Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η μεγαλύτερη γιορτή του Βιβλίου στο Ζάππειο, ένας πολύ σημαντικός θεσμός για την πολιτιστική ζωή της Αθήνας. Το 50ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, φέτος θα είναι ιδιαίτερο, αφού θα έχει τις περισσότερες συμμετοχές εκδοτών και συγγραφέων από κάθε άλλη χρονιά. Παράλληλα, θα έχει και μια σειρά από εκδηλώσεις γύρω από την Μικρασιατική καταστροφή.

Οι συντάκτες του iPop.gr ξεχωρίζουν 12 αγαπημένα τους βιβλία που πρέπει να έχεις στη βιβλιοθήκη σου!

Οι διοργανώτες

Το 50ό Φεστιβάλ Βιβλίου διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.). Παράλληλα, στην διοργάνωση της μεγαλύτερης γιορτής του Βιβλίου συμμετέχει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν και το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο.

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Παράλληλα, θα έχει την υποστήριξη του μέσου κοινωνικής δικτύωσης TikTok, καθώς επίσης και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ).

Πού είναι αφιερωμένο;

Το Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο του 2022, που αποτελεί την μεγαλύτερη εορταστική εκδήλωση για τους φίλους του βιβλίου, θα έχει επετειακό χαρακτήρα, καθώς φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την διοργάνωσή του. Παράλληλα, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το 50ό Φεστιβάλ Βιβλίου πρόκειται να φιλοξενήσει στον χώρο του μια σειρά από εκδηλώσεις που είναι αφιερωμένες στη Μικρασιατική Καταστροφή ως στοιχείο ταυτότητας στην Ελλάδα του σήμερα, με τη συμμετοχή σπουδαίων ομιλητών και πολιτιστικών φορέων.

Ταυτόχρονα, στο Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από ειδικούς ψυχολόγους και παιδαγωγούς με θέμα τη Διαφορετικότητα και τον Ρατσισμό, στις διάφορες εκφάνσεις του. Επίσης, φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου ακαδημαϊκού, θεατρικού συγγραφέα και στιχουργού Ιάκωβου Καμπανέλλη και το Φεστιβάλ θα οργανώσει ένα αφιέρωμα στη μεγάλη συμβολή του Έλληνα δημιουργού.

Πότε ξεκινάει και ποιες ώρες θα είναι διαθέσιμο για το κοινό;

Ο κόσμος θα μπορεί να επισκέπτεται το Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, καθημερινά από τις 2 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου 2022. Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 20:00. Ακολουθούν αναλυτικά το πρόγραμμα και οι ώρες του Φεστιβάλ.

Πρόγραμμα: Κεντρικό αφιέρωμα: Η Μικρασιατική Καταστροφή ως στοιχείο ταυτότητας στην Ελλάδα του σήμερα.
Αφιέρωμα: Διαφορετικότητα και Ρατσισμός.
Αφιέρωμα: Ιάκωβος Καμπανέλλης. Ο πρωτοπόρος του μεταπολεμικού και σύγχρονου ελληνικού θεάτρου.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη: 18:00-22:30
Παρασκευή & Σάββατο: 18:00-23:00
Κυριακή: 10:30-15:00 & 18:00-22:30

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News