Τι είναι αυτό που σου έλειψε περισσότερο τα δύο χρόνια με τις καραντίνες; Σε όλους εμάς που αγαπάμε το χορό, φυσικά η απάντηση είναι τα γλέντια! Το 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Μεταμόρφωσης είναι γεγονός! Οι παραδοσιακοί χοροί είναι οι ρίζες μας, είναι η ταυτότητά μας, είναι επικοινωνία και έκφραση. Είναι τέχνη και η γέφυρα που ενώνει το χθες με το σήμερα. Είναι το Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών πανηγύρι;

Παραδοσιακοί χοροί

Το Φεστιβάλ Χορών δεν είναι πανηγύρι. Είναι μια μουσικοχορευτική παράσταση με ζωντανή ορχήστρα που αποτυπώνει με όσο το δυνατόν γίνεται καλύτερο τρόπο τους χορούς, τις μουσικές, τις φορεσιές, το ύφος, όπως ήταν χθες και το δίνει σε όλους εμάς. Κρατάει ζωντανό το χθες τρόπον τινά.

Πώς μπορούμε να ξέρουμε όμως πώς ήταν τα πράγματα τότε στα χωριά και κατά πόσο είμαστε πιστοί στην παράδοση. Σε αυτό βοηθούν οι ερευνητές και οι λαογράφοι που εξειδικεύονται σε κάθε περιοχή. Έχουν επενδύσει χρόνο, χρήματα και χορευτικές ώρες ώστε να μάθουν το πώς και γιατί του κάθε χορού, σε συγκεκριμένες περιοχές και για ποιο λόγο χορευόταν ο κάθε χορός.

Παραδοσιακοί χοροί: Η γέφυρα που ενώνει το χθες με το σήμερα

Οι άνθρωποι που κάνουν μαθήματα χορών μαθαίνουν όλες αυτές τις πολύτιμες λεπτομέρειες και τις δίνουν στους μαθητές τους. Στις αίθουσες τις χορευτικές δεν μαθαίνουν μόνο τα βήματα αλλά και κάποιες βασικές λεπτομέρειες που βοηθούν στην κατανόηση του ύφους.

φεστιβάλ παραδοσιακών χορών

1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Θάλασσα και Παράδοση» υπό την αιγίδα του Δήμου Μεταμόρφωσης, μετά από δύο χρόνια απουσίας και σιωπής διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Μεταμόρφωσης με τίτλο: «… Και ο χορός καλά κρατεί…».

Το Σάββατο 04/06/2022 στις 21:00, 9 χορευτικοί σύλλογοι, συνοδεία ζωντανής ορχήστρας, θα παρουσιάσουν μια μουσικοχορευτική παράσταση που δεν θα ήθελες να χάσεις. Θα ενωθούν ο Πόντος, η Κρήτη, η Λέσβος, η Αττική, η Αλμωπία Πέλλας, η Βόρεια Θράκη, η Φλώρινα, η Νάξος και η Πάρος και θα συνθέσουν ένα πολύχρωμο χαλί από πάνω από 200 χορευτές, που θα δώσουν πνοή στους χορούς της κάθε περιοχής.

Η είσοδος είναι δωρεάν και το Ipop.gr ως χορηγός επικοινωνίας θα είναι εκεί, σας περιμένουμε όλους!

Ρίζες μας, ο λογαριασμός στο Instagram που μας εμπνέει να γίνουμε και εμείς οι φύλακες της παράδοσής μας

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News