Εάν έχεις αρχίσει να παρατηρείς πως αναπτύσσεται τριχοφυΐα στο πιγούνι σου το πρώτο που πρέπει να ξέρεις είναι ότι πρόκειται για κάτι απολύτως φυσιολογικό. Καθώς οι γυναίκες πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση, η ισορροπία των ορμονών στο σώμα τους αλλάζει και μπορούν να αρχίσουν να παράγουν περισσότερες ορμόνες ανδρικού τύπου γνωστές ως ανδρογόνα. Αυτά τα ανδρογόνα, μπορούν να μεταμορφώσουν τα είδη των τριχοθυλακίων που έχουν συνήθως οι γυναίκες στο πρόσωπό τους – αυτά που παράγουν κοντές, λεπτές, ανοιχτόχρωμες τρίχες- σε θύλακες που κάνουν πιο πυκνές και σκούρες.

Τι μαρτυρά η τριχοφυΐα στις γυναίκες για την υγεία τους;

Τριχοφυΐα στο πιγούνι: Πώς να απαλλαγείς

Όσο για το γιατί μερικές γυναίκες εμφανίζουν αυτές τις τρίχες και άλλες όχι, αυτό οφείλεται συχνά στη γενετική, είπε η Δρ Angela Lamb, πιστοποιημένη από το διοικητικό συμβούλιο δερματολόγος στο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη. Εάν αναπτύσσεις ανεπιθύμητες τρίχες και η μητέρα, η αδερφή ή η γιαγιά σου το έκανε επίσης, τότε αυτό είναι ένα σημάδι ότι αυτό το είδος τριχοφυΐας εμφανίζεται στην οικογένεια.

Πώς όμως θα απαλλαγείς από αυτές; Υπάρχουν πολλοί ασφαλείς τρόποι για να αφαιρέσεις την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα του προσώπου: το τσιμπιδάκι, η αποτρίχωση με κερί, η κλωστή ή η αποτριχωτική κρέμα. Εάν ανησυχείς ότι κάποια από αυτές τις τεχνικές θα κάνει τις τρίχες πιο πυκνά, μπορείς να χαλαρώσεις: «Είναι μύθος», είπε η Δρ. Lamb. Στην πραγματικότητα, μπορεί να συμβεί ακόμη και το αντίθετο: η αποτρίχωση με κερί, το τσιμπιδάκι ή το νήμα μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη των τριχών, επειδή ορισμένα τριχοθυλάκια καταστρέφονται από τη διαδικασία αφαίρεσης και σταματούν να παράγουν τρίχες, είπε.

Εάν θες να εξαφανίσεις μόνιμα τις τρίχες στο πηγούνι, μπορείς να εξετάσεις την αποτρίχωση με λέιζερ ή την ηλεκτρόλυση, είπε η Δρ Lamb, τα οποία και τα δύο λειτουργούν βλάπτοντας τον θύλακα της τρίχας, ώστε να σταματήσει να παράγει τρίχες. Η ηλεκτρόλυση, η οποία μπορεί να γίνει από γιατρό ή αισθητικό σε ιατρικό σπα – και περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας βελόνας στον θύλακα της τρίχας και την καταστροφή της ρίζας με ηλεκτρικό ρεύμα – είναι ασφαλής για όλους τους τύπους δέρματος και μαλλιών.

Η αποτρίχωση με λέιζερ, στην οποία το φως λέιζερ χρησιμοποιείται για τη θέρμανση και την καταστροφή των τριχοθυλακίων, μπορεί επίσης να γίνει σε ιατρείο ή ιατρικό σπα. Συχνά, όμως, δεν αφαιρεί αποτελεσματικά τις ανοιχτόχρωμες τρίχες και ορισμένοι τύποι λέιζερ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια σε πιο σκούρες αποχρώσεις δέρματος, επειδή μπορούν να κάψουν το δέρμα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News