Το σώμα μας δεν εμφανίζει παράξενη συμπεριφορά χωρίς λόγο. Πάντα υπάρχει λόγος που έχει φουσκώσει η κοιλιά σου, έχεις ημικρανία, πονάει το δόντι σου. Απλώς συχνά δεν μπορούμε να τον εντοπίσουμε ή είναι συνδυασμός παραγόντων που προκαλεί το πρόβλημα. Εστιάζουμε στην κοιλιακή χώρα και αυτό το ξαφνικό φούσκωμα που δεν μπορείς να εξηγήσεις. Ίσως τελικά το πρόβλημα δεν είναι τόσο ανεξήγητο…

Έφαγες καρπούζι;

Το καρπούζι, καθώς και ορισμένα άλλα φρούτα όπως τα μήλα, τα αχλάδια, και τα μάνγκο, έχουν υψηλή αναλογία φρουκτόζης και γλυκόζης (και τα δύο σάκχαρα εμφανίζονται φυσικά στα φρούτα). Αυτό μπορεί να προκαλέσει αέρια και φούσκωμα στην κοιλιά. Εκτιμάται ότι ένας στους τρεις ανθρώπους έχει δυσκολία στην πέψη της φρουκτόζης. Αν ανήκεις σε αυτούς προτίμησε φρούτα, όπως μπανάνες και μούρα.

Έχεις deadlines στη δουλειά;

Όταν είσαι υπό πίεση εισπνέεις περισσότερο αέρα από ό,τι συνήθως που μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα. Για να αισθανθείς καλύτερα, απλώς προσπάθησε να εκπνέεις πιο συχνά ή διάρκεια των εκπνοών σου να είναι μεγαλύτερη από αυτή που εισπνέεις. Αυτό θα κάνει το σώμα σου να αντιμετωπίσει το στρες και αμέσως θα νιώσεις πιο ήρεμος.

Από πότε έχεις να γυμναστείς;

Το τελευταίο πράγμα που θες να κάνεις στο τέλος της εβδομάδας που βγαίνει όλη η κούραση είναι να βάλεις τα αθλητικά σου παπούτσια και να πας για προπόνηση. Αλλά η σωματική δραστηριότητα διεγείρει τους μύες του πεπτικού συστήματος και απομακρύνει τα αέρια που σε κάνουν να αισθάνεσαι φουσκωμένος. Σε μια μελέτη, άνθρωποι που έκαναν μια βόλτα μετά το φαγητό χρειάστηκαν λιγότερο χρόνο για να χωνέψουν το γεύμα τους.

Είσαι σε διακοπές;

Σχεδόν το 50% των ανθρώπων γίνονται δυσκοίλιοι όταν ταξιδεύουν, λέει ο γαστρεντερολόγος του Connecticut Ed Levine. Όταν τα βακτήρια στα έντερά σας παράγουν αέρα, μπορεί να παγιδευτούν στο πεπτικό σας σύστημα και να προκαλέσουν φούσκωμα. Οι αλλαγές στο κιρκαδικό ρυθμό σας κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού μπορεί αποσυντονίσουν τις ορμόνες που ρυθμίζουν την εκκένωση του εντέρου.

Το κακό σενάριο

Περίπου το 25% των ασθενών που έχουν γαστρεντερίτιδα, έχουν φούσκωμα ακόμα και αφού η ασθένεια έχει φύγει. Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να διαταράξει τους αμυντικούς μηχανισμούς που κρατούν συνήθως τα βακτήρια από το έντερο, κάτι που οδηγεί στην εμφάνιση SIBO (μικρή εντερική βακτηριακή υπερανάπτυξη). Διαγιγνώσκεται με με ένα τεστ αναπνοής και μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.