Τα Χριστούγεννα είναι ίσως η ωραιότερη περίοδος του χρόνου και διασκεδάζει όλη η οικογένεια… o ζητιάνος ο σκύλος σου όμως διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο από ότι συνήθως καθώς στο τραπέζι σου υπάρχουν τροφές που θα σκοτώσουν τον σκύλο σου φέτος τα Χριστούγεννα αν δεν προσέξεις!

Ήδη ξέρεις ποιες τροφες μπορούν να αποβούν τοξικές αλλά η εορταστική περίοδος κρύβει λιχουδιές τις οποίες ο σκύλος σου θα σου ζητιανεύει σαν τρελός! Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε μία λίστα με τα πιο επικίνδυνα –δηλητηριώδη τρόφιμα. Καλό θα ήταν όμως, να συμβουλευτείς και τον κτηνίατρο που παρακολουθεί το λατρεμένο σου κατοικίδιο!

Ποιες τροφές θα σκοτώσουν τον σκύλο σου φέτος τα Χριστούγεννα;

Σταφύλια

Δεν είναι γνωστό το πώς και γιατί τα σταφύλια είναι δηλητηριώδη για τον σκύλο και δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί και το πρόβλημα το ποσοστό της ζημιάς που προκαλούν. Κάποια σκυλιά που έφαγαν –στα πλαίσια ερευνών- σταφύλια είχαν σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους ενώ κάποια άλλα δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Ο μόνος τρόπος για να έχεις το κεφάλι σου ήρεμο είναι να τα κρατήσεις μακριά του!

Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα, Κέικς και γλυκές πίτες

Όλα αυτά τα όμορφα, γευστικά γλυκίσματα των εορτών είναι απαγορευμένα για τους σκύλους για πολλούς λόγους!

  1. Αρχικά είναι γεμάτα με σταφίδες και σουλτανίνα. Αυτά είναι όλα μια παραλλαγή του «σταφυλιού» και ως εκ τούτου έχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.
  2. Είναι γεμάτα λίπη, γλυκαντικές ουσίες και μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά στομαχικά προβλήματα, έμετο κτλ αλλά το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε παγκρεατίτιδα.
  3. Συνήθως όλα αυτά είναι γεμάτα με αλκοόλ που μπορεί να προκαλέσει πολλά από τα συμπτώματα της δηλητηρίασης που εμφανίζονται και στους ανθρώπους.

Σοκολάτα

Λογικά γνωρίζεις τις επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση σοκολάτας από τα σκυλιά αλλά πολλές φορές στις γιορτές ξεχνιόμαστε και αφήνουμε σοκολατούχα γλυκίσματα σε σημεία που μπορούν να τα καταναλώσουν τα κατοικίδιά μας.

Κόκκαλα

Περισσότερο κρέας στο τραπέζι, περισσότερα κόκκαλα για το ζητιάνο που βρίσκεται από κάτω του και περιμένει… όταν όμως τα κόκκαλα έχουν μαγειρευτεί σπάνε πιο εύκολα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μυτερές άκρες που μπορούν αν τραυματίσουνε εσωτερικά τον σκύλο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Ξέρεις ήδη πως απαγορεύεται ο σκύλος να καταναλώσει κόκκαλα κοτόπουλου και γαλοπούλας ε;;;

Καρποί Macadamia

Μέχρι και μετά από 12 ώρες από την κατανάλωση αυτών των καρπών ο σκύλος μπορεί να αισθανθεί αδυναμία, κατάθλιψη, τρέμουλο, να κάνει εμετό και να έχει και υποθερμία! Αυτά τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν 24-48 ώρες. Αν καταλάβεις πως έφαγε από αυτούς τους καρπούς ο σκύλος σου πρέπει να τον πας απευθείας στον κτηνίατρο!

Αλκοόλ

Αυτές τις μέρες χρησιμοποιείς περισσότερο αλκοόλ στα γεύματά σου. Οπότε είναι λογικό αν δώσεις μία μπουκίτσα στον σκύλο να καταναλώσει αλκοόλ το οποίο είναι τοξικό για εκείνον.