Αισθάνομαι ότι το περιβαλλοντικό κίνημα και ο αγώνας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα είναι πια όπως τα ξέραμε. Επιτέλους κάτι αλλάζει. Μέρα με τη μέρα ερχόμαστε πιο κοντά στην ουσία του προβλήματος. Η κλιματική καταστροφή είναι γεγονός και η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μόδα, δεν είναι τάση, είναι επιτακτική ανάγκη. Η ανθρωπιστική κρίση είναι επίσης γεγονός και η αγάπη, ο σεβασμός και η αλληλεγγύη στον διπλανό μας δεν είναι πια μια θεωρητική επιταγή της κοινωνίας αλλά τρόπος άμεσης επιβίωσης της ανθρωπότητας. Γιατί μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πάντα, μόνο μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο.

Ως μονάδες δεν έχουμε μεγάλη δύναμη και ως άνθρωποι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα. Ο κορονοϊός μας έδωσε ένα γερό μάθημα ότι είμαστε ιδιαίτερα ευάλωτοι σε μια παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μας έκανε να μην θεωρούμε τίποτα δεδομένο, ούτε καν τη γειτονιά μας. Σίγουρα όμως όλα αυτά τα γεγονότα μας κάνουν να αγαπήσουμε περισσότερο το «σπίτι μας», τον πλανήτη μας, και τους ανθρώπους του. Η βιώσιμη ανάπτυξη που ήταν απλά μία υποχρέωση στη λίστα των κυβερνήσεων και των εταιρειών, τώρα είναι η μόνη λύση για επιβίωση, ενώ οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ είναι οδηγός ευημερίας και ειρήνης.

Πιστεύω πολύ σε όλους εμάς, στη δύναμη που αποκτούμε όταν συνεργαζόμαστε. Και αν πιστεύω σε κάτι ατομικό τότε είναι στην ουσιαστική αλλαγή που μπορεί ο καθένας να πετύχει μέσα του. Κυρίως όμως πιστεύω στην έμπνευση, στην εκπαίδευση και στη θέληση. Πιστεύω στις νεότερες γενιές, στα παιδιά μας. Αυτά θα αλλάξουν τον κόσμο και οφείλουμε όλοι μας να τους μεταλαμπαδεύσουμε την αλήθεια, τη γνώση και την εμπειρία, όποια κι αν είναι αυτή, και να τους εμπνεύσουμε να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Από πολύ νωρίς. Από τότε που αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Προσωπική μου ανάγκη είναι να ευαισθητοποιήσω τα μικρά παιδιά σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, μέσα από τα βιβλία μου αλλά και μέσα από βιωματικές και εκπαιδευτικές δράσεις. Πιστεύω πως από πολύ νωρίς θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με περιβαλλοντικές και κοινωνικές έννοιες. Περισσότερο από ποτέ, αισθάνομαι την ανάγκη επικοινωνίας της αλήθειας και των εννοιών αυτών στους μικρούς μας φίλους. Μέσα από μικρές ιστορίες.

Στο πρώτο μου παιδικό παραμύθι, φαντάστηκα έναν πλανήτη φωτεινό, πολύχρωμο, όπου κάθε χρώμα θα συμβολίζει κάτι διαφορετικό, κάθε χρώμα θα έχει τη δική του θέση και σημασία. Έναν πλανήτη όπου ένα κορίτσι, η μικρή Ελπίδα, ονειρεύεται και τελικά θέλει να τον κάνει πραγματικότητα. Ξεκινάει ένα ταξίδι με τη γάτα της με σκοπό να επισκεφθεί έναν κόσμο πιο όμορφο. Σύντομα διαπιστώνει ότι οι κάτοικοι στον πλανήτη Πανδαισία αγαπούν πολύ το «σπίτι τους», αγαπούν τη φύση, την καθαριότητα, τα ζώα και σέβονται πολύ ο ένας τον άλλον. Σαν να μην έχουν τίποτα δεδομένο. Και θέλει το ίδιο και για τον δικό της πλανήτη. Η μικρή Ελπίδα μαθαίνει πως τα διαφορετικά χρώματα είναι πολύ χρήσιμα, είτε αυτά αφορούν στο δέρμα των ανθρώπων, είτε στους πολύχρωμους κάδους ανακύκλωσης, είτε στα χρώματα της φύσης και των τροφών που καταναλώνουμε. Ο πλανήτης μας τα χρειάζεται, και αυτά με τη σειρά τους τον ομορφαίνουν. Είναι ακριβώς αυτή η διαφορετικότητα που χρειαζόμαστε για να γίνει ο κόσμος μας πιο όμορφος. Είναι αυτό το ουράνιο τόξο που εμφανίζεται σαν από μηχανής θεός να δώσει ένα τέλος στη γκρίζα καταιγίδα. Και η μικρή Ελπίδα βλέπει το ουράνιο τόξο και στον δικό μας πλανήτη.

«Καλώς Ήρθατε στον Πλανήτη Πανδαισία»

Μέσα από αυτό το βιβλίο οι μικροί μας φίλοι θα μάθουν τι σημαίνει αγάπη για τη φύση, για το περιβάλλον, για την ανακύκλωση, για τη διαφορετικότητα, για τα ζώα και τη χορτοφαγία. Το ταξίδι τους στο πλανήτη Πανδαισία θα τους διδάξει πώς μέσα από μικρές καθημερινές πράξεις και επιλογές μπορούν να μάθουν να σέβονται το οικοσύστημα, τα ζώα και τον άνθρωπο. Ένα βιβλίο για την έννοια της περιβαλλοντικής ευθύνης και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα. Ένα δικό μου ταξίδι στο παιδικό βιβλίο που ξεκινάει τώρα και ελπίζω να είναι μακρύ. Ένα ταξίδι υπευθυνότητας και ευαισθητοποίησης των μικρών μας φίλων.

Κάποιες αλήθειες ίσως μόνο μέσα από απλές ιστορίες και χρωματιστές εικόνες μπορούμε να τις νιώσουμε. Μέσα από τις ιστορίες μαθαίνουμε και θυμόμαστε τις κοινές αξίες που μας ενώνουν ως ανθρωπότητα.

Η Μαίρη Βαρσάμη είναι Σύμβουλος Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης. Το πρώτο της παιδικό βιβλίο «Καλώς Ήρθατε στον Πλανήτη Πανδαισία» κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News