Μέσα στο ελληνικό #metoo ακούσαμε πολλές φορές το “Γιατί τώρα;”. Μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη, γυναίκες και άνδρες βρήκαν τη δύναμη να μιλήσουν για τις δικές τους τραυματικές εμπειρίες, δίνοντας το έναυσμα για αλλαγή στον τρόπο σκέψης. Πολλοί αναρωτήθηκαν “γιατί τώρα;” κι όσο απαράδεκτη κι αν μας φαίνεται αυτή η ερώτηση, τόσο εύκολο είναι να την απαντήσουμε: Γιατί τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, γιατί τώρα είμαστε όλοι πιο έτοιμοι, γιατί τώρα δεν φοβόμαστε. Και τώρα, ακριβώς αυτή την κρίσιμη στιγμή, κυκλοφορεί το διαμάντι των Key Books, το “Είμαι Επικίνδυνη” και έρχεται να προσθέσει το λιθαράκι του σε αυτό τον αγώνα.

100 μοναδικές ιστορίες, 100 επικίνδυνες μαρτυρίες από 100 γυναίκες με διαφορετικά επαγγέλματα, ηλικία, οικογένεια, αξίες και επιλογές.

Η ιδέα για το βιβλίο “Είμαι Επικίνδυνη” ξεκίνησε από 5 γυναίκες: Τη Στέλλα, τη Μαριάννα, τη Μαίη, τη Μαρία και την Πηνελόπη. Και σύντομα αυτές οι 5 γυναίκες έγιναν 100. Η μια γυναίκα έδωσε έμπνευση στην άλλη, η μια ιστορία “συμπλήρωσε” την άλλη κι όλες μαζί είχαν έναν κοινό σκοπό: Να ρίξουν φως στις εμπειρίες γυναικών στην Ελλάδα του σήμερα και να δώσουν έμπνευση ώστε όλες οι γυναίκες να βρουν τη φωνή τους και να μοιραστούν την ιστορία τους.

Πώς είναι στα αλήθεια να είσαι μια γυναίκα στην Ελλάδα του σήμερα; Ποιοι είναι οι προβληματισμοί, οι ήττες, οι θρίαμβοι, οι απογοητεύσεις και οι συμβιβασμοί της γυναίκας σήμερα;

Αν αναζητάς κι άλλους λόγους για να διαβάσεις το “Είμαι Επικίνδυνη” σου έχουμε 5 πολύ καλούς λόγους!

Οι 5 γυναίκες που ανήκουν στην οργανωτική ομάδα του βιβλίου μοιράζονται με το iPop.gr τους λόγους για τους οποίους αυτό το δοκίμιο πρέπει να διαβαστεί από κάθε γυναίκα!

«Γιατί κρατάμε μέσα μας όλα αυτά που μας τρομάζουν, μας κάνουν να αισθανόμαστε ενοχές, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είμαστε λίγες ή υπερβολικές. Ενώ αν αρχίζαμε να διαβάζουμε (ή έστω να ακούμε) τις ιστορίες, τις εμπειρίες και τις σκέψεις των άλλων γυναικών και να μοιραζόμαστε τις δικές μας θα καταλαβαίναμε, κάθε μέρα, πόσο ίδιες είμαστε -και όχι μόνο εμείς, αλλά και τα μεγάλα και μικρά ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, κάθε μέρα».
Στέλλα Κάσδαγλη

«Γιατί θα βρει στις σελίδες του βιβλίου ένα καλειδοσκόπιο εμπειριών που επαναπροσδιορίζουν τι θα πει να είναι “επικίνδυνη” μια γυναίκα σήμερα – και απέναντι σε τι. Γιατί, τελικά, η διάθεση να είναι ένα άτομο “επικίνδυνο” απέναντι στα κακώς κείμενα αυτού του κόσμου είναι ο ίδιος ο μηχανισμός της προόδου σε μία κοινωνία».
Μαριάννα Σκυλακάκη

Βιβλία αφιερωμένα σε γυναίκες που προσθέτουν το λιθαράκι τους στον αγώνα για ουσιαστική ισότητα

νέα βιβλία των εκδόσεων Key Books

«Γιατί η φράση “είμαι επικίνδυνη” υπήρξε η αλυσίδα που έχει περιορίσει, καθορίσει, ακυρώσει και εξωστρακίσει την γυναικεία υπόσταση και εμπειρία. Έχει ενοχοποιήσει την γυναίκα. Τα λόγια, τις πράξεις, τις επιλογές της. Ωστόσο, κάθε μία από τις 100 ιστορίες δείχνει ότι “επικίνδυνη” είσαι, όχι επειδή γεννήθηκες γυναίκα, αλλά επειδή επέλεξες να ορίσεις τον εαυτό σου όπως εσύ επιθυμείς».
Μαρία Γιαννιού

«Γιατί με την σειρά της θα σκεφτεί τι θα έγραφε και εκείνη με την ίδια αρχή “είμαι επικίνδυνη”. Θα νιώσει πόσο απελευθερωτικό είναι να λες, να εκφράζεσαι και να δημοσιεύεις την ιστορία σου ως “επικίνδυνη”».
Μαίη Ζαννή

«Το “Είμαι επίκινδυνη” είναι 100 μοναδικές ιστορίες. Διαβάζοντας το, είναι πολύ πιθανό μια γυναίκα να βρει μια άλλη γυναίκα με παρόμοια βιώματα. Κι έτσι να μην νιώθει πια τόσο μόνη. Είναι, επίσης, πιθανό να βρει τη δύναμη που έψαχνε για να φέρει την όποια αλλαγή. Στη δική της ζωή, αλλά και στην κοινότητα της. Είναι, ωστόσο, σίγουρο ότι θα αντλήσει έμπνευση και δύναμη για να νιώσει κι εκείνη “επικίνδυνη”. Για να ξεκινήσει να κάνει τα δικά της μικρά ή μεγάλα βήματα, χαράζοντας την ολόδικη της πορεία».
Πηνελόπη Θεοδωρακάκου

Μπορείς να διαβάσεις περισσότερες πληροφορίες και να παραγγείλεις το βιβλίο εδώ.

*Τα συγγραφικά δικαιώματα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν για την αρωγή οργανισμών που υποστηρίζουν γυναίκες που έχουν υποστεί έμφυλη βία. Μια ιδέα και πρωτοβουλία της Women Act σε συνεργασία με την αθηΝΕΑ, με την υποστήριξη του Women on Top.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News