαβαίνουμε την μοναδική ευχαρίστηση της κίνησης, δεν καταλαβαίνουμε το νόημα της ζωής.

Εκεί που η ουσία είναι στο γίγνεσθαι και όχι στο φαίνεσθαι. Κάθε άνδρας θα έπρεπε να χορεύει. Σε όλη του τη ζωή. Ας μην είσαι χορευτής…αλλά να χορεύεις…Να χορεύεις!!!”

Δες εδώ το σχετικό video:

Πληροφορίες Παράστασης:

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου στις 21:00 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού-Ηρώδειο.

Οι τιμές ξεκινούν από 24€.

Εισιτήρια: Viva.gr

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News.