Στο Fotografiska της Νέας Υόρκης η έκθεση NUDE περιλαμβάνει γυμνές φωτογραφίες γυναικών, οι οποίες πόζαραν μπροστά στον φακό με μεγάλη υπερηφάνεια. Η συγκεκριμένη έκθεση έχει στόχο να αναδείξει την ομορφιά του γυναικείου σώματος ακριβώς έτσι όπως είναι.

Από τότε που οι Guerrilla Girls ρώτησαν: «Πρέπει οι γυναίκες να είναι γυμνές για να μπουν στο Μουσείο Met;», από το 1989, δεν έχουν αλλάξει πολλά. Τα γυναικεία γυμνά σώματα εξακολουθούν να αποτελούν ένα εντυπωσιακό μέρος των συλλογών γκαλερί σε όλο τον κόσμο, ενώ οι πραγματικές γυναίκες καλλιτέχνες παραμένουν υποεκπροσωπούμενες, με μια ανάλυση του 2018 των μεγάλων μουσείων των ΗΠΑ να δείχνει ότι οι συλλογές στα μουσεία γεμίζουν με 87% από άνδρες, καθώς και 85% με λευκούς.

“Μια ιστορία αγάπης”: Δύο γυναίκες που ερωτεύονται έχοντας εχθρό τον ίδιο τους τον εαυτό

Έκθεση NUDE: Μια συλλογή από φωτογραφίες που προβάλλουν το «αληθινό» γυμνό

Ωστόσο, μια επερχόμενη έκθεση στο Fotografiska της Νέας Υόρκης στοχεύει να ανατρέψει το δυσανάλογο ανδρικό βλέμμα του κόσμου της τέχνης. Με τίτλο «NUDE», η φωτογραφική έκθεση επικεντρώνεται στη γυναικεία οπτική γωνία, ρίχνοντας φως στην ιστορική μας γοητεία με το γυμνό σώμα μέσα από μια συλλογή από διαφορετικά πορτρέτα.

«Σε αντίθεση με τη ζωγραφική, η φωτογραφία δεν είναι ένα μέσο που «ανήκει» σε άντρες για αιώνες», λέει ο Johan Vikner, διευθυντής παγκόσμιων εκθέσεων στο Fotografiska, σε μια συνέντευξη τύπου. 

έκθεση NUDE
Nude, Fotografiska New York (2022) Malerie Marder

«Gender Melancholia»: Μια έκθεση αναζητά τα ασαφή όρια του φύλου στη νέα πραγματικότητα της κατάθλιψης και της COVID19 εποχής

Αυτή η έκθεση, από την άλλη, προσφέρει ένα παράδειγμα του «νέου γυμνού», όπως φαίνεται μέσα από το φακό 30 σύγχρονων γυναικών καλλιτεχνών, από 20 διαφορετικές εθνικότητες. Η έκθεση περιορίζεται σε φωτογράφους που προσδιορίζουν τις γυναίκες ως άμεση απάντηση στη συντριπτικά ανδρική κλίση στην ιστορία της τέχνης, με στόχο να υπάρξει ισορροπία των φύλων προς τη σωστή κατεύθυνση. 

έκθεση NUDE
Nude, Fotografiska New York (2022) Bettina Pittaluga

Μπροστά στην κάμερα, όμως, είναι μια διαφορετική ιστορία. Τα θέματα που απεικονίζονται στο NUDE δεν περιορίζονται από την ταυτότητα φύλου τους, συμπεριλαμβάνουν γυναίκες που αυτοπροσδιορίζονται ως μη δυαδικές. Έργα φωτογράφων όπως η Bettina Pittaluga ή ο Momo Akabe φωτογραφίζουν επίσης τα ιδιαίτερα τρανς σώματα, με μοντέλα να εμφανίζουν τα ίχνη των χειρουργικών επεμβάσεων.

Σε άλλα σημεία, το NUDE παρουσιάζει τις φωτογραφίες της πρώην Dazed 100er Arvida Byström, του μοντέλου που αντιμετώπισε διαδικτυακή κακοποίηση επειδή έδειξε τα αξύριστα πόδια της.

Η έκθεση «Her Data» απαντά στο γιατί η Siri είναι γυναίκα

έκθεση NUDE
Nude, Fotografiska New York (2022), Julia SH

Ο Vikner προσθέτει: «Αυτή η έκθεση που περιλαμβάνει σύγχρονες γυναίκες που χρησιμοποιούν το γυμνό τους σώμα ως γλώσσα για χάρη της τέχνης, της ομορφιάς, της αναπαράστασης, της αυτοέκφρασης, ως θέμα και αντικείμενο, είναι ένα παράδειγμα του σύγχρονου κόσμου».

Το NUDE έχει εγκαίνια στο Fotografiska New York στις 11 Φεβρουαρίου, ενώ θα είναι ανοιχτό στο κοινό μέχρι την 1η Μαΐου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News