Η σκηνοθετική ματιά της Γεωργίας Μαυραγάνη και οι 7 ηθοποιοί επί σκηνής καταφέρνουν να γεννήσουν στο κοινό συναισθήματα που ίσως δεν ήξεραν ότι έκρυβαν μέσα τους. Το «Εάν Αυτό είναι ο Άνθρωπος» είναι η παράσταση για την οποία δεν είναι κανείς έτοιμος, αλλά πρέπει όλοι να δούμε.

Μια παράσταση, που βασίζεται σε μαρτυρία εγκλεισμού στο Άουσβιτς, δεν μπορεί παρά να είναι μια σκληρή παράσταση. Καθένας μπορεί να εικάσει πως δεν θα πάει να «ψυχαγωγηθεί» με την έννοια που έχει συνηθίσει ή να παρακολουθήσει κάτι που θα τον κάνει να περάσει απλά ευχάριστα η ώρα του. Κανείς, όμως, δεν είναι προετοιμασμένος και δεν περιμένει αυτό που θα βιώσει.

Ένας θίασος με 7 ηθοποιούς μεταφέρει τη μαρτυρία εγκλεισμού στο στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας του Άουσβιτς, όπως αυτή περιγράφεται στο βιβλίο του Primo Levi «Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος».

Εάν Αυτό είναι ο Άνθρωπος
Κώστας Γκιόκας

Ουσιαστικά περιγράφονται οι τότε σκέψεις του, αναπαριστώνται πραγματικά περιστατικά ενώ έρχονται στο προσκήνιο οι πιο σύγχρονες ιδέες του Primo Levi, όπως αυτές καταγράφονται μέσα απ’ τις συνεντεύξεις του και τις σκέψεις των συνομιλητών του.

Οι άνθρωποι τείνουμε να θέλουμε να αποφύγουμε τα δύσκολα συναισθήματα και να αφήσουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας εγκληματικές καταστάσεις. Όμως, αυτή η παράσταση για την αδιανόητη θηριωδία που έζησαν τόσοι πολλοί άνθρωποι, μας υπενθυμίζει ότι οφείλουμε να μην ξεχάσουμε πως έχει συμβεί.

Κώστας Γκιόκας

Καταφέρνοντας να προσεγγίσουν αυτή την κτηνωδία που έγινε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης με απόλυτο σεβασμό προς τα θύματα και τους συγγενείς τους, οι ηθοποιοί ενσαρκώνουν με ανατριχιαστικό τρόπο τους ρόλους επί σκηνής, δίνοντας στην κάθε σκηνή την απαραίτητη ένταση με τη φωνή και το σώμα τους, και σιωπώντας εντελώς όταν το απαιτεί η συνθήκη.

Ερμηνείες συγκλονιστικές που σου μεταφέρουν με απόλυτη επιτυχία τα συναισθήματα που ένιωθαν οι χιλιάδες άνθρωποι που έζησαν αυτές τις συνθήκες εξαθλίωσης.

Εάν Αυτό είναι ο Άνθρωπος
Κώστας Γκιόκας

«Για μας η συζήτηση με τους νέους γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Το αντιλαμβανόμαστε σαν ένα καθήκον και ταυτόχρονα σαν κίνδυνο: Τον κίνδυνο να φανούμε αναχρονιστικοί, να μην ακουστούμε. Πρέπει να μας ακούσουν, πέρα από τις προσωπικές μας εμπειρίες, υπήρξαμε συλλογικά μάρτυρες ενός θεμελιώδους και απροσδόκητου γεγονότος, θεμελιώδους ακριβώς λόγω του απροσδόκητου χαρακτήρα του, που κανείς δεν προέβλεψε. Συνέβη ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, συνέβη στην Ευρώπη, συνέβη το απίστευτο, ένας ολόκληρος πολιτισμένος λαός, που μόλις είχε εξέλθει από την ζωηρή ανθοφορία της Βαϊμάρης, να ακολουθήσει έναν τσαρλατάνο, του οποίου η φιγούρα προκαλεί σήμερα το γέλιο. Και όμως υπάκουσαν και ύμνησαν τον Αδόλφο Χίτλερ έως την καταστροφή».

Τα λόγια του Primo Levi και η ιστορία επιβίωσής του απ’ το Άουσβιτς μεταφέρονται στη θεατρική σκηνή του Tempus Verum σε μια παράσταση γροθιά στο στομάχι που καταφέρνει να γίνει μια απόδειξη του άφθαρτου του ανθρώπινου πνεύματος.

Συντελεστές
Κείμενο: Primo Levi
Θεατρική διασκευή: Domenico Scarpa, Valter Malosti
Μετάφραση: Τζωρτζίνα Λιώση
Δραματουργική επεξεργασία: Ο θίασος
Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη
Σκηνικά – Κοστούμια: Λίλλυ Κυριλή
Σχεδιασμός Φωτισμών: Τάσος Παλαιορούτας
Φωτογραφίες: Κώστας Γκιόκας
Trailer: Θωμάς Παλυβός
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αμαλία Κόμινου
Ηθοποιοί: Μελαχρινός Βελέντζας, Νικόλας Κατούνης, Γιάννης Κατσιμίχας, Αμαλία Κόμινου, Δήμητρα Μάζη, Γιώργος Τάτσης, Νάνσυ Χρυσικοπούλου

INFO
Χώρος : Θέατρο Tempus Verum – Εν Αθήναις, Ιάκχου 19, Γκάζι
Ημέρες και ώρες : Παρασκευή & Σάββατο στις 20:00 , Κυριακή στις 20:30
Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News