Όταν μιλάμε για τη ρουτίνα ομορφιάς, η κάθε γυναίκα έχει έναν δικό της τρόπο… Σε τελική ανάλυση, υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές μέθοδοι και τόσα πολλά προϊόντα για κάθε τύπο δέρματος και μαλλιών, που είναι απολύτως λογικό. Όμως, κάποιοι κανόνες, πρέπει να παραμείνουν κανόνες. Το πολυάσχολο πρόγραμμά σου μπορεί να σε βάζει στον πειρασμό να παραλείψεις κάποιες κινήσεις, αλλά πρέπει να ξέρεις σε ποιο βαθμό η εξοικονόμηση χρόνου σημαίνει ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σου. Πάμε να δούμε τα 12 πιο συχνά λάθη ομορφιάς και τι να κάνεις για να αλλάξεις συνήθειες.

Δερματολόγοι, makeup artists και hair experts μοιράζονται μερικά απ’ τα χειρότερα λάθη μας και δίνουν συμβουλές για το πώς να επιστρέψουμε στις καλές συνήθειες.

12 λάθη ομορφιάς που όλες κάνουμε και πώς να αλλάξουμε συνήθειες

#1 Δεν καθαρίζεις τακτικά το πρόσωπό σου

Αρκετά έως πολύ επικίνδυνο

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένα συναρπαστικό πράγμα. Αποτελεί επίσης έδαφος αναπαραγωγής για νεκρά κύτταρα του δέρματος, λάδι, ιδρώτα, βρωμιά, ακόμη και ρύπους.

Με το να μην πλένεις τακτικά το πρόσωπό σου, αφήνεις όλες αυτές τις βρωμιές να μένουν πάνω στο δέρμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, να μπλοκάρουν τους πόρους σου και να οδηγούν σε φλεγμονή. Φυσικά, οι ρυτίδες είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν νωρίτερα και τα βακτήρια κάνουν πάρτι.

Σύσταση: Βάλε στόχο να πλένεις το πρόσωπό σου 1-2 φορές την ημέρα, με ένα απαλό καθαριστικό και σίγουρα μην πέφτεις για ύπνο με το μακιγιάζ.

λάθη ομορφιάς

Pexels

#2 Κοιμάσαι με το μακιγιάζ

Αρκετά επικίνδυνο

Αν θέλεις να έχεις μόνιμα φραγμένους πόρους, βρήκες τον τρόπο. Εάν θέλεις υγιή επιδερμίδα, μην το ξανακάνεις.

Ειδικά για δέρματα πολύ λιπαρά ή με ακμή, το χειρότερο είναι ο ύπνος με το makeup. Το δέρμα όλο το βράδυ δεν μπορεί να αναπνεύσει, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ερεθισμός, πρόωρη γήρανση κι άλλα δερματικά προβλήματα.

Αντίστοιχα, στα μάτια σου μπορεί να προκληθεί κάποια αλλεργική αντίδραση, αλλά και να γίνουν οι βλεφαρίδες σου πιο αδύναμες.

Σύσταση: Βάλε στόχο την προσεκτική αφαίρεση του μακιγιάζ κάθε βράδυ, με ειδικά προϊόντα σε κάθε περιοχή του προσώπου σου.

#3 Δεν πλένεις τα πινέλα του μακιγιάζ σου

Αρκετά έως πολύ επικίνδυνο

Όλα όσα υπάρχουν στο δέρμα σου πριν ξεβαφτείς, υπάρχουν και στα πινέλα του μακιγιάζ σου. Μπορεί να πάθεις μια σειρά από σοβαρές λοιμώξεις, επομένως εάν δεν θυμάσαι ποια ήταν η τελευταία φορά που έπλυνες τα πινέλα σου, πήγαινε κάντο τώρα.

Σκέψου πολύ απλά ότι ένα καθαρό πρόσωπο από βακτήρια, μόλις έρθει σε επαφή με μολυσμένα πινέλα, αυτόματα έχει κι εκείνο βακτήρια.

Σύσταση: Να πλένεις τα πινέλα σου σε βάθος τουλάχιστον μια φορά τον μήνα. Δες εδώ τον σωστό τρόπο να τα πλένεις.

#4 Μοιράζεσαι τα προϊόντα του μακιγιάζ σου

Αρκετά έως πολύ επικίνδυνο

Αν θέλεις να βάλεις λίγο κραγιόν επί τόπου και δεν έχεις πάνω σου, ζητάς της κολλητής σου. Ε αυτό, μην το ξανακάνεις!

Η από κοινού χρήση μολυσμένων καλλυντικών και εργαλείων του μακιγιάζ που αγγίζουν άμεσα το δέρμα μπορεί να διαδώσει μικροοργανισμούς και πιθανές λοιμώξεις. Μην το κάνεις ποτέ, ειδικά με προϊόντα που είναι για το μακιγιάζ των ματιών.

Σύσταση: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το προϊόν μιας φίλης εφόσον το κάνεις με εργαλείο μιας χρήσης. Για παράδειγμα, μπορείς να βάλεις απ’ τη σκιά της χρησιμοποιώντας ένα βουρτσάκι που θα το περάσεις μια φορά απ’ την παλέτα και μετά θα το πετάξεις.

λάθη ομορφιάς

Freepik

#5 Χρησιμοποιείς ληγμένα προϊόντα

Αρκετά επικίνδυνο

Όταν λήγουν τα προϊόντα, οι φόρμουλες τους μπορεί να αλλάξουν και τα δραστικά συστατικά μπορεί να είναι λιγότερο ισχυρά και επομένως λιγότερο αποτελεσματικά. Εκτός από τη μη απόδοση, τα ληγμένα καλλυντικά είναι πιο επιρρεπή σε ανάπτυξη βακτηρίων.

Κατά γενικό κανόνα, μόλις ανοίξει ένα προϊόν με υγρό μακιγιάζ, πρέπει να αντικατασταθεί μετά από έξι μήνες, οι σκόνες μετά από δύο χρόνια, η μάσκαρα και τα υγρά eyeliners μετά από τρεις μήνες.

Όσον αφορά την περιποίηση της επιδερμίδας, οι οροί διαρκούν από έξι μήνες έως ένα χρόνο, οι ενυδατικές κρέμες για ένα χρόνο και το αντηλιακό για δύο χρόνια.

Σύσταση: Να γνωρίζεις πάντα την τυπική διάρκεια ζωής των προϊόντων που χρησιμοποιήσεις και να μην λυπάσαι να τα πετάξεις όταν λήξουν, ακόμα κι αν είναι γεμάτα ακόμα.

#6 Το παρακάνεις με την απολέπιση

Αρκετά επικίνδυνο

Πολλές γυναίκες τείνουν να μην έχουν μέτρο στην απολέπιση, κάτι που μπορεί να οδηγήση στην εξαφάνιση της φυσικής υγρασίας του δέρματος. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να γίνει αιτία πρόκλησης φλεγμονών και να θέσει σε κίνδυνο τη δομή και τη λειτουργία του δέρματος με την πάροδο του χρόνου.

Σύσταση: Μην χρησιμοποιείς βαριά προϊόντα, μην κάνεις απολέπιση πάνω από μια φορά την εβδομάδα και μην το παρακάνεις με το τρίψιμο της επιδερμίδας.

#7 Σκας μόνη σου σπυράκια και πόρους

Πολύ επικίνδυνο

Τα νύχια σου είναι καταφύγιο για άπειρα μικρόβια και βακτήρια, τα οποία μεταφέρονται στο δέρμα σου χωρίς να το καταλαβαίνεις. Κι αυτό συμβαίνει ακόμα κι αν έχεις πλύνει πολύ καλά τα χέρια σου. Εκτός αυτού, μόνο ένας ειδικός είναι κατάλληλος να παρέμβει και να σκάσει εάν χρειάζεται κάποιο σπυράκι.

Το πιο πιθανό εάν το κάνεις μόνη σου, είναι να δημιουργήσεις μεγαλύτερο πρόβλημα, να αφήσεις μόνιμο σημάδι ή να σε ταλαιπωρεί μια πληγή για πολύ καιρό.

Σύσταση: Επισκέψου τον αισθητικό ή τον δερματολόγο σου!

λάθη ομορφιάς

#8 Δεν πλένεις συχνά τα δόντια σου

Πολύ επικίνδυνο

Η στοματική υγιεινή είναι το Α και το Ω για τη γενική καλή υγεία, κι ακόμα κι αν δεν βλέπεις τώρα τα αποτελέσματα της επικίνδυνης συνήθειάς σου να μην πλένεις συχνά τα δόντια σου, πίστεψέ μας θα τα δεις στο μέλλον. Τα βακτήρια στην οδοντική πλάκα σε κάνουν δύο φορές πιο ευαίσθητη στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων, μεταξύ άλλων…

Σύσταση: Βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα για 2 λεπτά, ιδανικά με ηλεκτρική οδοντόβουρτσα.

#9 Δεν χρησιμοποιείς νήμα

Αρκετά επικίνδυνο

Το νήμα πρέπει να είναι μέρος οποιασδήποτε ρουτίνας στοματικής υγιεινής. Το να πλένεις τα δόντια σου χωρίς να κάνεις νήμα, είναι σαν να κάνεις ντους χωρίς να πλένεις τις μασχάλες σου. Τα υπολείμματα τροφών που παγιδεύονται ανάμεσα στα δόντια σου, μπορούν να σου προκαλέσουν μια σειρά από προβλήματα.

Σύσταση: Κάνε νήμα τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, στις περιοχές όπου δεν φτάνει η οδοντόβουρτσα, ιδανικά πριν πέσεις για ύπνο.

#10 Δεν καθαρίζεις τη γλώσσα σου

Κάπως επικίνδυνο

Η γλώσσα σου είναι βρώμικη και φιλοξενεί πολλά βακτήρια. Πολλές περιοχές της γλώσσας δεν μπορούν να καθαριστούν με την οδοντόβουρτσα, επομένως είναι απαραίτητο να αγοράσεις ένα ειδικό εργαλείο.

Σύσταση: Καθάριζε τη γλώσσα σου μια φορά την ημέρα.

#11 Μοιράζεσαι την οδοντόβουρτσά σου

Πολύ επικίνδυνο

Μπορείς να ανεχθείς την κακή αναπνοή ή να χρησιμοποιήσεις στοματικό διάλυμα. Δεν υπάρχει εναλλακτική. Μην το κάνεις ποτέ.

Σύσταση: Να κουβαλάς μια οδοντόβουρτσα ταξιδιού μαζί σου για έκτακτες ανάγκες.

#12 Λάθη με την περιποίηση των μαλλιών

Κάπως επικίνδυνα

  • Λούζεσαι κάθε μέρα, αφαιρώντας χρήσιμα έλαια απ’ το τριχωτό της κεφαλής σου
  • Χρησιμοποιείς συνεχώς προϊόντα styling
  • Μοιράζεσαι τη βούρτσα σου

Τρία λάθη με τα μαλλιά σου που στερούν πόντους απ’ την υγεία και την λάμψη τους.

Σύσταση: Να λούζεσαι 2-3 φορές την εβδομάδα ανάλογα με τις ανάγκες των μαλλιών σου, να τα αφήνεις να ξεκουράζονται και να μην μοιράζεσαι ούτε τη βούρτσα με τις φίλες σου!

Δες ακόμα:

Λάθη στον ύπνο που καταστρέφουν το πρόσωπό σου και μειώνουν τη λάμψη του

Photo: Noah Buscher/ Unsplash