Φέτος τα Χριστούγεννα, ο δισεκατομμυριούχος Bill Gates σου κάνει δώρο μια λίστα με πέντε βιβλία που θα σου κρατήσουν συντροφιά κι ελπίζει να περάσεις τον χρόνο που θα εξοικονομήσεις από τις διακοπές σου ποιοτικά, αγκαλιά με τον εαυτό σου.

Ο Bill Gates, ένας αναγνώστης που διαβάζει τουλάχιστον 50 βιβλία κάθε χρόνο, δημοσιεύει τακτικά λίστες με τα καλύτερα βιβλία που έχει διαβάσει, το ίδια ακριβώς κάνει και για το 2022.

Η λίστα του για φέτος περιλαμβάνει έναν συνδυασμό νέων κυκλοφοριών και μερικά από τα αγαπημένα του βιβλία όλων των εποχών. Δες ποια είναι τα 5 βιβλία που επέλεξε φέτος για σένα!

Σύμφωνα με τον Bill Gates πρέπει να παρακολουθήσεις αυτά τα 9 video στο TED

Bill Gates λίστα με βιβλία 2022: Τι θα διαβάσεις τα Χριστούγεννα;

«Stranger in a Strange Land» του Robert Heinlein

Πρόκειται για το κλασικό έργο επιστημονικής φαντασίας του 1961, που κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του Gates.

«Συνάντησα τον Paul περίπου εκείνη την εποχή και γνωριστήκαμε μιλώντας για sci-fi. Νόμιζα ότι είχα διαβάσει πολλά για το θέμα, αλλά ο Paul με ξεπέρασε κατά πολύ», έγραψε ο Bill Gates για τον φίλο του και συνιδρυτή της Microsoft. 

Το «Stranger in a Strange Land» – το αγαπημένο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας του Gates από τα νιάτα του – είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που μεγάλωσε στον Άρη, από Αρειανούς. Ο νεαρός ταξιδεύει σε μια φουτουριστική Γη, όπου αγωνίζεται για να κατανοήσει τις ανθρώπινες έννοιες της θρησκείας και του πολέμου.

Stranger in a Strange Land

«Surrender» του Bono

Ο Gates χαρακτήρισε το αυτοβιογραφικό βιβλίο που κυκλοφόρησε αυτόν τον μήνα από τον frontman των U2, ως «τα καλύτερα απομνημονεύματα ενός ροκ σταρ που πραγματικά γνωρίζω».

Ο δισεκατομμυριούχος και ο 62χρονος ρόκερ, του οποίου το όνομα είναι Paul Hewson, είναι φίλοι για πάνω από μια δεκαετία. Συχνά συνεργάζονται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις έχοντας κοινούς τομείς ενδιαφέροντος όπως η κλιματική αλλαγή και η παγκόσμια υγεία.

Surrender

Το «Team of Rivals» της Doris Kearns Goodwin

Ο Gates έγραψε ότι «έκπληκτος» διάβασε αυτό το μη λογοτεχνικό έργο της βραβευμένης με Πούλιτζερ ιστορικού το 2005.

Το «Team of Rivals» είναι μια βιογραφία του Abraham Lincoln και των ανδρών που υπηρέτησαν στο πρώτο του υπουργικό συμβούλιο, αρκετοί από τους οποίους είχαν αντιταχθεί στο παρελθόν εναντίον του στις προεδρικές εκλογές του 1860.

Το βιβλίο υπογραμμίζει την ικανότητα του Lincoln να συμβιβάζει τις αντίθετες απόψεις μεταξύ των δικών του συμβούλων και «έχει πολλές ιδέες του Lincoln τις οποίες μπορούν να ακολουθήσουν οι ηγέτες σήμερα», έγραψε ο Gates.

Team of Rivals

«The Inner Game of Tennis» του Timothy Gallwey

Ο Gates διάβασε για πρώτη φορά αυτό το βιβλίο περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες πριν και έκτοτε το έχει διαβάσει πολλές φορές, αποκάλυψε – προσθέτοντας ότι το δανείζει ακόμα και σε φίλους του επειδή «οι βαθιές συμβουλές του ισχύουν για πολλά μέρη της ζωής».

Ο Gallwey, ένας προπονητής τένις, έγραψε για το πώς η ψυχική κατάσταση ενός παίκτη θα μπορούσε να επηρεάσει την απόδοσή του στο γήπεδο όσο και την αθλητική του ικανότητα. Ο Gates αποκάλυψε ότι οι γνώσεις που απέκτησε από το βιβλίο βοήθησαν στην καριέρα του, ιδιαίτερα εστιάζοντας στην εποικοδομητική κριτική αντί να κολλάει στα λάθη.

The Inner Game of Tennis

«Mendeleyev’s Dream» του Paul Strathern

Το ενδιαφέρον του δισεκατομμυριούχου συνεχίζεται με την ιστορία της χημείας του 2000 που γράφτηκε από έναν ακαδημαϊκό ονόματι Paul Strathern.

Ο τίτλος του βιβλίου προέρχεται από τον Ρώσο χημικό Dmitri Mendeleyev, ο οποίος διατύπωσε την πρώτη έκδοση του περιοδικού πίνακα το 1869. Είναι «το καλύτερο βιβλίο που έχω διαβάσει ποτέ για τον περιοδικό πίνακα», δήλωσε ο Bill Gates.

«Πέρα από το ότι είναι ένα προσεγμένο έργο τέχνης, ο περιοδικός πίνακας μου θυμίζει πώς μια ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε αμέτρητες άλλες», συνέχισε. «Όλη η πολυπλοκότητα του σύμπαντος προέρχεται από τις ιδιότητες αυτού του πίνακα. Επειδή καταλαβαίνουμε τα άτομα, μπορούμε να φτιάξουμε τσιπ και επομένως μπορούμε να φτιάξουμε λογισμικό και επομένως μπορούμε να φτιάξουμε τεχνητή νοημοσύνη. Όλα επιστρέφουν στον περιοδικό πίνακα».

Mendeleyev’s Dream

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News