Δεν ξέρω για σένα, αλλά εγώ έχω μια περίεργη συνήθεια να διαβάζω τις ετικέτες σε όλα τα προϊόντα. Όταν ήμουν παιδί, το έκανα κυρίως επειδή βαριόμουν ενώ οι γονείς μου ψώνιζαν. Τώρα, όμως, που έχω μεγαλώσει, αυτή η εμμονική περιέργειά μου έχει περιοριστεί μόνο στα προϊόντα ομορφιάς. Και μετά από χρόνια ανάγνωσης των ετικετών, έχω παρατηρήσει μια λέξη να εμφανίζεται επανειλημμένα σε όλα, από σαμπουάν και κραγιόν μέχρι και σε κρέμες. Αυτή η λέξη δεν είναι άλλη από την γλυκερίνη. Τι είναι, άραγε, αυτό το συστατικό και γιατί κανείς δεν μιλά γι’αυτό;

Η γλυκερίνη, λοιπόν, χρησιμοποιείται σε όλα τα είδη καλλυντικών προϊόντων και είναι ένα από τα πιο κοινά συστατικά στον τομέα της ομορφιάς. Όποτε ακούς τη λέξη ενυδάτωση, η γλυκερίνη θα βρίσκεται εκεί.

3 χρυσοί κανόνες για να αποκτήσεις τα φρύδια που πάντα ονειρευόσουν!

Τι είναι η γλυκερίνη και ποια προϊόντα την περιλαμβάνουν;

Αυτό συμβαίνει επειδή η γλυκερίνη ανήκει σε μια κατηγορία συστατικών γνωστών ως υγραντικά, ένα άλλο δημοφιλές στοιχείο που ανήκει σε αυτή τη κατηγορία είναι και το υαλουρονικό οξύ. Όταν εφαρμόζεις ένα προϊόν με υγραντικό, σκοπός του είναι να απομακρύνει την υγρασία από την επιδερμίδα σου, σαν ένα σφουγγάρι, και να διατηρήσει την υγρασία αυτή στο ανώτερο στρώμα του δέρματός σου. Αυτή η ιδιότητα κάνει τα υγραντικά να λειτουργούν διαφορετικά και καλύτερα από δύο άλλους τύπους συστατικών που χρησιμοποιούνται, συνήθως, ως ενυδατικά: Τα μαλακτικά, όπως το βούτυρο ή το κακάο, που μαλακώνουν και καταπραΰνουν το δέρμα και τα αποφρακτικά, όπως η βαζελίνη, που δημιουργούν ένα φυσικό φράγμα για τη διατήρηση της ήδη υπάρχουσας υγρασίας.

Από τους Αρχαίους Ρωμαίους μέχρι την Gen Z: Μάθε κι εσύ πώς εξελίχθηκαν τα πρότυπα ομορφιάς

Ένα, επίσης, πλεονέκτημα της γλυκερίνης είναι πως είναι φθηνότερη και προέρχεται από φυτικές πηγές όπως η σόγια, το ηλιέλαιο ή το φοινικέλαιο, έτσι ταιριάζει με τα τρέχοντα «καθαρά» πρότυπα ομορφιάς χωρίς να κοστίζει μια περιουσία. Μια άλλη σημαντική πληροφορία για τη γλυκερίνη που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως εξάγεται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται υδρόλυση, η οποία περιλαμβάνει την τοποθέτηση των φυτικών λιπών υπό υψηλή πίεση έως ότου αυτή διαχωριστεί.

Τι είναι η γλυκερίνη
Pexels

Εκτός από την ενυδάτωση του δέρματος και των μαλλιών, η γλυκερίνη δεν εμποδίζει τους πόρους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε τύπο δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των επιρρεπών σε ακμή και πολύ ευαίσθητων. Είναι ένας πολύ ελαφρύς αλλά έντονος τρόπος ενυδάτωσης.

Οι ενυδατικές ιδιότητες της γλυκερίνης διατηρούν, επίσης, τα προϊόντα που την περιέχουν, δίνοντάς τους μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Βοηθά, δηλαδή, να διατηρείται το προϊόν υγρό χωρίς να στεγνώνει με την πάροδο του χρόνου.

Butt acne: Τι είναι και πώς μπορείς να το αποφύγεις;

Είτε το ήξερες, είτε όχι, η γλυκερίνη είναι πιθανότατα ήδη ένα στοιχείο της καθημερινότητάς σου. Αλλά εάν δεν είναι και ψάχνεις για μια ελαφριά και μη λιπαρή ενυδατική κρέμα, τώρα ξέρεις, πλέον, ποιο συστατικό πρέπει να αναζητήσεις.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News