Ο Bill Gates δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για ένα χαλαρό καλοκαίρι με ατελείωτες ώρες στην παραλία και διάβασμα μυθιστορημάτων στην ξαπλώστρα. Έχει άλλες βλέψεις για τους ζεστούς μήνες και εάν πίστευες πως θα σε άφηνε έτσι, κάνεις πολύ μεγάλο λάθος! Για σένα και μόνο διάλεξε 5 βιβλία για να σου κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές σου!

Ο δισεκατομμυριούχος βιβλιόφιλος και συνιδρυτής της Microsoft επιστρέφει με την τελευταία του λίστα με προτάσεις ανάγνωσης – αυτή τη φορά, με πέντε νέους τίτλους για την καλοκαιρινή σεζόν. Και, όπως παραδέχεται ο Gates σε μια ανάρτηση στο ιστολόγιό του στο Gates Notes που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, η φετινή λίστα εμφανίζεται ως «αρκετά βαριά για διάβασμα στις διακοπές».

«Υπάρχουν βιβλία εδώ για την ισότητα των φύλων, την πολιτική πόλωση, την κλιματική αλλαγή και τη σκληρή αλήθεια ότι η ζωή δεν πηγαίνει ποτέ όπως νομίζουν οι νέοι», γράφει ο Gates. «Δεν ακούγεται ακριβώς για βιβλία που θα επέλεγες να διαβάσεις το καλοκαίρι».

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι δύσκολο να διαβαστούν, σημειώνει. Από τον αρθρογράφο των New York Times Ezra Klein μέχρι τον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Kim Stanley Robinson, ο Gates γράφει ότι οι συγγραφείς των τελευταίων επιλογών του είναι όλοι «σε θέση να πάρουν ένα βαρετό θέμα και να το κάνουν συναρπαστικό χωρίς καμία πολυπλοκότητα».

Τα 5 βιβλία που προτείνει ο Bill Gates και πρέπει να διαβάσεις:

Ακολουθεί η λίστα με τα πέντε «εξαιρετικά βιβλία για το καλοκαίρι»: 

The Power, Naomi Alderman

Ο Gates γράφει ότι το «The Power», είναι ένα έργο επιστημονικής φαντασίας του 2016 από τη Βρετανίδα μυθιστοριογράφο Naomi Alderman, το οποίο του είχε προταθεί αρχικά από τη μεγαλύτερη κόρη του, Jennifer.

Η υπόθεση του μυθιστορήματος φαντάζεται ένα σενάριο όπου οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν ξαφνικά την ικανότητα να εκπέμπουν θανατηφόρα ηλεκτροσόκ από τα χέρια τους – με αποτέλεσμα οι γυναίκες να γίνονται το κυρίαρχο φύλο και να σχηματίζουν μια μητριαρχία. Το βιβλίο, το οποίο πραγματεύεται θέματα ισότητας και ρόλων των φύλων, κέρδισε την αποδοχή των κριτικών όταν κυκλοφόρησε, των New York Times και του πρώην προέδρου, Barack Obama.

«Διαβάζοντας το «The Power», απέκτησα μια πιο ισχυρή και πιο σπλαχνική αίσθηση της κακοποίησης και της αδικίας που βιώνουν πολλές γυναίκες σήμερα», γράφει ο Gates. «Και επέκτεινα την εκτίμησή μου για τους ανθρώπους που αγωνίζονται σε αυτά τα θέματα στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο».

βιβλία που προτείνει ο Bill Gates

Τι σημαίνει το να είσαι άνθρωπος για τον Bill Gates;

Why We’re Polarized, Ezra Klein

Ο Gates προσπαθεί να παραμείνει «γενικά αισιόδοξος» για το μέλλον, γράφει, αλλά η πολιτική πόλωση στις ΗΠΑ είναι «το μόνο πράγμα που μειώνει την αισιοδοξία μου». Αυτό ακριβώς το θέμα πραγματεύεται και το Why We’re Polarized», που γράφτηκε από τον Klein, πολιτικό αναλυτή και συνιδρυτή του Vox.

Το βιβλίο του Klein προσεγγίζει τους πολιτικούς διαχωρισμούς της Αμερικής από ψυχολογική σκοπιά, υποστηρίζοντας ότι οι ομάδες με τις οποίες αυτοπροσδιορίζονται οι άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών κομμάτων – διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στο πώς λαμβάνουν αποφάσεις και βλέπουν τον κόσμο.

«Αν θέλετε να καταλάβετε τι συμβαίνει με την πολιτική στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη στιγμή, αυτό είναι το βιβλίο που πρέπει να πάρετε», γράφει ο Gates.

βιβλία που προτείνει ο Bill Gates

The Lincoln Highway, Amor Towles

«Έβαλα το «Ένας κύριος στη Μόσχα» του Towles στη λίστα με τα καλοκαιρινά μου βιβλία το 2019, αλλά αυτό το μυθιστόρημα που ακολούθησε μου άρεσε ακόμη περισσότερο. Τοποθετείται στο 1954 και αφορά δύο αδέλφια που προσπαθούν να ταξιδέψουν οδικώς από τη Νεμπράσκα στην Καλιφόρνια για να βρουν τη μητέρα τους- το ταξίδι τους βγαίνει εντελώς εκτός πορείας από έναν ασταθή έφηβο από το παρελθόν του μεγαλύτερου αδελφού. Ο Towles εμπνέεται από τα ταξίδια διάσημων ηρώων και φαίνεται να λέει ότι τα προσωπικά μας ταξίδια δεν είναι ποτέ τόσο γραμμικά ή προβλέψιμα όσο ελπίζουμε», τονίζει ο Gates για το συγκεκριμένο βιβλίο.

βιβλία που προτείνει ο Bill Gates

Ο Bill Gates έζησε ένα από τα πιο δύσκολα χρόνια της ζωής του. Ναι, τελικά τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία

The Ministry for the Future, Kim Stanley Robinson

Το «The Ministry for the Future» είναι ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας – ή cli-fi, συντομογραφία του «climate fiction» – που δημοσιεύτηκε το 2020. Διαδραματίζεται στο εγγύς μέλλον και ακολουθεί μια φανταστική παγκόσμια οργάνωση που πρωτοστατεί σε διάφορες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο ίδιος ο Gates είναι ακτιβιστής και αγωνίζεται για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή. Να θυμηθούμε ότι πέρυσι κυκλοφόρησε το δικό του βιβλίο παρουσιάζοντας πιθανές λύσεις για την κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα, γράφει ότι το μυθιστόρημα του Robinson προσφέρει «πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες», ενώ εξηγεί αποτελεσματικά την επιστήμη πίσω από την κλιματική αλλαγή και εργάζεται προς «ένα εκπληκτικά ελπιδοφόρο τέλος».

βιβλία που προτείνει ο Bill Gates

How the World Really Works, Vaclav Smil

«Άλλο ένα αριστούργημα από έναν από τους αγαπημένους μου συγγραφείς. Σε αντίθεση με τα περισσότερα βιβλία του Vaclav, τα οποία διαβάζονται σαν εγχειρίδια και εμβαθύνουν σε ένα θέμα, αυτό εδώ είναι γραμμένο για ένα γενικό κοινό και δίνει μια ευρεία εικόνα των βασικών κλάδων στους οποίους ειδικεύεται. Αν επιθυμείς μια σύντομη αλλά εμπεριστατωμένη εκπαίδευση στην αριθμητική σκέψη για πολλές από τις θεμελιώδεις δυνάμεις που διαμορφώνουν την ανθρώπινη ζωή, αυτό είναι το βιβλίο που πρέπει να διαβάσεις», γράφει ο Gates.

βιβλία που προτείνει ο Bill Gates

Πώς να αποτρέψουμε την επόμενη πανδημία; Τι θα έκανες αν κάποιος μπορούσε να σου εγγυηθεί ότι γνωρίζει το πώς;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News