Αποβολή του Harvey Weinstein από την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών των Oscars, μετά τις κατηγορίες εναντίον του παραγωγού για σεξουαλική παρενόχληση, επίθεση ή και βιασμό από περίπου 30 γυναίκες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ακαδημίας, που συνεδρίασε εκτάκτως για το θέμα, αποφάσισε την εκδίωξη του Weinstein «με πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων που απαιτείται» από τον κανονισμό.

«Όχι μόνο παίρνουμε αποστάσεις από κάποιον που δεν δικαιούται τον σεβασμό των συναδέλφων του αλλά στέλνουμε και ένα μήνυμα για να τονίσουμε ότι έλαβε τέλος η εποχή της εσκεμμένης άγνοιας και της επονείδιστης συνενοχής απέναντι σε συμπεριφορές σεξουαλικής επίθεσης και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας στη βιομηχανία μας», συμπληρώνει η Ακαδημία στην ανακοίνωση της.

Στα 90 χρόνια του θεσμού έχει διαγραφεί μέχρι στιγμής μόνο ένα μέλος, ο Κάρμαιν Κάριντι, ο οποίος είχε επιτρέψει την ανάρτηση απόρρητων αντιγράφων ταινιών στο Διαδίκτυο.

Ο 65χρονος Harvey Weinstein κατηγορείται για πλήθος βιασμών και σεξουαλικών παρενοχλήσεων. Ηθοποιοί τον κατηγόρησαν δημόσια δηλώνοντας πως ήταν θύματά του. Ανάμεσα τους η Angelina Jolie και η Gwyneth Paltrow.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, ο Weinstein συνήθιζε να προσκαλεί τις γυναίκες -για επαγγελματικούς, πάντα, λόγους- στα δωμάτια των υπερπολυτελών ξενοδοχείων που κατέλυε, μόνο και μόνο για να τις υποδεχτεί γυμνός ή για να απαιτήσει να του τρίψουν την πλάτη ή να τον παρακολουθούν ενώ έκανε ντους.

Ο Weinstein επιμένει ότι όλες οι σχέσεις αυτές ήταν συναινετικές.

Τη συμμετοχή του ανέστειλε και η Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου, χωρίς όμως να τον διαγράψει.

Ο Harvey Weinstein και ο αδελφός του Bob έχουν προταθεί για 341 βραβεία Όσκαρ, ενώ έχουν κερδίσει 81 με τις εταιρείες παραγωγής ταινιών Miramax και The Weinstein Company (TWC).

Ο ίδιος ο Weinstein είχε προταθεί δύο φορές και κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας ως παραγωγός του «Shakespeare in love» το 1999.

Photo: REUTERS