Ένα μυθιστόρημα για νέους και ενήλικες με θέμα την παιδική σεξουαλική κακοποίηση… Ο όρος «παιδική σεξουαλική κακοποίηση» ακούγεται πραγματικά πολύ βαρύς και ίσως οι περισσότεροι να θεωρούμε ότι δεν μας αφορά, ότι δεν είναι φαινόμενο τόσο εκτεταμένο είτε γεωγραφικά είτε κοινωνικά. Κι όμως, επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν το αντίθετο.

Ένα παγκόσμιο πρόβλημα με μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις σε ολόκληρη τη ζωή του ατόμου που την υπέστη. Σε επιστημονική έρευνά που παρατίθεται στο βιβλίο “Ήσουν μόνο ένα παιδί” της Εύας Κασιάρου αναφέρεται πως το 2009 υπολογίστηκε πως το 7,9% των αγοριών και το 19,7% των κοριτσιών, παγκόσμια είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση πριν από τα 18 χρόνια της ηλικίας τους. Στις χώρες της Ευρώπης το ποσοστό ανέρχεται στο 9,2%.

Ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει αρμονικά τη σύγχρονη επιστημονική γνώση για θέματα παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης με την ευαισθησία και τη γλαφυρότητα της διήγησης μιας ιστορίας γραμμένης για παιδιά, εφήβους, τους γονείς τους, αλλά και άλλους ενήλικες. Ευαισθητοποιεί και ενημερώνει τον αναγνώστη, χωρίς να τον πανικοβάλει, για ένα αρκετά συχνό φαινόμενο, τόσο πολύ συναισθηματικά φορτισμένο που μπορεί να στιγματίσει και να επηρεάσει αρνητικά, με θλίψη και ενοχές, όλη την κατοπινή ζωή ενός ανθρώπου που έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική του ηλικία. Είναι ένα κείμενο γεμάτο συναισθήματα, άλλοτε ευχάριστα και λυτρωτικά και άλλοτε άσχημα, δυσάρεστα και δυσβάσταχτα. 

(Από την εισαγωγή του Δρ. Γιώργος Φ. Αγγελίδης, Ψυχίατρος)

Το βιβλίο που μιλά για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση

Ξεκινώντας από τη σύγχρονη εποχή, το μυθιστόρημα μας γυρνάει πίσω στον χρόνο, στην ιστορία των παιδικών χρόνων της γιαγιάς Αναστασίας, όπως την αφηγείται η ίδια. Ο «καλός» γείτονας και προπονητής της, την κακοποιεί και την εκβιάζει με κάθε τρόπο, αποκαλύπτοντάς της ακόμη και πως είναι υιοθετημένη, για να την εμποδίσει να μιλήσει στους γονείς της.

Η μικρή Αναστασία παλεύει με τους φόβους και τις ενοχές. Κλείνεται στον εαυτό της. Ο θάνατος της θετής μητέρας της, η απομάκρυνσή της από την Ελλάδα και τη γειτονιά με τον «δράκουλα», αλλά και η απόφαση του πατέρα της να απευθυνθούν σε ειδικό επιστήμονα, βοηθούν τη μικρή Αναστασία να σταθεί στα πόδια της και να αποκαλύψει τα όσα της είχαν συμβεί.

Πατέρας και κόρη αποφασίζουν να λύσουν τη σιωπή τους. Οδηγούν την υπόθεση στη δικαιοσύνη. Ο θύτης έρχεται αντιμέτωπος με τις πράξεις του. Είναι ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξουν άλλα θύματα… Τα όσα αφηγείται η γιαγιά –πλέον- Αναστασία, επιστρέφοντας στη σύγχρονη εποχή, θα βοηθήσουν ένα άλλο κορίτσι, τη Μαρία, να καταγγείλει και αυτή τη σεξουαλική παρενόχληση που έχει υποστεί μέσω Facebook.

Το βιβλίο «Ήσουν μόνο ένα παιδί» κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News