Ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης απέσπασε το Βραβείο Ευρωπαϊκου Μυθιστορήματος για το βιβλίο του «Νίκη», μία από τις σημαντικότερες διακρίσεις στο χώρο της λογοτεχνίας, το Prix du Livre Europeen (Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος).

Με την επιτροπή να αναγνωρίζει τη «Νίκη» ως ένα από τα κορυφαία μυθιστορήματα της εποχής μας, ο γνωστός συγγραφέας κατάφερε να αποσπάσει μία πολύ σημαντική διάκριση στον χώρο του βιβλίου και μια μεγάλη προσωπική επιτυχία. Το όνομα της χώρας μας ακούστηκε από άκρη σε άκρη, για έναν λόγο σημαντικό, όπως είναι η λογοτεχνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Νίκη» του Χρήστου Χωμενίδη έχει τιμηθεί επίσης με Κρατικό Βραβείο, με Βραβείο Μυθιστορήματος του λογοτεχνικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης» και με Βραβείο Public, κατηγορία «Ελληνικό Μυθιστόρημα».

“Έγκλημα τον Αύγουστο”: Μπορεί το καλοκαίρι να τελείωσε αλλά ένα πτώμα ψάχνει τον δολοφόνο του

Όλα όσα δήλωσε ο Χρήστος Χωμενίδης για τη σημαντική διάκριση που απέσπασε το βιβλίο του:

«Η απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Μυθιστορήματος στη «Νίκη» είναι μια Νίκη για την Ελλάδα. Μέσα από την τέχνη, η πατρίδα μας μπορεί να συστηθεί ξανά στον κόσμο. Την ώρα της μεγάλης αυτής δικαίωσης και χαράς, σκέφτομαι τη μάνα μου και τον πατέρα μου, που αποτέλεσαν την πρώτη έμπνευση για τη ‘Νίκη’. Σκέφτομαι τους δασκάλους που μου έδωσαν τα φώτα. Σκέφτομαι τους αναγνώστες, που με στηρίζουν σχεδόν τριάντα χρόνια τώρα.

Ευχαριστώ την εκδότριά μου Άννα Πατάκη, που με εμψυχώνει με αδελφική αγάπη. Αγκαλιάζω τα πιο δικά μου πρόσωπα. Στέλνω ένα μεγάλο φιλί στους συνομήλικους της κόρης μου, νέους αναγνώστες, μέσα από τους οποίους θα βγουν οι νέοι μας συγγραφείς. Ευχαριστώ πολύ!»

5 βιβλία που άλλαξαν τον κόσμο και καθόρισαν τον άνθρωπο

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Νίκη»

Νίκη, εκδόσεις Πατάκη 2014.

Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που βρέφος εβδομήντα ημερών το συνέλαβαν και το έστειλαν εξορία στις Κυκλάδες.

Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που – στη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου – η οικογένειά του κόπηκε στα δύο, όμως εκείνο δεν έπαψε στιγμή να αγαπάει κανέναν τους.

Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που – όταν γεννήθηκε – ο πατέρας του ήταν «ο ηρωικός αρχηγός των εργατών» και – όταν μεγάλωσε – έγινε «ο προδότης της εργατικής τάξης». Κι ας µην είχε προδώσει τίποτα από ό,τι πίστευε.

Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που πέρασε όλη του την εφηβεία στη βαθιά παρανομία. Κλεισμένο σε ένα σπίτι, µε ψεύτικο όνομα, χωρίς να πηγαίνει στο σχολείο, χωρίς να κάνει παρέες. Γιατί ήξερε πως, εάν οι Αρχές ανακάλυπταν ποιοι ήταν οι γονείς του, θα τους εκτελούσαν.

Κι όταν επέστρεψε στην ελευθερία, το κορίτσι εκείνο ερωτεύτηκε παράφορα, κόντρα στη θέληση και στην ανοχή της οικογένειάς του.

Το κορίτσι λεγόταν Νίκη. Και ήταν η µάνα µου. (Αυτό όµως έχει τη λιγότερη σημασία). Η ζωή της Νίκης είναι η ζωή όλων των παιδιών που έρχονται στον κόσμο µε ένα βαρύ φορτίο στους ώμους, δεν το απαρνιούνται, ούτε όμως το αφήνουν να τα λυγίσει.

Οι άνθρωποι της «Νίκης» είναι η Ιστορία της Ελλάδας στον 20ό αιώνα.

Πόσο κοστίζει να ζεις;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News