Τα γονίδια, ο ήλιος αλλά και τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά είναι μερικοί από τους παράγοντες που επιβαρύνουν την εικόνα του δέρματος και μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές ακόμη κι αν δεν είναι άμεσα ορατές. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πως μπορούμε να περιποιηθούμε το πρόσωπό μας ώστε να επιβραδύνουμε τα σημάδια της φθοράς.

Αν δεν ακολουθείς, λοιπόν, ακόμα ρουτίνα κατά της γήρανσης, σου έχουμε τα βασικά βήματα για να ξεκινήσεις.

Φρόντισε το δέρμα σου να είναι καθαρό & ενυδατωμένο

Ξεκίνα την ρουτίνα σου, επιλέγοντας το κατάλληλο προϊόν ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σου, ξηρό ή λιπαρό. Χρησιμοποίησε πάντα ζεστό ή δροσερό νερό και απόφυγε το καυτό για να ξεπλύνεις το πρόσωπό σου. Ύστερα, σκουπίσε το δέρμα σου, αποφεύγοντας να το τρίψεις. Χρησιμοποίησε καλύτερα ταμποναριστές και απαλές κινήσεις.

Η χρήση ενυδατικής κρέμας είναι το επόμενο βήμα προκειμένου να διατηρηθεί η υγρασία του δέρματος, καταπολεμώντας την ξηρότητα και βελτιώνοντας την συνολική του εικόνα. Σε περιπτώσεις έντονης λιπαρότητας ή αντιμετώπισης εξανθημάτων υπάρχουν ελαφριές ενυδατικές κρέμες που ενδείκνυνται. 

Εφάρμοσε αντιηλιακό όλο τον χρόνο

Είτε είναι χειμώνας είτε καλοκαίρι μην ξεχνάς ότι η εφαρμογή αντιηλιακού είναι απαραίτητη για την προστασία της επιδερμίδας σου όχι μόνο από την φωτογήρανση αλλά και τις ρυτίδες και τις σκούρες κηλίδες που μπορεί να δημιουργηθούν. Μπορεί ο ήλιος κατά την χειμερινή περίοδο να μην είναι πολύ έντονος αλλά η ηλιακή ακτινοβολία έχει την ικανότητα να διαπερνά τα σύννεφα με αποτέλεσμα να είσαι συνεχώς εκτεθειμένη. Επίλεξε κάποια ενυδατική η μέικ-απ, το οποίο να σου προσφέρει προστασία από τον ήλιο. 

ιατρική απολέπιση στο πρόσωπο
Freepik

Απομάκρυνε τα νεκρά κύτταρα 

Το κλειδί για να απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα, χαρίζοντάς του ανακούφιση το από την καθημερινή φθορά που προκαλούν τα καλλυντικά που χρησιμοποιείς είναι η απολέπιση προσώπου. Μπορείς να την εφαρμόσεις μόνος σου στο σπίτι με κάποιο προϊόν απολέπισης 1 ή 2 φορές την εβδομάδα ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σου. Σε περίπτωση που το δέρμα σου είναι ξηρό συνιστάται μια φορά την εβδομάδα, ενώ αν είναι λιπαρό μπορείς να εντάξεις μια δεύτερη στο πρόγραμμά περιποίησής σου. Για καλύτερα αποτελέσματα σε κάθε περίπτωση αλλά και στις πιο ευαίσθητες επιδερμίδες συνιστάται η ιατρική απολέπιση στο πρόσωπο

Άλλες επαγγελματικές μέθοδοι που μπορείς να επιλέξεις για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από το δέρμα σου και την αμεσότερη βελτίωση της όψης του είναι η δερμοαπόξεση, ή το χημικό peeling.

Άπλωσε τα προϊόντα με την σωστή σειρά

Ξεκινώντας πάντα από ένα καθαρό δέρμα το οποίο έχει πλυθεί με νερό, εφάρμοσε αρχικά οποιοδήποτε συνταγογραφούμενο προϊόν μπορεί να χρησιμοποιείς όπως τζελ ή αλοιφή κατά της ακμής. Ύστερα, σειρά έχει η ενυδατική και ακολουθεί το αντιηλιακό αν δεν είναι δύο σε ένα. Το βράδυ μπορείς να απλώσεις στο δέρμα σου εφόσον χρησιμοποιείς μια αντιγηραντική κρέμα, διαφορετικά κάποια ενυδατική ή κρέμα νυκτός χωρίς να περιέχει αντιηλιακό.

Υιοθέτησε σωστές συνήθειες

Αν νομίζεις ότι η ρουτίνα για να καταπολεμήσεις την αντιγήρανση αφορά μόνο σε τρόπους περιποίησης του δέρματος, τότε σου λείπει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του πάζλ. Ο τρόπος ζωής είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την εικόνα του δέρματός μας. Τι σημαίνει αυτό; Το κάπνισμα συμβάλλει στην ανάπτυξη των ρυτίδων και κατά συνέπεια στην γήρανση της επιδερμίδας ενώ τα συναισθήματα άγχους και στρες που μπορεί να σε επιβαρύνουν και αντίστοιχα να επιδεινώσουν την ακμή ή κάποια άλλη πάθηση στο δέρμα. Αντίθετα, η σωστή διατροφή που περιέχει πολλά φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης σε συνδυασμό με την τακτική άσκηση μπορούν να επηρεάσουν θετικά στην διατήρηση μιας καλύτερης όψης της επιδερμίδας.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News