Το περιοδικό Time τιμά τις γυναίκες, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο, επετειακό τεύχος με τις 100 πιο σημαντικές του κόσμου. 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και τα 100 χρόνια από την επανάσταση που διοργάνωσαν οι σουφραζέτες στις ΗΠΑ, το περιοδικό Time τιμά τις γυναίκες, προσπαθώντας και αυτό να προσαρμοστεί στα δεδομένα του 2020. Επιλέγει, λοιπόν, 100 γυναίκες που άφησαν το στίγμα τους στην παγκόσμια ιστορία, κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, στο πλαίσιο του πρότζεκτ «100 Women of the Year».

Στη λίστα περιλαμβάνονται όλες οι σημαντικές γυναίκες του 21ου αιώνα. Ανάμεσά τους η Άγκελα Μέρκελ, η Μισέλ Ομπάμα, η Χίλαρι Κλίντον και η Νάνσι Πελόζι.

Το 1999, το περιοδικό πήρε την ιστορική απόφαση να αντικαταστήσει τον τίτλο «Ανδρας της χρονιάς» με τον τίτλο «Πρόσωπο της χρονιάς», ύστερα από 72 χρόνια. Συνολικά ελάχιστες γυναίκες έχουν βρεθεί στο εξώφυλλο του ετήσιου τεύχους του περιοδικού, που τιμά το πρόσωπο που απασχόλησε περισσότερο τη διεθνή γνώμη την κάθε χρονιά. Ωστόσο, το περιοδικό TIME κυκλοφόρησε 100 επετειακά εξώφυλλα που αποτελούν φόρο τιμής στις γυναίκες που σημάδεψαν την παγκόσμια ιστορία, σε μια προσπάθεια να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τιμηθούν αυτές οι γυναίκες.

Όπως γράφει η πρώην αρχισυντάκτρια του TIME, Nancy Gibbs, “αυτό το project είναι μία άσκηση για να δούμε όλους τους τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες άσκησαν δύναμη μέσα από μία συστημική ανισότητα”.

Τα 89 από αυτά τα εξώφυλλα δημιουργήθηκαν ειδικά για το project αυτό. Τα 11 από τα 100 εξώφυλλα προέρχονται από το αρχείο του περιοδικού και το έτος που μια γυναίκα, κι όχι ένας άνδρας, ονομάστηκε «Πρόσωπο της Χρονιάς».

Οι γυναίκες αυτές άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην παγκόσμια ιστορία, χάρη στο έργο τους, την αποφασιστικότητά τους και τις ρηξικέλευθες ιδέες τους. Η ανάδειξη αυτή είναι ιδιαίτερα τιμητική τόσο για τις ίδιες, όσο και για το γυναικείο φύλο εν γένει.

Διάβασε ακόμα:

Ποια διάσημη γυναίκα είναι η δικιά σου πηγή έμπνευσης;

Photo: Instagram/ time