Παρότι, οι καθημερινοί ρυθμοί μας είναι πιο αργοί και παρόλο, που φροντίζουμε την επιδερμίδα μας πολύ περισσότερο, δείχνουμε κουρασμένες. Ο λόγος; Η digital κούραση στα μάτια που οφείλεται στην υπερ-έκθεση στις οθόνες. Η ανθρώπινη επαφή έχει αντικατασταθεί με πολύωρα calls, ο ελεύθερος χρόνος έχει γεμίσει με προβολές ταινιών ή σειρών και τα μάτια σου δεν μπορούν να απαλλαγούν από τους μαύρους κύκλους και τη ξηροφθαλμία.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Ονομάζεται μπλε φως ή φως υψηλής ενέργειας ή HEV (high-energy visible light ) και εκπέμπεται από τις «έξυπνες» συσκευές πχ laptop, smart tv και κινητά τηλέφωνα. Τελευταίες έρευνες, έχουν δείξει ότι αυτός ο τύπος φωτός μπορεί να διεισδύσει βαθύτερα από τη UV ακτινοβολία. Η υπερέκθεση σε αυτόν επιταχύνει τη διαδικασία οξείδωσης των κυττάρων. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις ενεργοποιεί και την παραγωγή μελανίνης με αποτέλεσμα την εμφάνιση δυσχρωμιών. Αυτές οι μικροφλεγμονές είναι ορατές στο ανθρώπινο μάτι υπό τη μορφή των μαύρων κύκλων και ξηροφθαλμίας. Κοινώς; Δείχνεις κουρασμένη και η digital κούραση είναι μία η νέα προσθήκη στο λεξικό του beauty.

Επιπροσθέτως, πολλές από εμάς έχουμε παρατηρήσει ότι τις περιόδους καραντίνας διαταράσσεται ο ύπνος μας. Αυτό συμβαίνει, επειδή το μπλε φως αποδιοργανώνει τους βιορυθμούς μας, εμποδίζοντας την έκκριση μελατονίνης . Η μελατονίνη είναι μία ορμόνη που παράγεται φυσικά στο σώμα και μέσω κάποιων τροφών και βοηθά στον έλεγχο του κύκλου του ύπνου. Όταν ο κύκλος δεν είναι ολοκληρωμένος τα κύτταρα της επιδερμίδας δεν μπορούν επιδιορθώσουν τις φθορές της μέρας και να ανανεωθούν. Το αποτέλεσμα; Να ξυπνάς με κουρασμένη όψη.

γυναίκα προστατεύει τα μάτια της από το blue light
FreePik

Για ό,τι αφορά τη ξηροφθαλμία, αναλογίσου το εξής: Όταν το βλέμμα σου είναι καρφωμένο για ώρες σε μία οθόνη. Τα μάτια δεν ανοιγοκλείνουν με τον ίδιο ρυθμό, με αποτέλεσμα το φυσικό λιπαντικό τους, τα δάκρυα, να στεγνώνουν πολύ πιο γρήγορα.

Πώς να περιορίσεις τη digital κούραση στα μάτια;

Το πιο απλό είναι να περιορίσεις τη χρήση έξυπνων συσκευών με μπλε φως. Τη δεδομένη περίοδο είναι κάτι πολύ δύσκολο, λόγω συνθηκών και για αυτό είμαι εγώ εδώ για να σε βοηθήσω με εναλλακτικές:

  • Κλείσε το laptop, το smartphone και τη smart tv, μία ώρα πριν κοιμηθείς. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεις τον κύκλο του ύπνου να ξεκινήσει ομαλά. Η επιδερμίδα λαμβάνει το σήμα για ανάπλαση/ αναδόμηση και το beauty sleep σου θα στεφθεί με επιτυχία.
  • Μη ξεχνάς το αντηλιακό σου και μέσα στο σπίτι. Αντί για concealer, εφάρμοσε ένα αντηλιακό ματιών. Προστατεύει την περιοχή και τα περισσότερα από αυτά περιέχουν χρωστικές που αποχρωματίζουν τους κύκλους. Είναι game changer τα συγκεκριμένα προϊόντα. Εμένα προσωπικά με βοηθούν πολύ και τις πρώτες μέρες στην παραλία για να καλύψω τους κύκλους.
  • Τα blue light γυαλιά οράσεως θα γίνουν το νέο σου αξεσουάρ. Ακόμα, και αν δεν έχεις πρόβλημα οράσεως, τα γυαλιά με το φίλτρο κατά της HEV είναι απαραίτητα. Φιλτράρουν την ακτινοβολία και η περιοχή των ματιών προστατεύεται ολοκληρωτικά.
  • Τα blue light γυαλιά οράσεως θα γίνουν το νέο σου αξεσουάρ. Ακόμα, και αν δεν έχεις πρόβλημα οράσεως, τα γυαλιά με το φίλτρο κατά της HEV είναι απαραίτητα. Φιλτράρουν την ακτινοβολία και η περιοχή των ματιών προστατεύεται ολοκληρωτικά.
γυναίκα προστατεύει τα μάτια της από τη digital κούραση με γυαλιά blue light
FreePik
  • Αν πάλι τα μάτια σου εκτός από κουρασμένα, είναι και ερεθισμένα υιοθέτησε τη minimal προσέγγιση στη περιποίηση. Προτίμησε μία κρέμα με πλούσια ενυδατική υφή και απόφυγε τις αντιγηραντικές συνθέσεις με δραστικά συστατικά, όπως ρετινόλη ή βιταμίνη C.

Beauty Editor’s Tip: Όσο δουλεύω μπροστά στο laptop μου και δεν έχω κάποιο call που πρέπει να παραστώ με ανοιχτή κάμερα, εφαρμόζω γύρω από τα μάτια eye patches. Εκμεταλλεύομαι στο 100% τις ευκολίες που μου προσφέρει το WFH.

γυναίκα προστατεύει τα μάτια της από τη digital κούραση με patches
FreePik

Τέλος για να σου αποδείξω ότι πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψιν σου τη digital κούραση στα μάτια, ήξερες ότι:

Οι πωλήσεις των προϊόντων που προστατεύουν την επιδερμίδα από το “blue light”, δηλαδή το ορατό φως υψηλής ενέργειας (HEV) που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές, αυξήθηκαν κατά 170%, το 2020.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News