Τα Νησιά του Πάσχα ίσως είναι από τα μυστήρια του σύγχρονου κόσμου. Κανείς δεν ξέρεις πως και γιατί βρίσκονται εκεί οι περίεργες κεφαλές. Σύμφωνα με παλιότερες έρευνες το φοβερό με αυτά τα ιδιαίτερα αγάλματα είναι ότι είναι ολόκληρα και όχι μόνο το κεφάλια. Μέσα στη γη βρίσκονται τα σώματα που συγκρατούν τις κεφαλές.

Τώρα έρχεται μια καινούργια έρευνα που προσπαθεί να δώσει λύση στο μυστήριο αυτών των νήσων. Η κατάρρευση των Νησιών του Πάσχα συχνά χρησιμοποιείται ως προειδοποιητική ιστορία για να δείξει τη τρέλα των ανθρώπων να εκμεταλεύονται το περιβάλλον. Οι πρώτοι κάτοικοι των νησιών λέγεται ότι δεν σεβάστηκαν τη φύση και αυτό οδήγησε στον αφανισμό τους. Μια ομάδα κορυφαίων Αμερικάνων επιστημόνων πιστεύουν ότι ο πληθυσμός των νησιών δεν χάθηκε επειδή κατέστρεψαν το περιβάλλον.

Σύμφωνα με πολύ πρόσφατη έρευνα πληθυσμός των νήσων αποδεκατίστηκε μετά την άφιξη των Ευρωπαίων, οι οποίοι έφεραν την σύφιλη, την ευλογιά και την δουλειά μαζί τους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πολλοί κάτοικοι επέζησαν όταν τελευταίο δέντρο κόπηκε από το νησί. Τόσα χρόνια υπήρχε η πεποίθηση ότι μετά την πτώση του δέντρου οι κάτοικοι πέθαναν. Οι νησιώτες ζούσαν από την γεωργία και ο αφανισμός τους δεν ήταν αποτέλεσμα της γεωργικής κατάρρευσης αλλά στην σταδιακή μείωση ορισμένων άλλων τομέων.

Τα ευρήματα από το  Virginia Commonwealth University που έκανε την μελέτη, έχουν ήδη δημοσιευθεί στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή οι κάτοικοι των νησιών δεν χάθηκαν επειδή δεν υπήρχαν άλλα δέντρα αλλά επειδή ο πληθυσμός αυξήθηκε τραγικά και δεν υπήρχε άλλο φαγητό.

Όντως οι κάτοικοι κατέστρεψαν όλοι την βλάστηση των νησιών θέλοντας να φτιάξουν αυτά τα πελώρια αγάλματα. Αλλά αυτό δεν οδήγησε στον αφανισμό.  Όταν οι Ευρωπαίοι άρχισαν να πηγαίνουν προς τη δύση πολλοί λαοί για να ξεφύγουν από αυτούς αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στα νησιά του Πάσχα. Έτσι μέχρι το 1.200 μ.Χ. ο πληθυσμός στα νησιά είχε φτάσει τα 20.000 άτομα.

Η κοπή των δέντρων σε συνδυασμό με την ασταμάτητη γεωργία έκανε το έδαφος άγονο και καταστροφή της φυσικής άγριας ζωή. Οι άνθρωποι άρχισαν να λιμοκτονούν και να αναπτύσσονται ασθένειες που δεν υπήρχαν πριν. Υπάρχουν αναφορές ότι οι κάτοικοι για να επιβιώσουν οδηγήθηκαν στον κανιβαλισμό.

Σύμφωνα με τον μύθο όταν έφτασαν εκεί οι Ολλανδοί, περίπου το 1700, τα νησιά ήταν ακατοίκητα. Οι επιστήμονες όμως αναφέρουν ότι όταν οι Ολλανδοί έφτασαν εκεί ο πληθυσμός είχε περιοριστεί σε 3.000 άτομα. Με τον ερχομό τους Ολλανδοί έφεραν μαζί τους και άλλες ασθένειες και δουλεία που ήταν η χαριστική βολή για να αφανιστεί ο πληθυσμός.