Έχουν φιμωμένα τα στόματά τους, αποφασίζουν να μιλήσουν και επιτέλους μπορούν να γελάσουν και πάλι. Οι δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης φωτογραφίζονται σε ρόλο θυμάτων βίας, στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης “Λύσε τη Σιωπή”, με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ανατολή Κωνσταντινίδου, Δημοτική Σύμβουλο Πυλαίας- Χορτιάτη.

Η βία κατά των γυναικών σύμφωνα με επίσημα στοιχεία κλιμακώνεται ανησυχητικά. Οι περισσότερες είτε φοβούνται είτε ντρέπονται να μιλήσουν

“Από τη άλλη η οικονομική κρίση έχει επιφέρει αλλαγές στην καθημερινότητα μας με αποτέλεσμα η ζωή μας να έχει επηρεαστεί ποικιλοτρόπως” τονίζει η κ. Κωνσταντινίδου.

Μέχρι τώρα συναντούσαμε μόνο γυναίκες που έχουν υποστεί κάποιας μορφής κακοποίηση ενώ το τελευταίο διάστημα υπάρχουν μαρτυρίες αντρών με λεκτική ή ψυχολογική βία από τις γυναίκες συζύγους, συντρόφους τους

“Έτσι μέσω της φωτογράφησης παρακινούμε όλες μαζί τις γυναίκες να πάψουν να σιωπούν και να μιλήσουν. Είμαστε συμπαραστάτες τους ώστε να βγουν από το αδιέξοδο. Είμαστε ενάντια στην έμφυλη βία, στο σεξισμό και σε οποιαδήποτε μορφή βίας που περιορίζει την ελευθερία της γυναίκας. Θέλουμε γυναίκες με διάκριση και χειραφέτηση” αναφέρει η Ανατολή Κωνσταντινίδου.

 

Στη φετινή καμπάνια ενημέρωσης με θέμα «ΛΥΣΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ» συμμετείχαν οι Δημοσιογράφοι: Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου, Αναστασία Καρυπίδου, Κατερίνα Γιαννίκη, Μαρία Σαμολαδά ,Μαρία Στύλου ,Ελισάβετ Σταυριανίδου ,Βίκυ Δήμου, Δήμητρα Τοιχομοίδου, Λία Τσαπανίδου, Μαρία Ζαμπέτη, Νίκος Οικονόμου, Δημήτρης Συρμάτσης και Κώστας Παπαδάκης με την καλλιτεχνική επιμέλεια των Φωτογράφων Κώστα Καπλάνη και Αλέξανδρου Φραγκιαδάκη.

Παράλληλα, δημιουργήθηκε και ένα βίντεο που συμμετέχουν οι άντρες και προτρέπει άντρες και γυναίκες να Λύσουν τη Σιωπή τους ,να πουν ΌΧΙ στη βία κατά γυναικών και αντρών, να συνδιαλέγονται ώστε να μπορούν να ζουν αρμονικά σε μια κοινωνία με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισοτιμία ,την ισονομία και την αλληλεγγύη.

Η δράση πραγματοποιήθηκε για 3η συνεχή χρονιά.