Σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το Κυπριακό- Το βλέμμα στραμμένο στη Γενεύη
ΕΙΣΟΔΟΣ

Σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το Κυπριακό- Το βλέμμα στραμμένο στη Γενεύη

The Newsroom
γράφει #Κόσμος

Σε εξέλιξη βρίσκονται από το πρωί της Δευτέρας στη Γενεύη οι συναντήσεις με θέμα το Κυπριακό. Τετ-α-τετ είχαν οι δύο ηγέτες της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, ενώ την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται στην Ελλάδα με τους πολιτικούς αρχηγούς με στόχο να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις.

Τα βλέμματα στραμμένα στην Γενεύη:

Κατά το τριήμερο θα γίνουν υπό την αιγίδα του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ, Εσπεν Αϊντα, δύο γύροι συναντήσεων, ο ένας το πρωί και ο άλλος το απόγευμα.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες σήμερα, Δευτέρα, επί τάπητος θα τεθούν το περιουσιακό, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις.

Ποια είναι τα άλλα θέματα των διαπραγματεύσεων;

  • Οικονομία – ΕΕ
  • Χρηματοδότηση – εφαρμογή της λύσης
  • Εδαφικό με υποβολή χαρτών.

Τονίζουμε, πως προσερχόμενοι στο «Παλάτι των Εθνών» οι κκ. Αναστασιάδης και Ακιντζί απέφυγαν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα κατά πόσο είναι αισιόδοξοι.

Θυμίζουμε, πως στις 12 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί διεθνής διάσκεψη για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις υπό τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουντέρες. 

Συναντήσεις Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς:

Τσίπρας- Μητσοτάκης:

Την Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχτηκε τον Κ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου με τον δεύτερο να τονίζει, πως επιτέλους πως επιτέλους βρέθηκε χρόνος για τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σε δηλώσεις προέβη ο Κ. Μητσοτάκη μετά το πέρας της συνάντησης λέγοντας:

«Υπάρχουν σαφείς όροι και ξεκάθαρες προϋποθέσεις, ενώ έκανε λόγο για λύση λειτουργική και βιώσιμη».

Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε, πως η λύση θα είναι σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τόνισε πως «θα είναι μια λύση που να βοηθά τους Ελληνοκύπριοι και τους Τουρκοκύπριους να απολαμβάνουν τους ευρωπαϊκούς καρπούς».

Συνάντηση Τσίπρα- Γεννηματά:

«Θέλουμε λύση, αλλά αυτή πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και να διασφαλίζει μια βιώσιμη προοπτική» είπε η Φώφη Γεννηματά, ενώ ο Πρωθυπουργός δήλωσε: «Εμείς αγωνιούμε να βρούμε διέξοδο στο Κυπριακό».

Τετ-α-τετ με τον Δ. Κουτσούμπα:

«Έχουμε εξασφαλίσει ότι δεν θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο της διαδικασίας στη Γενεύη» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής που είχε με τον γγ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Κουτσούμπα δήλωσε πως το συμπέρασμα που εκείνος έχει αποκομίσει από τις επαφές του είναι ότι πάμε σε διχοτομική λύση, ενώ ο Πρωθυπουργός απέρριψε τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας «αυτό πρέπει να το αποφύγουμε» και προσθέτοντας «Έχουμε εξασφαλίσει ότι δεν θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο της διαδικασίας στη Γενεύη, αυτό είναι πολύ σημαντικό και άρα αυτό δεν υπάρχει στον ορίζοντα».

Αναλυτικά οι υπόλοιπες συναντήσεις του Τσίπρα με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς:

  • 17:00 Σταύρος Θεοδωράκης, Επικεφαλής του Ποταμιού
  • 19:30 Βασίλης Λεβέντης, Πρόεδρος Ένωσης Κεντρώων
  • 20:30 Πάνος Καμμένος, Πρόεδρος ΑΝΕΛ

Διαβάστε επίσης:

Λύση στο Κυπριακό ζητούν Τσίπρας- Μητσοτάκης λίγο πριν την Γενεύη- Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με την Φ. Γεννηματά